Borsa İstanbul’da düşüş devam edecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsa İstanbul’da düşüş devam edecek mi?
Utku Akman
24.01.2023 09:39

BIST 100 endeksi, 12 Ocak’tan bugüne yaklaşık 900 puanlık bir yükseliş trendi oluşturduktan sonra haftanın ilk işlem gününde bu tarihten bu yana ilk kez günlük düşüşünü yaşadı.

Ekonomik gündemin önceki haftalara göre nispeten daha hafif geçtiği bu hafta içerisinde küresel piyasalarda ortam sakin gözükürken; enflasyonla mücadele konusundaki radikal önlemlerin zayıfladığı, merkez bankalarının şahin tutumunun daha normal bir seviyeye indiği bu dönemde yurt içinde ise arka arkaya açıklanan finansman destek paketleri ve vergi affı gibi konular tartışılıyor.

Bu durumun sonucunda piyasalarda risk iştahı artarken, BIST 100 endeksi radikal düşüşünü 12 Ocak günü tamamlayıp güçlü bir yükseliş hareketi başlatmıştı. Ardından yeni haftanın ilk gününde 5.560 seviyelerine kadar yükselişini sürdüren endeks, haftanın ilk gününü kapanış seansına yakın yaşanan yoğun satışlarla birlikte toplamda %1,56’lık düşüşle 5.404,43 puandan tamamladı.

Bu kapanış öncesinde yatırımcılarına kısa zamanda yaklaşık %16,5’lik bir getiri sağlayan endeks, önceki tarihi zirvesine yaklaşarak bir düşük tepe (lower high – LH) oluşturma ihtimalini de karşımıza çıkardı. Bu durumun yüksek zaman penceresinde yani tarihi zirve görüldüğü günden bu yana, bir düşüş trendinin teyidi anlamına gelebileceğini söyleyebiliriz. Daha net bir ifadeyle düşük tepeler oluşturarak fiyat hareketine devam eden bir finansal enstrüman ya da endeksin net bir şekilde düşüş trendinde olduğunu dile getirmek mümkündür. Ancak bu noktada endeksin 24 Ocak Salı günü göstereceği performans bu konuyu netleştirmek hususunda belirleyici olacaktır.

Kaynak: Tradingview

Endekse teknik açıdan baktığımızda trendin 20 günlük hareketli ortalama seviyesini destek alma olasılığı karşımıza çıkıyor. Bu noktadan alınan destekle oluşacak bir yükseliş, BIST 100’ün yükselişini destekleyecektir. Düşük tepe oluşum teyidiyse endeksin durumunu belirsizleştirecektir. Endeks için aşağı yönlü hareketlerde 5.305 ve 5.080 noktaları destek seviyeleri olarak not alınabilir.

Endekste bu hafta izleme listeme aldığım en dikkat çekici dört hisse ise şunlar oldu:

AKBNK: Akbank, ekim-ocak rallisinde iki kez aşmakta zorlandığı 17,90 seviyesini geçerken, bu hareketiyle birlikte 20 günlük hareketli ortalamanın da üzerine çıkmış oldu. Dünkü düşüşte o bölgeden kendisine destek bulan hisse günü 18,57’de kapattı. Göreceli Güç Göstergesi normal aralıkta (54,63) bulunurken, hacimli yükselişler gerçekleşmesi durumunda şirketin hareketleri daha kalıcı hale gelecektir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 18,25 ve 17,9 seviyeleri destek seviyeleri olarak görülebilir.

GUBRF: Gübretaş, rallide en çok yükselen ve düşüşten en az etkilenen hisselerden biri oldu. Öyle ki 12 Ocak’a kadar süren sert düşüşte bile yükseliş trendi bozulmadı. Temmuz 2022’den bu yana %445 civarında primlenen hisse günü 370,3 ile kapatırken, teknik göstergelerin şirket için olumlu olduğundan bahsedebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde 336 ve 303 noktalarını kritik destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

PGSUS: GUBRF gibi düşüşten az etkilenen, tüm düşüş süreci boyunca yalnızca bir günlük seansta kaybedilebilecek değer kaybını yaşayan Pegasus kendisini toparlayarak tarihi zirvesini güncelledi. Haftanın ilk iş gününü 522,7 ile tamamlayan hisse 3 gündür 530 bariyerini aşmaya çalışıyordu. 515 bölgesi ilk destek noktası olurken, 530 seviyesinin aşılması durumunda şirket yükselişine güçlü bir şekilde devam edebilir.

SOKM: Şok Market, arka arkaya 6 iş gününde yükselerek yatırımcıların iştahını canlandırdı. 16 Ocak gününden bugüne yaklaşık %27 primlenen hisse, son olarak 31 TL’den günü kapattı. Bu aynı zamanda yeni rekor kapanış olurken, yükselişe eşlik eden hacim artışı teknik anlamda da havayı olumlu kıldı. Hissenin aşağı yönlü hareketlerinde ilk destek noktası ise 29 TL bölgesi olarak takip edilebilir.

REKLAMI KAPAT X