Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
21.11.2022 09:29

Kasım ayının sonuna yaklaşırken ABD’de Şükran Günü sebebiyle kısa geçecek bu haftada piyasalar beş önemli gelişmeyi takip ederek beklentilerini revize etmeye çalışacak.

Bu haftanın en önemli gelişmesi olarak ABD’de son Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar açıklanacak. Buna ek olarak küresel PMI (satın alma müdürleri endeksi) verileri ve OECD büyüme tahminleri takip edilecek. Yurt içinde ise perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında kasım ayına ilişkin politika faizi açıklanacak.

Bunlara ek olarak 25 Kasım Cuma günü gerçekleşecek olan yılın en güçlü alışveriş günlerinden “Black Friday”, artan enflasyona rağmen tüketicilerin taleplerine ilişkin bir fikir vermesi açısından önem teşkil edecek. Özellikle ABD’de perakende satışların ekim ayında beklentilerin üzerinde artış göstermesiyle tüketici talebinin yıl sonuna doğru artıp artmayacağı merak edilen bir konu. Ayrıca piyasalar son dönemde karamsar bir tablo çizen doların mevcut durumunu da yakından takip edecek.

Fed FOMC tutanakları

Çarşamba günü kasım ayı Fed FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlanacak. Toplantının iç yüzüne ilişkin fikir vermesi açısından önemli olan tutanaklarda yatırımcılar Fed’in faiz artırım politikasının sonraki adımları için ipuçları arayacak.

Fed artan enflasyonu kontrol altına alabilmek adına arka arkaya 4 toplantıda 75’er baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmiş, 1980’lerden bu yana görülen en sıkı para politikası hamlelerine rağmen enflasyondaki düşüşün çok sınırlı olması ve büyüme verilerinin arzu edilenden düşük gelmeye başlamasıyla birlikte Fed’e gösterilen tepkiler artmıştı.

Son FOMC toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer Fed üyeleri, Fed’in ekonomiyi resesyona sokmaktan kaçınmak adına faiz artırımında vites küçültebileceğine ve ilerleyen toplantılarda faizleri daha küçük porsiyonlar halinde artırabileceğine ilişkin mesajlar verdiler. Powell buna ek olarak Fed’in daha önce tahmin edilen nihai seviye olan yüzde 4,6’lık faiz oranında durmayabileceğini ve faizleri uzun süre zarfında daha yukarı taşıyabileceklerini de ifade etti. Bu sebeple yatırımcılar bu hafta açıklanacak tutanaklarda Fed’in faiz artırımında hız kesip kesmeyeceğine dair işaretler bulmaya çalışacak.

PMI verileri

Bu hafta Avrupa’da ve ABD’de ekonomik büyümenin ana göstergelerinden biri olan satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri açıklanacak. PMI verilerinde 50’nin altı küçülmeyi işaret ederken 50 ve üzeri ise büyümeyi işaret ediyor. Çarşamba günü ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de PMI verileri açıklanacak. Sayılan tüm ülkelerde geçtiğimiz ay da 50’nin altında açıklanan PMI verisinin bu ay da büyüme sınırının altında kalması bekleniyor, dolayısıyla veri karamsar bir görüntü yaratabilir.

Buna ek olarak İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) salı günü küresel iktisadi tabloya ilişkin fikir vermesi adına son tahminlerini yayımlayacak. OECD'nin daha önce eylül ayında yayımladığı tahminlerde, ABD ekonomisinin resesyona girmesinin beklendiği ve önümüzdeki yıl küresel ekonomik görüntünün daha da kötüleşeceği ifade edilmişti.

TCMB faiz kararı

TCMB perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısının ardından kasım ayına ilişkin politika faizi kararını açıklayacak. Beklenti TCMB’nin faiz indirimine devam etmesi yönünde.

Dünya genelinde merkez bankaları enflasyonla mücadele kararlılık vurgusu yaparak faiz artışlarına devam ederken ülkemizde TCMB’nin liralaşma politikasıyla birlikte farklı bir yol haritası izlediğini görüyoruz.

TCMB 2021 yılının ağustos ayından başlayarak aralık ayına dek faiz indirimi politikası izlemiş ve bu dönemde politika faizini yüzde 19’dan yüzde 14’e çekmişti. Bunu takiben aralık ayından başlayarak bu yılın temmuz ayına dek politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını, küresel koşulları gerekçe göstererek yüzde 14’te sabit tutmuştu. TCMB sonrasında, faiz indirimi için uygun şartların yeniden oluştuğunu ifade ederek bu yılın ağustos ayında sürpriz bir şekilde faiz indirimlerine yeniden başlamıştı. Banka ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puanlık faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 12’ye indirmiş, ekim ayında ise 150 baz puanlık bir indirimle faizi yüzde 10,5 seviyesine çekmişti.

Bu haftaki toplantıda beklenti TCMB’nin yeniden 150 baz puanlık bir faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 9 ile tek haneye indirmesi yönünde.

REKLAMI KAPAT X