Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
12.12.2022 08:25

Piyasalar bu hafta merkez bankalarının faiz kararlarıyla ABD ve İngiltere’den gelecek enflasyon verilerini yakından takip edecek.

Enflasyonla mücadele 2022 yılında küresel ekonomilerin temel uğraşlarının başında geldi. 2022 yılını tamamlamaya hazırlanırken bu haftanın ekonomi gündeminde merkez bankası faiz kararları başı çekiyor. ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankaları bu hafta 2022 yılının son faiz kararını açıklayacak. Üç merkez bankasının da faiz artışı gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılırken, önem teşkil edecek noktalar faiz artış miktarları ve faiz kararlarının ardından gelecek açıklamalar olacak. Salı günü ABD’de açıklanacak tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin, bir gün sonra Amerikan Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararıyla ilgili yönlendirici olması beklenirken, İngiltere’de de perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde çarşamba günü TÜFE verisi açıklanacak. Ayrıca perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) da yılın son faiz kararını açıklayacak.

Fed faiz kararı

Bu haftanın en  önemli olayı şüphesiz ki Fed’in faiz kararı olacak. Yılın sekizinci ve son Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Piyasalar bu toplantı sonucunda çarşamba günü Fed’in politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,5 seviyesine çekmesini fiyatlıyor. Şu anki görünümde piyasaların 50 baz puanlık artış beklentisi yüzde 78 civarındayken, 75 baz puanlık bir faiz artışı beklentisi ise yüzde 21 oranında. Cuma günü açıklanan ve beklenenden yüksek gelen ABD kasım ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) piyasaların faiz artışı beklentisine fazla etki etmedi; fakat salı günü açıklanacak olan TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde bu görüntü değişebilir.

Hatırlanacağı üzere son FOMC toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, artık faiz artış hızının düşürmenin zamanının gelmiş olabileceğine dair ifadeler kullanmış; buna karşın enflasyon kontrol altına alınana dek daha uzun süreli ve daha küçük oranlarda faiz artışlarıyla Fed’in başta planlanan nihai faiz oranının üzerine çıkabileceğine dair sinyaller vermişti. Bu hafta gerçekleşecek toplantının ardından da piyasalar, gerek karar metninde gerekse Powell’ın açıklamalarında 2023 yılında Fed’in izleyeceği politikaya dair ipuçları arayacak.

ABD kasım ayı TÜFE verisi

ABD’de kasım ayına ilişkin TÜFE verisi Fed kararından bir gün önce, salı günü açıklanacak. Piyasalar kasım ayında TÜFE verisinin yıllık yüzde 7,7’den yüzde 7,3’e; aylık bazda ise yüzde 0,4’ten yüzde 0,3’e gerilemesini bekliyor.

Piyasaların beklentisi bu yönde olsa da son dönemde ABD’den gelen beklenenden kuvvetli istihdam verileri, kasım ayında ücretlerdeki artışın da ivme kazanmasıyla birlikte enflasyona dair endişeleri tekrar alevlendirdi.

Uzmanlara göre bu ay düşen ikinci el araç fiyatlarıyla birlikte TÜFE’nin de kasım ayında gerilemesi çok kuvvetli bir ihtimal. Fakat cuma günü açıklanan aylık çekirdek ÜFE rakamlarındaki beklenmeyen artış ise TÜFE rakamlarında da benzer bir riskin görülebileceğine işaret etti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve enflasyon verisi

İngiltere’de cuma günü hükümet, kötüleşen ekonomik görünüme karşı finans sektörünü canlandırabilmek adına 30 maddelik “Edinburgh reformları” olarak adlandırılan paketi duyurmuştu.

İngiltere Maliye Bakanlığı reformların amacının Avrupa Birliği (AB) yasalarından geriye kalan külfetli yüklerden kurtulmak ve daha verimli bir denetim çerçevesi sunarak İngiliz ekonomisini büyütmek ve canlandırmak, bunu yaparken de finans sektöründeki bürokrasiyi azaltmak olduğunu ifade etti.

Resesyona doğru ilerleyen ülke ekonomisinde perşembe günü gerçekleşecek BoE toplantısından 50 baz puanlık başka bir faiz artışı kararı daha çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Şayet gerçekleşirse, bu kararla birlikte BoE politika faizini 2008’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,5’e yükseltmiş olacak.

Çarşamba günü açıklanacak olan kasım ayı TÜFE verileri öncesinde ise piyasalar ekim ayında yüzde 11,1 ile son 41 yılın en yüksek seviyesini işaret eden yıllık enflasyonun, kasım ayında sınırlı bir gerileme ile yüzde 10,9 açıklanmasını bekliyor.

ECB faiz kararı

Euro Bölgesi’nde ekim ayında yüzde 10,6 olarak açıklanan yıllık enflasyon oranı kasım ayı ön okumasında yüzde 10,4 olan piyasa beklentisinden daha da düşük gelerek yüzde 10 olarak açıklanmıştı. Son bir buçuk yıldır enflasyona dair ilk yavaşlama göstergesi olan bu veri, her ne kadar enflasyon tek hanelere düşmemiş de olsa önem teşkil etti. Bu hafta cuma günü, ön okumaya ait bu veri revize edilecek; fakat herhangi bir sürpriz yaşanmadan verinin yine yüzde 10 olarak açıklanması bekleniyor.

Perşembe günü açıklanacak faiz kararında piyasaların şu anki beklentisi, beklenenden iyi gelen enflasyon verisi ve bölgeden gelen bazı pozitif verilerle birlikte 50 baz puanlık bir faiz artışı gelmesinden yana. Fakat gerek ECB Başkanı Christine Lagarde, gerekse ECB’nin bazı üyeleri; enflasyonun tam olarak kontrol altına alındığından emin olmadan sıkılaşma politikasındaki erken bir yavaşlama kararının son derece tehlikeli olabileceğini işaret etmişlerdi. Dolayısıyla 75 baz puanlık bir artış ihtimalinin de masada olacağı toplantıdan beklenenden şahin bir karar çıkması da mümkün. Buna ek olarak piyasalar kararda gelecek toplantılardaki faiz artışlarının hızına ilişkin de ipucu arayacak.

REKLAMI KAPAT X