Dolar endeksindeki gerilemeden altın fiyatlarına destek

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar endeksindeki gerilemeden altın fiyatlarına destek
Osman Bayrak
01.03.2023 09:14

Haftalardır altın fiyatlarının baskılanmasına neden olan dolar endeksinin 105,3 seviyesindeki zirvesinden sonra yönünü aşağı çevirmesiyle ons altın dün 1830 USD seviyesini test etti.

ABD tarafında açıklanan verilerin beklentileri aşması sonrasında FED’in faiz artırım endişeleri de yükseldi. Bir dönem TÜFE verilerindeki azalmayla coşkulu şekilde yükselen ons altın, son dönemde ciddi bir baskı ile karşı karşıya kalmıştı. Buna göre, piyasadaki fiyatlamaların temelinde yer alan beklentilerin gelen verilerle çok hızlı değişim gösterdiğini söyleyebiliriz.

FED ayrıca faiz artırımlarını düzenli bir şekilde ABD TÜFE verisine endekslemektedir. TÜFE verisi %2’ye ulaşana kadar enflasyonla mücadelemiz devam edecek diyen FED, faizleri yeteri kadar yüksek tutarak ABD ekonomisini ise soğutmaya çalışmaktadır. Burada, son bir ayda görülen ekonomik verilere rağmen FED’in bu hamlelerinin ise başarısız olduğu söylenemez. Aksine bu mücadelesinde bugüne kadar başarılı olduğunu gördüğümüz Fed'e rağmen finansal piyasaların önden fiyatlama ve abartma konusunda mahir olması sebebiyle değerli metaller cephesinde ciddi volatilitenin olduğunu söyleyebiliriz.

DXY endeksi ise 101 seviyesinden itibaren yönünü yukarı çevirmişken, DXY’nin güç kazanmasının temel argümanı yükselebilecek faiz ortamıdır. Hâlihazırda 3 FED toplantısında 0,25 puanlık faiz artışı beklenirken, toplantılardan 0,5 puanlık faiz artırımı çıkma ihtimali (bir ya da daha fazla) DXY endeksine güç kazandırdı. Buna göre, DXY ise bir yükselen trend çizgisi oluşturmuştu. Fakat son 2 gündür yaşanan geri çekilme DXY’nin yükselen trendinin kırılmasına neden oldu. Ancak, henüz yükselen trendin kırıldığını söylemenin de erken olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü DXY’nin yönünü tekrar yukarı çevirmesi halnde bu hareketin bir ayı tuzağı olarak kalabilir.

DXY’deki son geri çekilme ile birlikte ons altın ise 1805 USD seviyesinden kuvvetli bir dönüş aldı. Özellikle dün yaşanan yükseliş geri dönüş açısından umut tazeleyici oldu. Bu yükselişle hem kısa vadeli düşen trend yukarı yönlü kırıldı, hem de son 2 haftadır görülmeyen bir tepki yükselişi yaşanmış oldu. İsterseniz bu bakış açısı ile ons altın ve gram altın için teknik seviyeleri yorumlayalım.

Ons altın 

Ons altında dün görülen yükseliş ile birlikte özellikle 4 saatlik grafiklerde göstergeler olumlu sinyaller üretmeye epeyce yaklaştı. Fiyat tekrar yönünü aşağı çevirmezse bugün al sinyalleri gelmeye başlayabilir. Yükselen trend desteği açısından bugün 1820 USD seviyesi son derece önemli olarak görülebilir. Bu seviye üzerinde kalındıkça yükselişin ise devamı beklenebilir. Günlük olarak kendimizi rahat hissedebilmek için EMA(13) seviyesi olan 1840 USD üzerinde bir ons altın görmeliyiz. Aksi her durumda ise satış baskısının sürme ihtimalinin yüksek olacağını unutmamalıyız.

Gram altın 

Gram altındaki teknik görünüm ise neredeyse ons altın ile bire bir aynı bulunuyor. Bu nedenle yukarıdaki yorumların gram altın için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre, gram altında 1115 TL üzerinde yükseliş umutları tazelenebilirken, özellikle 1125 TL üzerinde bir kalıcılaşma görülmesi halinde düşüş sürecinin bittiğinden bahsedebiliriz. Gram altında aşağı yönlü hareketlerde ise gözler 1090 TL sınırında olacaktır. Bu seviye altına inebilecek gram altın yeni dipler oluşturabileceği için bu seviye altında temkinli olmakta fayda vardır.

REKLAMI KAPAT X