Borsa İstanbul’daki sert düşüşün gölgesinde dikkat çeken hisseler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsa İstanbul’daki sert düşüşün gölgesinde dikkat çeken hisseler
Utku Akman
19.09.2022 11:25

Önceki haftalarda rekorlar kıran Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, 13 Eylül Salı günü seans içerisinde 3.700 seviyesi üzerini zorlasa da ABD’de enflasyon verilerinin açıklanması ve kar realizasyonlarının etkisiyle haftayı 3.377,33 puandan kapattı.

ABD’de ağustos ayı TÜFE verisi %0,1 olarak açıklandı ve gerileyeceği beklentileri boşa çıktı. ABD Başkanı Biden tarafından yapılan “enflasyonu düşürmek için daha fazla zaman ve kararlılık gerektiği” açıklaması enflasyonun süreceğine dair beklentilerin ciddiyetini işaret ederken, FED’den 75 baz puanlık faiz artışı kararı beklentisi dünya piyasalarında fiyatlamasını yapmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul cephesinde ise yakın zamanda Amerikan Doları karşısında %44 primlenen endeks 13 Eylül Salı günü kapanışıyla 24 Şubat’tan bu yana ilk ciddi düşüşünü gerçekleştirdi.

Bu sonucun yatırımcıyı panik satışlarına sürükleme durumu ciddi bir risk yarattı ve özellikle XBANK hisselerindeki mega yükseliş trendi yerini güçlü düşüşlere bıraktı.

BIST100 endeksi için yükseliş trendinin en iyi destek noktası 4 saatlik grafikte 20 periyotluk üstel hareketli ortalama bölgesiydi. 

Son kapanışla birlikte bu ortalama değerlerinin işlevini kaybettiğini gözlemliyoruz. Endeksin yeni destek bölgelerinden 3.300 seviyesi üzerinde kaldığını ve bir süredir burada yatay bir hareket izlediğini söyleyebiliriz. Satışların derinleşmesi durumunda BIST100 için yükseliş trendinin sona ererek yerini bir düzeltme fazına bıraktığını konuşacağız. 3.300 seviyelerinin aşağı yönlü kırılımını karşılayacak yeni destek bölgesi 3.100 seviyeleri olacaktır.

Önceki yazılarımda yükseliş trendinin öncülerinden olduğunu belirttiğim XBANK hisseleri bu kez endeks düşüşünün öncüsü haline gelmiş durumda. 5.000 seviyelerinden başlayan sert satış dalgası banka hisseleri endeksini 3.485,43 noktasına geriletmiş durumda. 3.380 bölgesi hafta başında kritik destek noktası olarak izlenmeli.

Düşüş ortamında, özellikle banka hisselerinde gerçekleşen satışların yöneleceği sektörleri merakla beklerken dikkat çeken dört hisse senedini teknik bakış açısıyla ele alalım:

ASELS: Aselsan, 13 Eylül’de büyük düşüşteki tüm kaybını ertesi gün karşılamayı bildi ve bu satış baskısı dolu ortamda 33,86 ile yeni tarihi en yüksek noktasını yarattı. Haftalık grafikte son 2-3 periyotluk işlemler çok yüksek hacimle gerçekleşmiş durumda. 28 TL noktasındaki direncini güçlü bir şekilde geçmiş ve destek olarak teyit etmiş olan ASELS, trendi bozulmamış bir şekilde yolculuğuna devam ediyor. Son iki işlem gününde satışla karşılaştığı 36 TL seviyelerindeki durumu hafta başında izlenmeli. Son işlem fiyatı 33,80.

GUBRF: Gübre Fabrikaları, nisan – temmuz ayları arasında oluşturduğu alçalan takoz formasyonunu aşmasının ardından olağanüstü bir performans ile yatırımcısına yaklaşık %80’lik bir getiri sağladı. Ana trend 2 aydan uzun bir süredir yükseliş yönünde. 13 Eylül’deki sert düşüşün etkilerini çabuk toplayan hisse, haftayı 123,1 puandan kapattı. 125 TL seviyelerinde satış baskısı görmemesi durumunda hareketin trend yönünde ilerlemesi beklenebilir. Destek seviyeleri 121 ve 115, direnç seviyeleri 125 ve 132 olarak izlenmeli.

HEKTS: Hektaş Ticaret, yaklaşık bir aydır 43 – 40 TL seviyeleri arasında yatay bir seyir halinde. Haftayı 43,24 TL’den kapatan HEKTS, yeni gelişmelere ve yeni hareketlere gebe. Göreceli Güç Göstergesi nötr bölgede ve hafta başında endeksin pozitif yönlü hareketiyle kısa vadede yeni bir yükseliş trendi oluşabilir. Ana trend için destek noktaları 40,5 ve 37,5 bölgeleri olarak kaydedilebilir.

MGROS: Migros Ticaret A.Ş, haftalık grafikte daha önce 2 kez denenmiş olan 52,00 TL seviyesini geçmesinin ardından 2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde 96,00 TL seviyesine ulaşmış durumda. Soluksuz rallisini temmuz ayından bu yana sürdüren hissede düşüşle geçen geçtiğimiz haftanın etkisi sönük kaldı. Yeni tarihi zirveyi deneme noktasında olan MGROS için teknik göstergeler pozitif seyrediyor. Trendin ana destekçisi 20 günlük üstel hareketli ortalama bölgesi olarak gözüküyor. Hafta başında daha önce 4 kez denenmiş olan 96,00 seviyesi geçilirse yeni yatırımcılar için heyecanlı olacaktır.

REKLAMI KAPAT X