Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
01.05.2023 09:21

1 Mayıs sebebiyle dünyanın birçok yerinde kısa geçecek olan iş haftasında piyasaların ana gündemi Fed ve ECB toplantılarından çıkacak kararlar olacak

 

Bugün ülkemizde “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”, diğer birçok ülkede ise 1 Mayıs İşçi Bayramı adıyla kutlandığından ötürü piyasaların kapalı olması sebebiyle bu hafta dört günlük bir iş haftası takip edilecek. ABD’de ise bugün resmi tatil olmadığını belirtmekte fayda var. Bu haftanın en önemli gelişmeleri Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) mayıs ayı toplantısı sonrası çarşamba günü açıklanacak olan faiz kararı ve aynı şekilde Avrupa Merkez Bankası (ECB) mayıs ayı toplantısı sonrası perşembe günü açıklanacak olan faiz kararı olacak. Bunlara ek olarak cuma günü açıklanacak ABD nisan ayı tarım dışı istihdam verisi ve devam eden kazanç raporları da takip edilecek diğer gelişmeler olacak.

 

Fed faiz kararı

 

Fed yapışkan enflasyon, bankacılık sektöründeki endişelendiren tablo ve resesyon korkularının arttığı bir ortamda gerçekleştireceği mayıs ayı FOMC toplantısının ardından çarşamba günü yine kritik bir faiz kararı alacak. Piyasaların mevcut beklentisi toplantıdan 25 baz puanlık bir faiz artışı çıkması yönünde. Gerçekleşmesi halinde bu artış arka arkaya onuncu faiz artışı olacak ve faizleri Fed’in faiz artışlarına başlarken belirlediği tavan seviye olan yüzde 5’ten yukarıya çıkarmış olacak. Bu toplantıdan 25 baz puanlık bir faiz artışı çıkması halinde Fed mevcut politika faizini yüzde 5 - 5,25 seviyesine yükseltmiş olacak.

 

Özellikle First Republic Bank ile ilgili yaşanan gelişmelerin ardından halen kırılgan olduğunu gösteren bankacılık sektörünün Fed’in gerçekleştireceği yeni bir faiz artışından sonra nasıl bir görüntü çizeceği, Fed’in sonraki hamlelerini planlamasında belirleyici olabilir.

 

ABD’de enflasyon yavaşlama sinyalleri gösterse de halen yüzde 2’lik hedefin hayli üzerinde ve enflasyonu kontrol altına alabilmek için ilerleyen toplantılarda artık faiz artırımlarına devam etmek yerine kredi koşullarını sıkılaştırmak gibi alternatif silahların kullanılabileceği Fed politika yapıcıları tarafından dile getirildi. Fed her fırsatta 2023 yılında faizlerin aynı seviyede kalacağını belirtse de piyasalar ısrarla yıl sonundan önce merkez bankasından faiz indirimi bekliyor.

 

ECB faiz kararı

 

Piyasaların yakından takip edeceği bir başka gelişme de ECB’nin mayıs ayı toplantısı ardından perşembe günü açıklanacak olan faiz kararı olacak. Piyasalar ECB’nin 25 ya da 50 baz puanlık faiz artışına gitmesini beklese de çoğunluğun beklentisi bu toplantıdan çıkacak 25 baz puanlık bir faiz artışıyla politika faizinin yüzde 3,75 seviyesine çekileceği yönünde.

 

ECB, Fed’e nazaran daha avantajlı; zira perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıdan önce salı günü Euro Bölgesi nisan ayı enflasyon rakamları (tüketici fiyat endeksi - TÜFE) ve banka kredi verileri açıklanacak. Mart ayında özellikle çekirdek enflasyonun yüksek seyretmesi, yapışkan enflasyonla ilgili endişeleri beraberinde getirmişti. Piyasalar nisan ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 0,1 yükselerek yüzde 7’ye yükselmesini; aylık TÜFE’nin yüzde 0,9’da, yıllık çekirdek TÜFE’nin yüzde 5,7’de sabit kalmasını; aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 1,3’ten yüzde 1,1’e gerilemesini bekliyor.

 

ECB üyeleri her fırsatta enflasyonla mücadele vurgusuna ve faiz artırımına devam edileceğine ilişkin şahin açıklamalara devam ettiler. Enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanması halinde 50 baz puanlık bir faiz artışı ihtimali kuvvetlenecektir. Öte yandan banka kredi verilerinin, kredi koşullarının belirgin biçimde sıkılaştığını işaret etmesi durumunda ECB bankacılık sektörünü daha kırılgan bir pozisyona sokmamak adına daha 25 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirebilir.

 

ABD nisan ayı tarım dışı istihdam verisi

 

ABD istihdam piyasasının mevcut durumunu göstermesi açısından önem taşıyan ve Fed’in izleyeceği politikada belirleyici olan tarım dışı istihdam verisi cuma günü açıklanacak. Verinin nisan ayında 180 bin yeni istihdamı işaret etmesi beklenirken bu rakam tarım dışı istihdam artışının yavaşladığı üçüncü ay olacak.

 

Ayrıca işsizlik oranının yüzde 3,5’ten yüzde 3,6’ya yükselmesi ve ortalama saatlik kazançların sabit kalması bekleniyor.

 

 

 

 

 

REKLAMI KAPAT X