Dolar, dün açıklanan Fed tutanaklarının ardından yükselişini sürdürdü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar, dün açıklanan Fed tutanaklarının ardından yükselişini sürdürdü
Hamit Alp Ünlü
07.07.2022 17:24

Dün açıklanan Fed tutanaklarının ardından dolar endeksi son 20 yılın zirvesi olan 107 seviyelerini gördü. “Güvenli liman” dolar, talebin artmasıyla yükselişini sürdürebilir.

Dün akşam saatlerinde Amerikan Merkez Bankası Fed, 14 ve 15 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenen son Federal Açık Piyasa Komitesini (FOMC) toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. Fed yetkililerinin artan resesyon endişelerine rağmen para politikasındaki sıkılaştırmayı sürdürmede kararlı olduğunu gösteren tutanaklar sonucunda 4 günlük yükseliş trendini sürdüren dolar endeksi son 20 yılın zirvesi olan 107 seviyesini gördü. Şu sıralar dolar endeksi yüzde 0,16’lık bir gerilemeyle 106,730’den işlem görüyor.

Fed tutanakları: Enflasyon devam ettiği takdirde daha sıkı bir politika mümkün

Fed’in dün yayımladığı, son toplantıya ait söz konusu tutanaklarda, yüksek enflasyonun yarattığı baskılarının sürmesi halinde daha kısıtlayıcı bir politika izlemenin mümkün olabileceğine vurgu yapıldı.

Tutanaklara baktığımızda, Fed yetkililerinin temmuz ayında 50 ya da 75 baz puanlık bir faiz artışı beklentisinde olduklarını ve ayrıca yüksek enflasyon baskılarının süregelmesi halinde daha da kısıtlayıcı, sıkı bir politikanın izlenebileceğine işaret ettiklerini görüyoruz. Ayrıca Fed yetkilileri yüksek enflasyonun kalıcılığını önlemek amacıyla, daha uzun bir süre faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi gerekebileceği konusunda hemfikir görünüyor. Tutanaklarda, güvenilirliğe de vurgu yapıldığını görüyoruz. Fed yetkilileri, merkez bankasının enflasyonu kontrol etme konusundaki güvenilirliğini sürdürmenin çok önemli olduğunun altını çizdiler.

Öte yandan tutanaklarda ekonomik endişelerin uzun vadeli fiyat beklentilerini yükseltebileceği de belirtildi. Daha sıkı bir politikanın ekonomik büyüme hızını bir süre için sekteye uğratabileceği, fakat yüzde 2’lik enflasyon hedefini gerçekleştirmenin maksimum istihdama ulaşabilmek adına kritik olduğu ifade edildi.

Tutanaklardan ne anlamamız gerekiyor?

Hatırlanacağı üzere haziran ayında açıklanan Mayıs 2022 ABD yıllık enflasyon verileri yüzde 8,3 olan beklentileri aşarak yüzde 8,6’ya yükselmiş ve ülkede enflasyon yeniden son 40 yılın zirvesine çıkmıştı. Beklentilerden yüksek gelen veri, piyasalardaki resesyon korkusunu artırmış; artan enflasyon Fed'in üzerindeki baskıyı artırmıştı Fed de dün tutanakları açıklanan haziran ayı toplantısında politika faizini 75 baz puan artırmak suretiyle yüzde 1,5-1,75 aralığına yükselterek 1994'ten bu yana tek seferde en yüksek faiz artışını gerçekleştirmişti.

Tutanaklardan görüyoruz ki Fed’in tek ve ana gündem maddesi yüksek enflasyon. Banka, yükselen resesyon endişelerine rağmen parasal sıkılaştırma politikasını sürdürmede kararlı görünüyor. Haziran toplantısındaki 75 baz puanlık faiz artışının ardından gelecek toplantı için 50 ya da 75 baz puanlık yeni bir artış sinyali verilmişti. Burada belirleyici unsurun önümüzdeki hafta açıklanacak olan haziran ayı enflasyon verisi olacağı aşikâr. Piyasaların beklentisi haziran ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 8,7’ye yükseleceği yönünde.

Yine tutanaklardan anladığımız kadarıyla Fed yetkilileri faiz artırmak ekonomiyi yavaşlatmak demek olsa bile yüksek enflasyonun uzun süreli ve kalıcı olmasını engellemek için faizleri bir süre daha artırmaktan yana olduklarını gösterdiler ve merkez bankasının güvenilirliğinin enflasyonun kontrol altına alınmasında en kritik öneme sahip olduğunu ifade ettiler. Dolayısıyla önümüzdeki toplantılarda da Fed’den kısıtlayıcı hamleler göreceğiz. Bir sonraki Fed FOMC toplantısı 26 ve 27 temmuzda gerçekleşecek.

Dolar yükselişini sürdürecek mi?

Yüksek enflasyon, artan enerji fiyatları ve bunlarla birlikte Fed tutanaklarındaki şahin ifadelerle daha da körüklenen bir resesyon ihtimali, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü dolara olan talebi artırdı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi dolar endeksi 2002’den beri en yüksek seviye demek olan 107 seviyesine yükseldi, şu anda da yüzde 0,16’lık bir gerilemeyle 106,730’den işlem görüyor. 

Ancak burada belirtmek gerekiyor ki doların güçlenmesi demek altının güç kaybetmesi demek. Bunun yanında çok güçlü bir dolar diğer para birimlerini de olumsuz etkilemekte ve dünyanın diğer ülkelerindeki enflasyon baskılarını da artırmakta. Dolayısıyla dolar yukarı yönlü hareketini sürdürmeye istekli olsa da biraz olsun yumuşaması dolar bazlı fiyatlanan altın ve diğer ekonomiler için daha olumlu olacaktır. Fakat Fed’den gelen sıkılaşma sinyalleriyle birlikte piyasaların dolar iştahının artmasını ve doların güç kazanmaya devam etmesini bekleyebiliriz.

REKLAMI KAPAT X