Borsa İstanbul’da temettü veren en popüler şirketler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsa İstanbul’da temettü veren en popüler şirketler
Utku Akman
27.09.2022 10:48

FED’in faiz yükselttiği, TCMB’nin faiz düşürme kararı açıkladığı haftanın ardından Borsa İstanbul’da 3.330 – 3.200 bandında durgun bir seyir hakim.

Amerika Merkez Bankası FED’in 75 baz puanlık faiz artış kararı, Avrupa’da yaşanacak muhtemel enerji krizi riskinin para piyasalarına negatif etkileri ve gelişmiş ülkelerdeki enflasyonun devam etmekte olduğu bilgileri ışığında Dolar Endeksi (DXY) son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bu gelişmeler yatırımcılarda menkul kıymetler piyasalarındaki risk iştahını azaltırken ABD borsalarında da düşüş sürüyor.

Küresel gelişmelerin BIST100’deki yansıması ise yaklaşık 5 gündür süren durgunluk oldu. 3.260,15 noktasında günü kapatan Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşlerin ardından 20 günlük üstel hareketli ortalama seviyelerinde destek görmekte.

Yakın vadede 3.200 bandının destek, 3.300 bölgesinin ise direnç gösterdiğini not etmekte fayda var.

Banka endeksi XBANK ise büyük rallideki momentumunu tam anlamıyla negatif yöne çevirerek, geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan satışların etkisiyle 26 Eylül Pazartesi gününü 3.021,22 puandan kapattı. Yeni destek noktası 2.900 bölgesi olarak kaydedilebilir.

Bu yazımda son dönemde popülaritesini artırmış olan temettü kavramını ve Borsa İstanbul’da temettü veren şirketlerden sizin için seçtiklerimi ele alacağım. Temettü kelimesinin anlamı TDK Sözlük’te kazanç olarak açıklanmıştır.

Bir şirketin temettü dağıtması, yıl içerisinde belli periyotlarla elde ettiği karı hisse senedi sahibi ortaklarına belli bir oranda dağıtması anlamına gelmektedir. Örneğin, bir şirketin hisse senedi 100 TL’den işlem görüyorsa ve şirketin yönetim kurulu ilgili çeyrek için lot başına 10 TL temettü dağıtacağını açıkladıysa 1000 lot sahibi bir hissedar, 10.000 TL temettü ödemesi almaya hak kazanmış olur. Bu anlamıyla bir pasif gelir yöntemi olarak temettü yatırımcılığı kavramı karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzde finansal özgürlük, temettü yatırımcılığı ve temettü emekliliği gibi kavramların yatırımla ilgilenen herkesin karşısına sıklıkla çıktığını görüyoruz. Borsa İstanbul’da dünyadaki her borsada olduğu gibi temettü dağıtan şirketler mevcuttur ve bu şirketler yılın belli aralıklarında hisse sahiplerine belli oranlarda temettü ödemesi gerçekleştirir. Borsa’da bu şirketlerin bulunduğu iki adet temettü endeksi mevcuttur. Bunlar BIST Temettü ve BIST Temettü 25 olarak sıralanır. BIST Temettü 25 endeksinde yer alan en popüler 3 şirketin durumunu teknik açıdan ele alalım:

CCOLA: Bu yılın mayıs ayında hisse başına 2,124 TL net temettü ödemesi yapan Coca Cola İçecek, %1,87 temettü verimine sahip. Pazartesi gününü 147,4 TL noktasında kapatan hisse, 140 bölgesinde güçlü bir desteğe sahip. Bu bölge aynı zamanda 20 haftalık üstel hareketli ortalama bölgesi ve ana trend desteği olarak karşımıza çıkıyor. Şubat ayından bu yana süren yükseliş trendini koruyor olsa da 154 TL bölgesinde dirençle karşılaşılabilir. İkinci kritik destek noktası 128 TL seviyeleri olarak not alınabilir.

EREGL: Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. bu yılın mart ayında lot başına 4,45 TL temettü dağıtmıştır. 2022 yılı için %12,27 temettü verimine sahip şirket son dört yılın üçünde, pandemi dönemi hariç, %10 üzerinde temettü verimliliği elde etmiştir. Son olarak 29,54 TL’den işlem gören hisse, haftalık görünümde bir Omuz-Baş-Omuz formasyonu oluşumu sinyalleri verse de 26 TL seviyesinde güçlü bir destek bölgesinin olduğunu söylemekte fayda var.

TOASO: TOFAŞ, Mart 2022’de %7,96 temettü verimiyle hisse başına 6,40 TL temettü dağıtmıştır. Borsa İstanbul’da temmuz ayından bu yana sürdürdüğü ralli ile önceki tarihi zirvesini aşarak 95,90’dan işlem görmüş olan hisse pazartesi gününü 93,10 TL’den kapattı. Aynı zamanda 20 günlük hareketli ortalama seviyelerinden de destek görmekte olan hisse için ana trend yataylaşmış durumda. Göreceli Güç Göstergesi indikatörü 57,21 noktasında ve negatif bir uyumsuzluk oluşturuyor. 91,2 ve 85,3 bölgeleri destek için not alınmalı.

REKLAMI KAPAT X