Dolar endeksi yılın son haftasını düşüşle mi kapatacak?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Dolar endeksi yılın son haftasını düşüşle mi kapatacak?
Hamit Alp Ünlü
30.12.2022 11:36

Hafta ortasında yükselişe geçen dolar endeksi, ABD ve İtalya’nın Çin’den gelen yolculara yönelik açıkladığı test zorunluluğu sonrasında düşüşe geçti ve sonraki gelişmelerle de düşüşünü hızlandırdı.

Covid-19 pandemisi 2020 yılının mart ayından bu yana artık yaşamımızın bir parçası haline geldi. Bu yılın son çeyreğinde dünyanın birçok noktasında önlemler gevşetilip sağlık bakanlıkları pandeminin artık atlatılmış olabileceğine dair açıklamalar yaparken, özellikle geçtiğimiz haftalarda Çin’in Covid-19 önlemlerini sıkılaştırmasına yönelik haberler ve ülkede bu önlemlerin gevşetilmesine yönelik protestolar artmıştı.

Çin ise son olarak geçtiğimiz günlerde önlemlerin gevşetildiğine dair açıklama yapmıştı. Bu açıklamalar 8 Ocak 2023 tarihinden itibaren ülke içinde seyahat eden yolculara yönelik uygulanan karantinanın kaldırılmasını da içeriyordu. Uzun süredir devam eden bu uygulamanın sonlandırılacak olması küresel piyasalarda dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sıkı önlemleri geride bıraktığına yönelik bir umut olarak karşılanmış; fakat bunun ardından Covid-19 vakalarından kaynaklanan ölümlerin arttığına yönelik iddialar ise endişe yaratmıştı.

Bu iddiaların ardından ABD, İtalya, Hindistan, Japonya gibi ülkeler, Çin’den gelecek olan yolculardan negatif test ibraz etme zorunluluğu talep edeceklerini açıkladı. Açıklanan bu önlemler küresel piyasalarda endişe yaratırken risk alma iştahının da körelmesine neden oldu.

ABD işsizlik maaşı başvuruları beklentiler doğrultusunda geldi

Dün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. Buna göre, geçtiğimiz hafta beklentilerin altında kalarak ABD’deki istihdam sektörünün halen güçlü olduğunu gösteren veri, bu hafta beklentiler doğrultusunda 9 bin artarak 225 bine yükseldi. İşsizlik yardımı başvurularında sınırlı bir artış görülmüş olsa da başvuru seviyesi nisan ayındaki 167 bin başvuruyla bu yılın en düşük seviyesi olarak kayda geçen seviyeye yakın seyretti. Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) talebi soğutmak için çabalamasına rağmen bu durumun görülmesi ise iş gücü piyasasındaki kalıcı dirence bir işaret olarak yorumlandı.

Fed’in son iki aydaki toplantılarında yaptığı açıklamalara bakıldığında ise para politikasında sıkılaşma uygulanan dönemde iş gücü ve istihdam piyasasının güçlü kaldığına vurgu yapıldığını görüyoruz. Öte yandan Fed’in 2023 yılında doğal bir yavaşlama görülebileceğine dikkat çektiğini de unutmamak gerek. Dolayısıyla ABD’de önümüzdeki sene, yüksek enflasyon ve Fed’in faiz artış hamlelerine bağlı olarak yavaşlaması beklenen ülke ekonomisinin şu an için güçlü görünen iş gücü ve istihdam piyasasını da yavaşlatması bekleniyor.

Buna ek olarak çarşamba günü açıklanan veriye göre ABD’de bekleyen konut satışları da beş aylık düşüşünü altıncı aya da taşırken bugüne kadarki en düşük ikinci seviyesini kaydetti. Geçtiğimiz ay yüzde eksi 4,6 olarak açıklanan verinin bu ay yüzde eksi 0,8 seviyesine yükselmesi bekleniyordu; fakat açıklanan rakam yüzde eksi 4 oldu. Konut satışlarının da gerilemede olduğu bir dönemde açıklanan veriye göre ABD’de 30 yıl vadeli konut kredisi (mortgage) için geçtiğimiz hafta yüzde 6,27 olan ortalama faiz oranı altı haftalık düşüşün ardından yedinci haftada ilk kez artış kaydederek yüzde 6,42’ye yükseldi.

ABD doları hafta içindeki gelişmelerden olumsuz yönde etkilendi

Yukarıda değinilen gelişmelerden, özellikle de Çin’deki Covid-19 vakaları ve uygulanacağı açıklanan tedbirlerden olumsuz yönde etkilenen para birimlerinden biri de ABD doları oldu.

Çarşamba günü Japon yeni karşısında 134,30 ile bir haftalık en yüksek seviyesini gören dolar dün kapanışta yüzde 1’den fazla kayıpla 133 seviyesine dek geriledi. Çarşamba günü ayrıca dolar/İsviçre frangı çaprazı da 0,9208 ile mart ayı sonundan bu yana en düşük seviyesini gördü. Çarşamba gününü yüzde 0,18 yükselişle kapatan ABD dolar endeksi ise perşembe günü yaklaşık yüzde 0,5’lik düşüşle 103,78 seviyesine dek geriledi; fakat daha sonra sınırlı da olsa yukarı yönlü bir hareketle 103,98 seviyesinde duruldu.

Euro/dolar çaprazı ise 1,0691 seviyesine dek yükselerek 1,07’ye göz kırptı; fakat daha sonra son iki haftadaki en yüksek seviyesi olan 1,0660 seviyelerinde günü kapattı. Bugün ise 2022 yılının son iş gününde boğa yatırımcılar, euro/doların yükselişine dair işaretler arayacak. Her ne kadar 1,0590’daki 21 günlük hareketli ortalama desteği, euro/doların kısa vadede düşüş göstermeyeceğine delalet etse de, çaprazın ilerleyişinin yatırımcıları ikna etmesi için bu ayki en yüksek seviye olan 1,0735 önemli bir direnç noktası olarak değerlendiriliyor.

REKLAMI KAPAT X