Bu hafta piyasalara yön verecek 3 gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasalara yön verecek 3 gelişme
Hamit Alp Ünlü
07.11.2022 09:37

Bu hafta piyasalarca takip edilecek en önemli gelişme perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi olacak. Bunun dışında ABD’de salı günü gerçekleşecek ara seçimler ve İngiltere’de GSYİH raporu izlenecek.

ABD enflasyon verisi

Hatırlanacağı üzere Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) geçen hafta kasım ayı faiz kararını açıklamış, arka arkaya dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artışı yaparak ülkedeki politika faizini 3,75-4,00 seviyesine yükseltmişti. Bunu takiben Fed Başkanı Jerome Powell’ın Fed’in nihai faiz noktasının tahminleri aşabileceğine dair mesajıyla swap piyasasında yüzde 5,1 faiz oranı fiyatlanmaya başlanmıştı.

Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verileri ise beklentileri aştı. Piyasaların tahmini ABD’de ekim ayında tarım dışı istihdamın 200 bin artması, işsizlik oranının ise yüzde 3,6’ya yükselmesi yönündeydi. Ancak tarım dışı istihdam 261 bin artarak tahminlerin hayli üzerinde açıklanırken işsizlik de beklentileri aşarak yüzde 3,7’ye yükseldi. Ücretler de yükseldi.

Açıklanan bu veriler Fed'in agresif faiz artışı politikasın rağmen iş gücü piyasasının güçlü kaldığını gösterdi. Ücretlerdeki yükseliş de ücret artışlarının enflasyona baskı yapmaya devam edeceğine işaret etti. Bu verinin ardından swap piyasasında Haziran 2023 için yüzde 5,25 faiz oranı fiyatlanmaya başlandı.

Bu hafta perşembe günü açıklanacak ABD ekim ayı enflasyon rakamları piyasalara, Fed'in faiz artırımlarının enflasyonu baskı altına alıp alamadığına dair işaretler verecek. Cleveland Fed’in son tahmininde ekim ayında TÜFE’nin yüzde 8,1, çekirdek TÜFE’nin yüzde 6,5; kasım ayında ise TÜFE’nin yüzde 8, çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 6,6 olacağını öngörmüştü. Piyasaların beklentisi ise ekim ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 8’e gerilemesi ve aylık TÜFE’nin yüzde 0,7’ye yükselmesi yönünde.

ABD ara seçimleri

ABD’de salı günü ara seçimler gerçekleştirilecek. Bu seçimler Başkan Joe Biden’ın görev süresi için kalan son iki yılda Kongre'nin kontrolünün ve Biden’ın kalan görev süresindeki gündeminin belirlenmesi açısında önemli olacak.

Seçmenlerin yüksek enflasyon ve diğer ekonomik gelişmelerle ilgili endişeleriyle demokratların seçim umutları darbe aldı. Başkan Biden’ın uzunca bir süredir yüzde 50’nin altında seyreden kamuoyu notu ise son Reuters anketine göre yüzde 40’a düştü.

Öte yandan cumhuriyetçiler ara seçim anketlerinde önde gidiyor ve birçok analist ara seçimlerin muhtemel sonucunun bölünmüş bir hükümet olacağına, Temsilciler Meclisi'nin ve Biden'in görev süresinin ikinci yarısı için Senato'nun muhtemelen cumhuriyetçilerin kontrolünde olacağına inanıyor.

İngiltere’de üçüncü çeyrek GSYİH raporu açıklanacak

İngiltere’de enflasyon yüzde 10’un üzerinde bir oranla son 40 yılın zirvesinde seyrediyor. İngiltere Merkez Bankası (BOE) geçtiğimiz hafta son 33 yılın en büyük faiz artışını gerçekleştirmişti. BoE politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3 civarına çekmiş; fakat piyasaları izlenen politikanın ülke ekonomisini iki yıl sürecek bir resesyona sokabileceğine dair uyarmıştı.

Cuma günü İngiltere’de üçüncü çeyrekteki büyümeye ilişkin ön veriler açıklanacak. Piyasalar, temmuz-eylül arasındaki üç aylık döneme işaret edecek veride ekonominin yüzde 0,5 daraldığının görülmesini bekliyor.

ECB üyelerinin konuşmaları

Tüm bu gelişmelere ek olarak piyasalar hafta boyunca Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin konuşmalarını takip etme fırsatı bulacak.

Euro Bölgesi enflasyonu ekim ayında da yükselişini sürdürerek yüzde 10,7 ile rekor tazeledi ve Euro Bölgesi ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 0,2'ye geriledi. Bu tablo ise resesyon endişelerini güçlendirdi.

Bu sebeple piyasalar, ECB üyelerinin açıklamalarında izlenecek politikaya ve atılacak sonraki hamlelere dair ipuçları arayacak.

REKLAMI KAPAT X