Bu haftanın en önemli gündemi ‘merkez bankası kararları’

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu haftanın en önemli gündemi ‘merkez bankası kararları’
Hamit Alp Ünlü
30.01.2023 17:10

2023 yılının ocak ayını bitirdiğimiz bu haftada dünyanın en büyük 3 merkez bankası Fed, ECB ve BoE gerçekleştirecekleri para politikası toplantılarının ardından faiz kararlarını açıklayacak.

Bu hafta piyasaların en önemli gündem maddesi dünyanın en büyük üç merkez bankasının açıklayacağı faiz kararları olacak. Buna ek olarak perşembe günü ABD’nin piyasa değerine göre ilk sırada gelen üç şirketi Apple (NASDAQ:AAPL), Amazon (NASDAQ:AMZN) ve Alphabet (NASDAQ:GOOGL) kazançlarını açıklayacak.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde haftanın ilk iş gününde Nasdaq vadeli işlemlerdeki düşüşe öncülük etti ve yüzde 1’den fazla bir düşüş gösterdi. Buna karşın beklentilerin aksine İspanya ocak ayı yıllık tüketici fiyat endeksi verisinin (TÜFE) ilk okumada bir düşüşe değil artışa işaret etmesiyle euro/dolar 1,0910 seviyesine yükselirken, dolar endeksi ise 101,540 ile geçtiğimiz hafta gördüğü son sekiz ayın en düşük değeri olan 101,50 seviyesinin biraz üzerinde seyrediyor.

Fed faiz artışında frene basacak mı?

Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yarın ve çarşamba günü gerçekleştireceği iki günlük toplantının ardından çarşamba günü faiz kararını açıklayacak. Yavaşlama emareleri gösteren enflasyonun ardından bir süredir piyasaların beklentisi ve temennisi, Fed’in faiz artışında frene basarak şubat ayı toplantısının ardından 25 baz puanlık bir faiz artışına karar vermesi yönündeydi. Şu anda Fed’in mevcut faiz oranı yüzde 4,25 - 4,50 seviyesinde ve bugün itibariyle mevcut durumda piyasalar çarşamba günkü toplantıdan çıkacak 25 baz puanlık bir artışla faizlerin yüzde 4,50 - 4,75 bandına yükseltilme ihtimalini yüzde 99,6 olarak fiyatlıyor.

Toplantıdan çıkacak somut faiz kararı kadar karar metninde vurgu yapılacak hususlar ve karar sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da hayli önem teşkil edecek. Yatırımcılar Powell’ın açıklamalarında faiz artışında nihai noktanın ne olacağı, faiz artışının ne zaman nihayete erdirileceği ve Fed’in sonraki FOMC toplantısına dek izleyeceği politikaya dair ipuçları arayacak.

ECB’den gelen şahin mesajlarla beklenti 50 baz puanlık artış yönünde

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da perşembe günü gerçekleştireceği toplantının ardından faiz kararını açıklayacak. ECB’nin bu toplantının ardından 50 baz puanlık bir faiz artışına daha karar vererek, şu anda yüzde 2,5 seviyesinde olan mevcut faiz oranını yüzde 3 seviyesine çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Euro Bölgesi’nde özellikle yumuşak geçen kış koşullarının da etkisiyle gerileyen enerji fiyatlarının da desteklemesiyle enflasyonda bir gerileme görülmüş ve bu durum piyasalarda Fed ile birlikte ECB’nin de faiz artışında frene basıp basmayacağı yönünde soru işaretleri oluşturmuştu. Fakat, ECB Başkanı Christine Lagarde ve ECB guvernörlerinin çoğunluğu, politika yapıcılar arasından da yükselen ve enflasyonel baskıların kırılmaya başladığını savunan güvercin seslere rağmen inatçı çekirdek enflasyon sebebiyle şahin mesajlar vermeye devam etmişler, enflasyonel baskıların azalmaya başladığına dair kalıcı emareler görene dek gerekeni yapacaklarını dile getirmişlerdi.

Nitekim bugün açıklanan İspanya ocak ayı TÜFE verisi enflasyonel basklıların devam ettiğini gösterdi. Aralık ayında Euro Bölgesi ülkeleri arasında yüzde 5,7 ile en düşük yıllık TÜFE verisine sahip olan ve ocak ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 4,9’a gerilemesi beklenen İspanya’da açıklanan veri ocak ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 5,8’e yükseldiğini gösterdi.

Euro Bölgesi’nde ayrıca yarın  2022 yılı dördüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verileri, çarşamba günü ise ocak ayı ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Piyasalar GSYİH verilerinde bir miktar daralma görmeyi beklerken bölgedeki yıllık enflasyonun ise yüzde 9,2’den yüzde 9’a gerilemesini bekliyor.

BoE’nin de faiz artışına devam etmesi bekleniyor

Büyük merkez bankaları arasında faiz artırma politikasına ilk başlayan merkez bankası İngiltere Merkez Bankası (BoE) olmuştu. BoE’nin de ECB gibi perşembe günü açıklayacağı faiz kararında artışa devam etmesi bekleniyor. 50 baz puanlık bir artışla daha faizleri yüzde 4 seviyesine çekmesi beklenen banka, böylelikle arka arkaya onuncu faiz artışını gerçekleştirmiş olacak. Buna karşın ülkedeki enfasyon oranı yüzde 10,5 seviyesindeyken, bu seviye BoE’nin yüzde 2’lik hedef oranının hayli üzerinde bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X