Bu hafta piyasalarda takip edilecek önemli gelişmeler

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bu hafta piyasalarda takip edilecek önemli gelişmeler
Hamit Alp Ünlü
17.10.2022 09:29

ABD’de enflasyonun beklenenden yüksek gelmesiyle dolar geçtiğimiz haftayı güçlü kapatırken piyasalar, Fed'in para politikasında daha agresif davranmasından ve resesyon riskinden korkarak, bu haftanın önemli gelişmelerine odaklandı.

ABD konut verileri

ABD’de bu hafta ayrı ayrı açıklanacak inşaat izinleri, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları ile ABD konut verileri, piyasaların izleyeceği önemli başlıklardan biri olacak. İlgili veriler mevcut ekonomik durum hakkında tahmin şansı vermesi açısından yatırımcılar için büyük önem teşkil etmekte.

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan eylül ayı enflasyon oranı beklentilerin üzerinde gelmişti. Açıklanan verinin ardından Amerikan Merkez Bankasının (Fed) nasıl bir yol izleyeceği de piyasaların merak ile takip ettiği konu başlıklarından bir tanesi. Cumartesi günü Fed’in şahin isimerinden St. Louis Fed Başkanı James Bullard açıklanan eylül ayı TÜFE oranını değerlendirdi ve bu oranın enflasyonun tehlikeli hale geldiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Önden yüklemeli faiz artırımı görüşünü daha önce sıklıkla dile getiren Bullard Fed’in kasım ve aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, her ne kadar şu anda bunu dile getirmek için erken olsa da, 75’er baz puanlık faiz artışlarını değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Piyasalar halihazırda bir sonraki FOMC toplantısında Fed’in 75 baz puan artış yapacağını öngörüyor; fakat bu hafta bölgesel Fed başkanları Neel Kashkari, Charles Evans ve James Bullard’ın açıklamaları yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi ve İngiltere enflasyon verileri

Bu hafta Euro Bölgesi ve İngiltere’de eylül ayı enflasyon rakamları açıklanacak.

Euro Bölgesi’nde 30 Eylül’de açıklanan eylül ayına ilişkin öncü veri, yıllık enflasyon oranının yüzde 10 ile 19 ülkede kullanılan ortak para biriminin tanıtıldığı tarihten bu yana ilk kez çift hanelere ulaştığını göstermişti. Eurostat tarafından çarşamba günü açıklanacak eylül ayı yıllık enflasyon oranında bir önceki verinin revize edilmesi beklenmiyor; dolayısıyla yüzde 10 olarak açıklanması piyasaların beklentisi doğrultusunda. Bölgede ayrıca salı günü açıklanacak Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Endeksi de ekonomik öngörülebilirlik açısından önem teşkil ediyor.

Yeni Başbakan Liz Truss’ın ofisteki ilk haftalarında ekonomik anlamda pek parlak bir görüntü çizemeyen İngiltere’de de bu hafta eylül ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Piyasalar önceki ay yüzde 9,9 olan yıllın enflasyon oranının bu ay yüzde 10’a yükselmesini öngörüyor. İngiltere Merkez Bankası, (Bank of England – BoE) eylül ayı sonunda İngiliz sterlininde yaşanan rekor gerileme ve piyasalardaki oynaklık sebebiyle 28 Eylül’de acil tahvil alımı desteğine başlamış ve bu destek cuma günü sona ermişti.

Buna ek olarak, Liz Truss’ın göreve gelmesiyle tanıtılan ve piyasalarda büyük korku yaratıp sterline değer kaybettiren vergi indirimi planı; daha sonra bu plandan vazgeçilmesi ve daha sonra uygulanmaya çalışılan politikalarda da dikiş tutturulamamasıyla Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng cuma günü görevden alındı, yerine Jeremy Hunt getirildi. Hunt yaptığı açıklamada Başbakan Truss ve eski Maliye Bakanı Kwarteng tarafından ortaya konan ekonomik planın finansal piyasaları altüst etmesinin ardından ülkenin kamu maliyesini onaracağını dile getirdi.

ABD kazanç raporları

Bu hafta Tesla (NASDAQ: TSLA), Netflix (NASDAQ: NFLX) ve Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) gibi şirketlerin raporlarıyla 2022 yılının üçüncü çeyreğine ait kazanç raporları açıklanmaya başlanacak. Reuters’ın haberine göre S&P 500 şirketlerinin kazançlarının bir önceki yıla göre yalnızca yüzde 4,1 artması bekleniyor. Zira bu rakam 2020 yılının son çeyreğinden bu yana en düşük kazanç artışına işaret ediyor.

ABD dolarının güçlendiği ve enflasyon rakamlarının halen arzu edilen seviyeden çok yukarıda olduğu bir ortamda; her ne kadar piyasalardaki satış dalgası hisse senedi değerlemelerini aşağı çekmiş olsa da kazanç raporlarındaki olası bir düşüş ve piyasalardaki artan resesyon korkusu hisse senetlerine yönelimi azaltabilir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı

Perşembe günü ülkemizde de TCMB PPK ekim ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Dünyadaki merkez bankalarının genelinde enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırma eğilimi görülmekte iken TCMB geçtiğimiz yıl ağustos ayından başlayarak aralık ayında dek faiz indirimi politikası izlemiş; aralık ayından başlayarak ise bu yılın temmuz ayına dek politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 14’te sabit tutmuştu. Ancak daha sonra Banka, faiz indirimi için yeniden uygun şartların oluştuğunu açıklayarak 2022 yılının ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puan faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 12’ye indirmişti.

Ekim ayı toplantısında piyasalar TCMB’den yine 100 baz puanlık faiz indirimi bekliyor; fakat faizin tek hanelere indirilmek istendiğine ilişkin söylentiler sürpriz bir karara da yol açabilir.

REKLAMI KAPAT X