Destek seviyelerine yaklaşan altının kaderini bugün Fed belirleyecek

Okuma Süresi: 3 Dakika
Destek seviyelerine yaklaşan altının kaderini bugün Fed belirleyecek
Osman Bayrak
01.02.2023 08:27

Fed toplantısı öncesinde ons altın dünkü hareketleriyle destek seviyelerinin altını ilk kez test ederken; bu hareket gölgesinde, altın fiyatlarının kaderini bu akşamki Fed toplantısının belirleyeceğini söyleyebiliriz.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini fibonacci seviyeleri, yükselen kanal ve EMA(13) çizgisi eşliğinde sunmaktadır.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte açıkça görebileceğiniz gibi ons altın yükselen bir kanal içinde 1625 USD’den beri ciddi bir yükseliş hareketi sergiledi. Bu hareket sırasında yükselen kanal desteği defalarca test edilmesine rağmen destek seviyenin altında kapanış hiç yaşanmadı. Ayrıca EMA(13) çizgisi bu yükseliş boyunca yükselişi çok başarılı bir şekilde izlemeyi başardı. Ons altın fiyatı EMA(13) altında ise üst üste 2 gün hiç kapanış almadı. Bu nedenle yükselen trende ve EMA(13) seviyesine özel önem veriyorum.

Dün ons altında görülen geri çekilme, fiyatı 4 saatlik zaman dilimde ilk kez yükselen kanal desteği altına sürükledi. Fakat bu düşüşün ardından gelen 4 saatlik mum kuvvetli bir yükseliş getirdi. Bu sayede dün oluşan mum uzun kuyruklu, yeşil bir mum halini aldı. Şu an lokal bir zirve bölgede yer aldığımız için dün oluşan mumu hanging man (asılan adam) olarak değerlendirebiliriz fakat bunun için bu akşamki ons altın kapanışı beklemekte fayda görüyorum. Bu akşam Fed faiz kararından ziyade Powell’dan gelecek mesajlar yön tayininde etkili olacak güçtedir. Bu nedenle Fed toplantısında 2 saat önce ve 2 saat sonra oluşabilecek volatiliteye dikkat etmekte, kaldıraçlı pozisyon taşımamakta fayda görüyorum.

Dikkat ederseniz bu grafiğin 4 saatlik ya da 1 saatlik versiyonlarını incelediğimizde, 13 Ocak’tan itibaren fibonacci 61,8 seviyesi olan 1899 USD bölgesi adeta bir destek bölgesi görevi görüyor. Fakat fiyat her bu seviyeye indiğinde yukarı sıçrama ile 1900-1950 USD bölgesi arasında bir OBO görüntüsü oluşturmaya aday görünmektedir. Henüz bir OBO yapısından bahsetmek için erken gibi görünse de fiyatın yeniden 1950 USD üzerine çıkması halinde bu ihtimal de ortadan kalkacaktır. Fakat bugün 1900 USD altında kapanış alınır ve gün kapanışı bu seviye altında olursa 1850 USD seviyesi potansiyel hedef olarak gündeme gelebilir.

Gram altın

Ons altında yukarıda bahsettiğim geri çekilmenin yaşanmasıyla birlikte gram altın da 1149 TL seviyesini test etti. Fakat güçlü bir tepki yükselişi alan gram altın yükselen kanal direncinde kapanmak için yoğun çaba sarf etti. Bugün itibarıyla gram altının 1140 TL altında kapanış alması halinde 40 TL’lik yeni bir düşüş hareketi görebiliriz ki bu da gram altın fiyatını 1100 TL’ye sürükleme gücüne sahip olacaktır. Bu nedenle bugün gün kapanışının 1140 TL’nin altında ya da üstünde olması son derece önemlidir.

Son olarak, bugün Fed’den gelecek açıklamaların piyasa tarafından şahin algılanması fiyatlarda kısa vadeli bir baskıya neden olabilecekken, güvercin bir Fed hem riskli varlıklara hem de değerli metallere yeni bir alım dalgasının başlamasına neden olabilir. Bu nedenle bu akşam 22:00 itibarıyla gözler ABD Merkez Bankası’nda ve dolayısıyla Fed Başkanı Powell’da olacaktır.     

REKLAMI KAPAT X