Bu hafta piyasaların takip edeceği 2 önemli gelişme

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 2 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
05.12.2022 08:57

Bu hafta piyasaların gündemi önümüzdeki hafta ABD ve Euro Bölgesi’nde gerçekleşecek yılın son merkez bankası toplantıları öncesinde nispeten sakin olsa da, yatırımcıların takip edeceği bazı önemli gelişmeler bulunuyor.

ABD’de açıklanacak veriler

ABD’de önümüzdeki hafta 13-14 Aralık tarihlerinde yılın son merkez bankası toplantısı düzenlenecek. Gerçekleşecek bu son Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed yılın son politika faizi kararını açıklayacak.

Geçtiğimiz hafta ABD’den karışık biri dizi veri gelmişti. Ülkede üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamları yüzde 2,7 olan beklentileri aşarak yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmiş fakat istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektör istihdam verisinin ise piyasa beklentisi olan 200 binin hayli altında kalarak 127 bin olarak açıklanmıştı. Bu durum iş gücü piyasasının yavaşladığının teyidi olarak yorumlanmıştı.

Ancak, haftanın son iş gününde ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlar, ABD'de tarım dışı istihdamın kasım ayında 200 bin olan beklentileri ve 261 bin olan ekim ayı artış rakamını geçerek 263 bin artış gösterdiğine işaret etti. Açıklanan bu rakamlar ise güçlü iş piyasasını yavaşlatmayı amaçlayan Fed’in gerçekleştirdiği faiz artışlarına rağmen iş gücü piyasasının sağlamlığını muhafaza ettiğini yeniden teyit etti.

Bu gelişmelere ek olarak Fed’in yayımladığı Bej Kitap raporunun kasım ayı sayısında ekonomik görünüme ilişkin karamsarlık vurgulanırken, yaptığı açıklamalarda Fed Başkanı Jerome Powell ise faiz artış politikasında vites düşürülebileceğine ilişki açıklamalarda bulundu. Ancak Powell’ın açıklamalarından daha sonra açıklanan güçlü istihdam verisi ise Powell’ın açıklamalarını ardından piyasalarda oluşan sıkılaşma döngüsünün sona yaklaşmış olabileceğine dair beklentiyi bulandırdı.

Geçtiğimiz hafta bu gelişmelerin yaşandığı ABD piyasasında bu hafta yine bir dizi veriye odaklanacağız. Cuma günü ülkede kasım ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi açıklanacak. Piyasaların beklentisi geçtiğimiz ay yüzde 8 olarak açıklanan yıllık ÜFE’nin sınırlı bir düşüşle yüzde 7,2’ye gerilemesi yönünde. Bu rakamlara ek olarak ISM hizmetler PMI (satın alma müdürleri endeksi) ve Michigan Üniversitesinin tüketici̇ hissiyat endeksi̇ pazartesi günü, ilk işsizlik başvuruları ise perşembe günü açıklanacak.

Geçtiğimiz hafta satışlı bir grafik izleyen ABD dolar endeksi 105 seviyesinin altında fiyatlanırken, haftanın ilk gününde de yüzde 0,21’lik bir düşüşle 104,51 seviyesinden işlem görüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları

Önümüzdeki hafta 15 Aralık tarihinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) da bu yılın son toplantısını gerçekleştirip faiz kararını açıklayacak. Bu hafta ise ECB Başkanı Christine Lagarde pazartesi ve perşembe günü konuşmalar gerçekleştirecek. ECB toplantısı öncesi piyasalar birtakım ipuçları bulabilmek adına Lagarde’ın konuşmalarına kulak kesilecek.

Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi’nde açıklanan kasım ayı yıllık TÜFE verisi enflasyonda sınırlı da olsa beklentilerin üzerinde kalan bir düşüşe işaret etmiş, bölgede kasım ayında yıllık TÜFE yüzde 10,6’dan yüzde 10’a gerilemişti. Açıklanan bu olumlu enflasyon verisine hemen tepki vermeyen euro/dolar çaprazı ABD’den gelen veriler ve açıklamalar sonucu doların gevşemesiyle birlikte yükselişe geçerek önce 1,0400 seviyesinin üzerine çıkmış, daha sonra ise euro/dolar çaprazının ilerleyişinde çaprazın 200 günlük hareketli ortalamasının oluşturduğu direnç noktasını kırabilmek adına önemli bir direnç noktası olarak işaret ettiğimiz 1,0500 seviyesini de aşmıştı. Bunun ardından ise 1,0544 ile son altı aydaki en yüksek seviyesini gören çapraz, bu yazının kaleme alındığı dakikalarda 1,0533 seviyesinden işlem görüyor.

Uzunca bir süre karamsar bir grafik seyreden euro/dolar çaprazı yılın sonuna yaklaşırken rüzgarı arkasına almış gibi duruyor ve önümüzdeki hafta gerçekleşecek ECB toplantısı büyük önem taşımakta. Zira beklentilerin altında gelen enflasyon verisinin ardından piyasalar ECB’nin önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantısında 75 baz puan faiz artışı yerine 50 baz puan faiz artışını fiyatlamaya başladılar. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde ile Hollanda Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda enflasyonun kontrol altına alındığına dair ikna edici kanıtlar görene dek faiz artışına devam edileceğini ifade ederek kararlılık vurgusu yapmışlardı. Bilhassa Knot, enflasyona karşı hızlı şekilde zafer ilan ederek parasal sıkılaşmayı sonlandırmanın şu andaki en büyük tehlike olduğunu belirtmişti. Dolayısıyla bu hafta ECB Başkanı Lagarde’ın gerçekleştireceği konuşmalarda vereceği mesajlar piyasa beklentilerini şekillendirmek adına büyük önem taşıyor.

REKLAMI KAPAT X