Dolar endeksi düşüş trendini sonlandırabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar endeksi düşüş trendini sonlandırabilecek mi?
Hamit Alp Ünlü
21.12.2022 13:44

Geçtiğimiz haftaki Fed toplantısının etkileri piyasalarda sürerken hafta başındaki kırılgan görüntüsünü devam ettiren dolar endeksi, düşüş trendini sürdürürken bugün yukarı yönlü sınırlı bir yükseliş gösterdi.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelerek piyasalara bir nebze olsun moral veren kasım ayı enflasyon verisinin ardından ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artış hızında yavaşlamaya gitti. Fed, arka arkaya 4 toplantıda verilen 75 baz puanlık faiz artış kararının ardından bu kez 50 baz puanlık artışta karar kıldı. Yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz kararından daha çok karar sonrasındaki açıklamalar piyasalara yön verdi. Faiz artış hızında frene basılsa da, Fed Başkanı Jerome Powell’ın daha önce de işaret ettiği biçimde faiz artışlarının bir süre daha devam edeceği, bu toplantı sonunda tekrar vurgulandı. Kararla birlikte yayımlanan ve Fed yetkililerinin faiz tahminlerini de içeren grafik ve projeksiyonlarda dikkat çeken nokta ise önümüzdeki yılın sonu için yüzde 5,1'lik faiz öngörüsü ve gelecek yıla ait büyüme beklentisinin aşağı yönde revize edilmesi oldu. Aslında karar öncesinde Başkan Powell’dan gelen güvercin tondaki açıklamalarla piyasalar yeniden yüzde 4,5’lik nihai faiz oranını fiyatlamaya başlamıştı. Dolayısıyla açıklanan grafikte vurgulanan yüzde 5,1’lik faiz öngörüsü piyasaların beklentisini tekrar yukarı taşıdı.

ABD’de konut sektörü gerilemeyi sürdürdü

Dün açıklanan ABD kasım ayı konut başlangıç verileri ise arka arkaya üçüncü ayda da düşüşe işaret etti. İnşaat izinleri de kasım ayında yüzde 11,2 oranında geriledi. Konut kredi faizlerindeki artış dolayısıyla talebin azalması ve yüksek enflasyon sebebiyle alım gücünün düşmesi ise konut sektörünün yavaşlamasındaki en büyük etkenler oldu. Buna ek olarak inşaat sektöründe kullanılan emtia fiyatlarındaki artış da konut fiyatlarındaki artışı kuvvetlendirdi.

2020 yılında pandeminin başında artan talep ve düşük faiz oranlarıyla yükselişe geçen ABD konut piyasası bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren düşüşe geçti. Sektör pandemi sonrasındaki en kötü dönemini yaşarken, konut sektöründeki gerileme ise doları da negatif yönde etkiledi.

Dolar önce yen etkisiyle düşüşe geçti, daha sonra stabilize oldu

Geçen haftaki Fed açıklamalarının piyasalardaki etkilerinin de hissedilmesiyle dolar haftaya kırılgan bir görüntüyle başlamıştı. Dolar endeksi önce 105 seviyesinin altına düşerek haftanın ilk gününü bu seviyenin altında kapattı. Daha sonra ise düşüş trendini dün de sürdürerek 104 seviyesinin altına düştü.

Doların daha da zayıf bir görüntüye ulaşmasında Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) dünkü para politikası toplantısı sonucunda aldığı sürpriz karar da etkili oldu. Buna göre BoJ, getiri eğrisi kontrol programında sürpriz bir değişikliğe gitti. Bu karara göre BoJ, 10 yıllık Japon tahvil getirilerinin yüzde 0,25 yerine yaklaşık yüzde 0,5 seviyesine dek yükselmesine izin verdi. Her ne kadar BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda bu hamlenin bir faiz artışı anlamına gelmediğini söylemiş olsa da, piyasalar bunu daha farklı algıladı. BoJ’un aşırı güvercin politikasında yaklaşık on yıldır ilk defa bir değişikliğe gitmesiyle birlikte dolar zayıflayarak altı ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Bugün ise BoJ’dan yeni bir hamle daha geldi. Banka planlanmamış bir tahvil alım operasyonu açıklayarak 100 milyar yenlik 3 ve 5 yıllık, 100 milyar yenlik 5 ve 10 yıllık tahvil almayı teklif etti.

Yukarıda açıklanan gelişmelerin etkisi ile dün yaklaşık yüzde 1 gerileyerek 103,612 seviyesine kadar inen dolar endeksi, dolarla fiyatlanan emtiaların da yükselmesine fayda sağladı. Fakat dolar bugün yukarı yönlü bir hareketle 104 seviyesi üzerinde stabilize oldu. Bu yazının kaleme alındığı dakikalarda dolar endeksi yüzde 0,09’luk artışla 104,06 seviyesinde seyrediyor.

REKLAMI KAPAT X