Dolar bu hafta yükselişe devam edecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar bu hafta yükselişe devam edecek mi?
Hamit Alp Ünlü
22.08.2022 15:21

Geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan Amerikan doları bu haftanın ilk gününü de yükselişine devam ederek açtı. Euro/dolar çaprazı parite seviyesinin altını gördü.

Temmuz ayında 109,30 ile 2002 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar endeksi, bu seviyenin ardından 104,70’lere kadar gerilemişti. Bu bir aylık zayıflık sürecinin ardından geçtiğimiz haftayı yükseliş rallisiyle kapatan dolar endeksi bu haftaya da bu ralliyi koruyarak başladı. Endeks bugün yüzde 0,14 yükselişle 108,34 seviyesinde ve ilerleyişini koruması da olası görünüyor.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları enflasyonla kararlı mücadele tavrını göstermişti

Geçtiğimiz hafta için yayınlanan Fed temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında ekonomik görünümdeki hızlı değişime ve Fed üyelerinin karar almalarını zorlaştıran ekonomik çerçeveye vurgu yapıldığını görmüştük.

Tutanaklar, ülkede enflasyon önemli ölçüde düşene dek faiz artırımına devam edileceğini ve faiz artış hızının açıklanan ekonomik verilere bağlı olacağını bize göstermişti. Ayrıca tutanaklardan, Fed yetkililerinin enflasyonist baskıların azaldığına dair şu ana dek ikna edici çok az kanıt bulunduğu hususunda hemfikir olduğu sonucunu da çıkarmıştık.

Enflasyonist baskılar sonucunda Fed’in son iki toplantıda 75’er baz puanlık faiz artışı yapmasıyla ABD ekonomisi son 30 yılın en agresif dönemini gördü ve dolar endeksi zirve yaptı. Ancak daha sonra ABD ekonomisinin teknik anlamda resesyona girmesiyle, daha sonra açıklanan güçlü istihdam verileri ve beklenenden az gelen temmuz ayı enflasyon verisiyle oluşan Fed’in faiz artırımında frene basacağı beklentisiyle endeks son aydaki düşüşünü yaşadı. Ancak toplantı tutanaklarında da Fed’in büyümeden daha ziyade enflasyonla mücadeleyi öncelikli hedef olarak belirlediğini görmek faiz artırımına da devam edileceğine dair sinyallerin değerlendirilmesine sebep oldu.

Bu hafta gözler Jackson Hole toplantısında olacak

Yukarıda da belirttiğimiz gibi istihdamın artıp enflasyonun gerilemesiyle eylül ayı FOMC toplantısında Fed’in 75 değil 50 baz puanlık bir faiz artışı yapacağı beklentisini kuvvetlenmişti. Fakat şu anda piyasalardaki fiyatlamaya baktığımızda arka arkaya gelen şahin açıklamalarla eylül ayı toplantısı için 50 ve 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin aynı olduğunu görüyoruz.

Küresel piyasalar bu hafta Fed’in eylül ayı toplantısında atacağı adımlara ilişkin bir fikir edinebilmek ve mevcut durumu fiyatlayabilmek adına ABD’de gerçekleşecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasına ilişkin mesajlarında ipuçları arayacak. Bu hafta perşembe günü başlayacak toplantılar öncesinde Fed yetkilileri şahin mesajlar verirken, bu mesajlar dolar endeksinin yükselen rallisini korumasına yardımcı oldu.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Kansas City Fed Başkanı Esther George, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in açıklamaları genel anlamda enflasyonla mücadeleye enflasyonun gerilediğine dair inandırıcı kanıtlar görene dek kararlılıkla etmeleri gerektiği ve bu amaçla acil şekilde faiz artırımına devam edilmesi gerektiği yönündeydi. Özellikle Barkin’in yüksek enflasyonun olduğu yerde sağlıklı bir büyümenin olamayacağı ifadesi, Fed’in nasıl bir politika izleyeceğinin özeti gibi idi. Buna ek olarak Fed’in şahin isimlerinden St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini ve sonraki toplantı için 75 baz puanlık faiz artışını desteklediğini belirtti. Bu açıklamalarla piyasalarda 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi artmaya başladı ve dolar göstergesi de yeniden yükselişe geçti.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole toplantısı sonrası sunumunda ve açıklamalarında şahin mesajlar vermesi doları daha da destekleyebilir.

Euro/dolar ve dolar/TL haftaya nasıl başladı?

Euro Bölgesi’nde yaşanan politik gelişmeler ve hız kesmeden devam eden enerji sorunu, ortak para birimi üzerinde negatif yönlü bir baskı oluşturuyor. Doların ivme kazanan hareketiyle birlikte euronun gerilemesiyle euro/dolar çaprazı bugün parite seviyesinin altını gördü. Şu anda da çapraz yüzde 0,42 gerilemeyle 0,9996 seviyesinde.

Dolar/TL çaprazına baktığımızda ise geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkan faiz indirimi kararıyla birlikte 18’in üzerine çıkan çaprazın herhangi bir gerileme eğilimi olmaksızın rekor seviye olan 18,36 yönünde ilerlediğini görüyoruz. Dolar/TL şu anda yüzde 0,13 artışla 18,12 seviyesinde.

REKLAMI KAPAT X