Dolar endeksinde Jackson Hole öncesi son durum

Okuma Süresi: 4 Dakika
Dolar endeksinde Jackson Hole öncesi son durum
Hamit Alp Ünlü
24.08.2022 16:00

Küresel piyasalar yarın başlayacak Jackson Hole toplantısına odaklandı; fakat üç gün sürecek sempozyumun arifesinde doların gidişatını etkileyen gelişmeler olmaya devam ediyor.

Küresel piyasalar bu hafta Amerikan Merkez Bankası Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında eylül ayı toplantısında atacağı adımlara ilişkin bir fikir edinebilmek ve mevcut durumu fiyatlayabilmek adına yarın başlayacak ve üç gün sürecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na odaklanmış durumda. Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın mesajlarında ve sunumlarında ipuçları arayacak. Sempozyum öncesinde dolar bir miktar gevşedi; fakat sonrasında toparladı. Fed yetkililerinden şahin mesajlar gelmeye de devam etti.

ABD’de ekonomik aktivite verisi beklenenden zayıf geldi

Dün açıklanan veriler ışığında ABD’de ağustos ayı ekonomik aktivitesi beklenenden zayıf geldi. S&P Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre imalat PMI endeksi ağustos ayında 52,2’den 51,3’e hizmet PMI endeksi 47,3’ten 44,1’e, bileşik PMI ise 47,7’den 45’e geriledi. Tüm bu kalemler piyasa beklentisinin altında kaldı. Bu veriler 2020 yılından, yani Covid-19 salgınının ilk yaz mevsiminden bu yana görülen en düşük rakamlara işaret ediyor. İlaveten, yine dün açıklanan veriler ışığında temmuz ayı yeni konut satışları oranı da beklentilerin altında kalarak 585 binden 511 bine geriledi.

Bu gelişmelere ek olarak dün Beyaz Saray, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, henüz sonuçlanamamış tedarik zinciri aksamaları ve Covid-19 salgınının etkilerinden dolayı mart ayında ABD Kongresine sunduğu 2023 mali yılı bütçe teklifinde yer alan ekonomik tahminleri revize etti. Başkan Joe Biden yönetimi ABD ekonomisine ilişkin bu yılki büyüme beklentisini, yüzde 3,8'den yüzde 1,4'e indirdi.  ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,4, gelecek yıl yüzde 1,8 ve 2024'te de yüzde 2 büyüyeceği tahmin edildi. Enflasyon tahminleri ise bu yıl için yüzde 6,6, gelecek yıl için yüzde 2,8 ve 2024 için yüzde 2,3 olarak belirlendi. Ülkenin bu yılki bütçe açığına yönelik tahmin de 383 milyar dolar azaltılarak 1,032 trilyon dolara düşürüldü.

Dolar güç kaybetmedi

Söz konusu nispeten olumsuz gelişmelerin ardından dolar bir nebze olsun geriledi; ancak sonrasında toparlayarak yükselişine devam etti. Şu anda dolar endeksi yüzde 0,25 artış ile 108,90 seviyesinde bulunuyor.

Dolar güç kaybetmezken mevcut durumu tetikleyen bazı gelişmeler de dikkat çekmekte. Dün gece açıklanan temmuz ayı iskonto faiz toplantısı oylamasına ilişkin tutanaklarda, St. Louis ve Minneapolis Fed yöneticilerinin iskonto faizinde tam, yani 100 baz puanlık artış için oy kullandıkları dikkat çekti. Fed'in yayımladığı tutanaklara göre 12 federal şubenin 9 tanesi ise iskonto faizinde 75 baz puanlık bir artış için oy kullanırken, Kansas City Fed yöneticileri 50 baz puanlık bir artış olması gerektiğini savundu. Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) temmuz ayı toplantısı sonucunda politika faizi 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkarılırken iskonto oranı da aynı oranda artışla yüzde 2,50 seviyesine yükseltmişti.

Jackson Hole öncesi bir şahin mesaj da Minneapolis Başkanı Neel Kashkari’den geldi. Fed’in güvercin isimlerinden olarak bilinen Kashkari ABD enflasyonunun çok yüksek bir seviyede olduğunu ve Fed'in enflasyonu kontrol altına almak adına harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Birçok ölçüt incelendiğinde ABD ekonomisinin tam istihdam durumunda olduğunu ve bu duruma bu çok yüksek seviyedeki enflasyonun eşlik ettiğini belirten Kashkari halihazırdaki durumun çok dengesiz olduğunu ve dengeyi yakalamak adına para politikasının sıkılaştırılması gerektiğini söyledi. Kashkari yüzde 8-9 seviyesindeki enflasyonda durumu kontrol altına alamamaları halinde eski Fed Başkanı Paul Volcker’in 1980’lerde yaptığı gibi agresif bir şok faiz artışına dahi ihtiyaç duyulabileceğine işaret etti. Volcker’in hamlesi sonucu o dönemde ABD ekonomisi resesyona girdikten sonra enflasyon düşmüştü.

Powell’dan güvercin mesaj beklentisi de dile getirilmeye başlandı

Jackson Hole öncesi gelen şahin mesajlarla desteklenen dolar rallisiyle birlikte kimi yatırımcılar Fed Başkanı Powell’dan şahin mesajlar geleceği beklentisini fiyatlarken kimi yatırımcılar da Powell’ın güvercin mesajlar vereceği beklentisini dile getirmeye başladı.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs da bu ikinci görüşü dile getirdi. Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius Powell’ın cuma günü faiz artış hızının yavaşlatılmasını vurgulayan bir konuşma yapabileceğini ifade etti. Powell'ın temmuz ayı Fed FOMC toplantısı sonrası verdiği mesajları Jackson Hole sonrasında da tekrarlamasını beklediklerini açıklayan Hatzius herhangi bir sürpriz veri açıklanmaması halinde eylül ayı FOMC toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı beklediklerini de ifade etti.

REKLAMI KAPAT X