Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
09.01.2023 10:04

Geçtiğimiz haftaya nazaran daha sakin geçecek olan bu haftada ekonominin gündeminde takip edilecek 5 önemli gelişme varken, bunlardan en önemlisi ABD’den gelecek aralık ayı enflasyon verisi olacak.

2023 yılının ikinci haftası, takip edilecek gelişmeler bakımından ilk haftaya nazaran biraz daha sakin geçecek. Geçtiğimiz hafta özellikle ABD, Avrupa ve İngiltere’de açıklanan satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri, Avrupa ve Euro Bölgesi’nde takip edilen aralık ayı tüketici enflasyonu verileri;  ABD’den gelen istihdam ve işsizlik başvuruları verileri ve Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından gerçekleştirilen en son toplantıya dair açıklanan tutanaklar ile birlikte yoğun bir gündeme haizdi.

Bu hafta ise gündem nispeten daha sakinken, piyasaların takip edeceği en önemli gelişme ABD aralık ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi olacak. Buna ek olarak Euro Bölgesi’nde açıklanacak veriler, İngiltere’de açıklanacak gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verileri ve Japonya’dan gelecek Tokyo TÜFE verisi takip edilecek.

ABD TÜFE verisi

Bu haftaya ilişkin en önemli veri, perşembe günü açıklanacak olan ABD aralık ayı TÜFE verisi. Veri her ne kadar ABD’deki enflasyon oranıyla ilgili bilgi verecek olsa da, Fed’in sonraki hamlelerine doğrudan etki edeceği için küresel piyasaları da oldukça yakında  ilgilendirmekte.

Piyasaların beklentisi ABD’de kasım ayında yüzde 7,1 olarak açıklanan yıllık enflasyonun aralık ayında yüzde 6,5’e gerilemesi yönünde. Aylık TÜFE’nin yüzde 0,1’de sabit kalması beklenirken enerji ve gıda grubu fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyonun ise yüzde 6’dan yüzde 5,7’ye gerilemesi bekleniyor.

ABD’de cuma günü açıklanan ISM hizmet PMI verisi ülkede hizmet sektörünün faaliyetlerinin 2020 yılından bu yana en düşük seviyede ve daralmaya işaret ettiğini gösterdi. Buna ek olarak ücret artışlarının da yavaşlamış olduğu göründü. Fakat tüm bunlara rağmen yine cuma günü açıklanan veriler, 2022 yılının aralık ayında ABD’deki istihdamının yine beklentilerin üzerinde bir artış gerçekleştirdiğine işaret etti. Bu durum, Fed’in agresif sıkılaşma politikasının ülke ekonomisi üzerindeki etkilerine ilişkin endişeleri bir nebze olsun hafifletti.

Perşembe günü açıklanacak olan aralık ayı TÜFE verisinde enflasyonun yavaşlamaya devam ettiğine dair bir belirti görülmesiyle piyasalarda Fed’in tarihindeki en agresif sıkılaşma döngülerinden birinde sona yaklaşıldığına dair umutlar artmış olacak. Fed bir sonraki FOMC toplantısını 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde gerçekleştirecek. Piyasalar ise bu toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artışı gelmesi ihtimalini yüzde 83 olarak fiyatlıyor.

Euro Bölgesi verileri

Geçtiğimiz hafta açıklanan aralık ayı TÜFE verileri Euro Bölgesi ve Avrupa’daki birçok ülkede enflasyonun gerilemeye devam ettiğine işaret etmişti. Bu hafta ise cuma günü bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’da yıllık GSYİH büyüme tahmini açıklanacak.

Yine cuma günü Euro Bölgesi aylık sanayi üretimi ve ticaret dengesi verileri açıklanacak. Piyasalar, ekim ayında düşen sanayi üretiminin yükselmesini; doğal gaz fiyatlarının gerilemesiyle ekim ayında azalan ticaret açığının cuma açıklanacak veride de gerilemeyi sürdümesini bekliyor.

İngiltere GSYİH

Cuma günü İngiltere’de de kasım ayı GSYİH verisi açıklanacak. Ülke ekonomisinin uzun sürebilecek bir resesyonla karşı karşıya olabileceğini ifade eden uzmanlar İngiltere ekonomisinin 2023 yılının üçüncü çeyreğinin sonuna dek daralmaya devam etmesini beklerken yüksek enflasyonun bu yıl da devam edeceğini; 2024 yılına dek ise herhangi bir faiz indirimi olmayacağını öngörüyor.

Son olarak İngiltere Merkez Bankası (BoE), dokuz kez arka arkaya faiz artışı gerçekleştirmişti. Ülkede halen çift hanelerde seyreden enflasyon ise hanehalkı üzerinde olumsuz etki yaratırken 2022 yılında yaşanan siyasi istikrar krizinin etkileri de silinmeye çalışılıyor.

REKLAMI KAPAT X