Dolar geçen haftadan bu yana devam ettiği rallinin ardından hız kesti

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar geçen haftadan bu yana devam ettiği rallinin ardından hız kesti
Hamit Alp Ünlü
11.10.2022 15:33

Haftaya yükselişle başlayan dolar, perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi öncesinde hız kesmiş olsa da pozitif görüntüsünü korumaya ve iyimser tabloyu sürdürmeye devam ediyor.

Dolar cuma günü açıklanan ve beklenenden yüksek gelen tarım dışı istihdam ve işsizlik verileriyle desteklenmesinin ardından kuvvetli başladığı haftayı aynı şekilde sürdürme eğiliminde bulunuyor. Haftanın en önemli gelişmesi olarak beklenen ABD enflasyon verisi ise perşembe günü açıklanacak. Piyasalar ABD’de yıllık enflasyonun yüzde 8,3’ten yüzde 8,1’e gerileyeceğini öngörüyor.

Fed’e bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, gerçekleştirilecek faiz artışında hareket alanı sağlayan istihdam ve işsizlik verileri, Fed’in “Faiz artırımı için halen alan var.” argümanını destekleyerek faiz artışlarına devam edileceğini gösteriyor. Bu beklenti Fed’den gelecek 75 baz puanlık faiz artışı hamlesinin fiyatlanmaya başlamasına sebep oldu.

Geçtiğimiz hafta yüzde 60 civarında olan 75 baz puanlık artış beklentisi açıklanan verinin ardından yüzde 90 civarına yükseldi.

Fed yetkililerinden karışık sinyaller

Fed’in bir sonraki FOMC toplantısında faiz artışını hangi oranda gerçekleştireceği merak konusuyken ve piyasalar da 75 baz puanlık artışı fiyatlamaya başlamışken, Fed yetkililerinden karışık mesajlar içeren açıklamalar geldi.

Son dönemde hatırlanacağı üzere Fed yetkilileri arka arkaya şahin mesajlar vererek, faiz artışı için katedilecek çok yok olduğunu belirtmişlerdi. Faizlerin de yüzde 4,5-4,75 seviyesine çıkarılıp bir süre böyle devam edilmesi gerektiğine dair ortak görüş bildirmişlerdi.

Özellikle geçtiğimiz hafta beş Fed yetkilisinin yaptığı açıklamada enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu yapılarak finansal istikrar endişelerinin faiz artışlarını yavaşlatmak için bir sebep teşkil etmediği belirtilmişti.

Yukarıdaki resim halihazırdaki açıklamalarla ve izlenen politikayla paralellik teşkil ediyor. Çünkü Fed’in ekonomik büyümeyi geri plana atarak enflasyonla mücadeleyi birinci amaç olarak seçmesi, önceki açıklamalarda da vurgulanan bir durum olarak karşımıza çıkmıştı.

Ancak dün, Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard'dan daha temkinli mesajlar geldi. Brainard, Chicago’da National Association for Business Economics’in yıllık buluşmasında gerçekleştirdiği konuşmada daha önce arka arkaya şahin mesajlar veren Fed üyelerinin aksine küresel riskleri de yakından takip ettiğini vurgulayarak daha temkinli mesajlar verdi. Brainard, faiz artışlarının yarattığı global risklerin izlenmesi gerektiğini vurgulayarak dış talebin zayıflamasının ABD üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini vurguladı.

Aynı konferansta konuşan Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise, Fed’in faiz artışlarını durduracağı seviyeye bir an önce gelinmesi gerektiğini ifade ederken, söz konusu seviyenin neresi olduğuna dair ciddi bir belirsizlik bulunduğunu ifade etti.

Dolar frene bastı, ons altın ise dolar baskısı altında

Dolar güçlü başladığı haftada ABD hazine tahvil getirilerinin gerilemesiyle ve gelen Fed açıklamalarıyla hız kesti. Bu noktada yatırımcıların yine bu hafta Fed yetkililerinden gelecek açıklamaları da takip edeceklerini belirtmekte fayda var.

Dün kritik bir seviye olan 113 direncinin üzerine çıkan dolar endeksi bugün yüzde 0,21’lik bir gerileme ile 112,92 seviyesinde bulunuyor.

Geçtiğimiz haftadan bu yana Fed yetkililerinden gelen şahin mesajlar ve cuma açıklanan kuvvetli istihdam verisi ons altın üzerinde baskı yaratmış, değerli metal 1700 dolar altına gerilemişti.

Para politikasındaki sıkılaşmanın devam edeceği beklentisine jeopolitik risklerin yatırımcı güveni üzerinde oluşturduğu baskı da eklenince yatırımcılar güvenli liman olarak dolara yöneldi ve bu durum altın üzerinde yeniden bir baskı oluşturdu. Ons altın fiyatının şu anda 1671,33 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Genel olarak dolara olan talep arttıkça altın fiyatları üzerindeki baskının da artması bekleniyor.

Etiketler: dolar ons altın
REKLAMI KAPAT X