Dolar haftaya yükselişle başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar haftaya yükselişle başladı
Hamit Alp Ünlü
11.04.2023 09:39

Geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından haftayı yükselişle kapatan dolar endeksi, yeni haftanın ilk iş gününde de yukarı yönlü hareketine devam etti.

Cuma günü açıklanan ABD mart ayı tarım dışı istihdam verisi istihdam piyasasındaki yavaşlamayı teyit ederken verinin açıklanmasıyla birlikte tahviller ve dolar endeksi haftayı yükselişle kapatmış, bunun karşısında euro, yen ve  altın ise gerilemişti.

Kutsal Cuma sebebiyle piyasaların kapalı olduğu bir günde açıklanan verinin etkisi o gün daha sınırlı şekilde görülmekle birlikte piyasaların tekrar açıldığı dün itibarıyla istihdam verisinin etkisi de hissedildi. Geçtiğimiz hafta 101,45 ile şubat ayından bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra haftayı 102,9 seviyesinde yükselişle kapatan dolar endeksi bu hafta başında da kaldığı yerden yükselişine devam etti. ABD dolarının gelişmiş altı ülke para biriminin ortalaması karşısındaki değerini gösteren endeks, dün 102,81 seviyesine dek yükseldi ve daha sonra 102,55 seviyesine dek geriledi.

Piyasalar istihdam verisini olumlu karşıladı

Hatırlanacağı üzere ABD mart ayı tarım dışı istihdam verisi 236 bin olarak açıklanmış ve 239 bin olan piyasa beklentisinin altında kalarak 2021 yılının ocak ayından bu yana en düşük performansı göstermişti. Mart ayında tarım dışı istihdam artışı beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranı ve ücretlerde görülen gerileme ise piyasalarca olumlu karşılandı ve bu şekilde fiyatlandı. Fed’in mayısta son kez faiz artışı yapmasını bekleyen piyasalar, olumlu istihdam verisinin ardından 25 baz puan fiyatlamasını da artırdı.

ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi arttı

New York Fed’in yayımladığı mart ayı Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarına göre Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi mart ayında 2022 yılının ekim ayından bu yana ilk kez artarak yüzde 4,2'den yüzde 4,7'ye yükseldi. Hanehalkı harcamalarına ilişkin beklenti ise mart ayında yüzde 5,6'dan yüzde 5,7'ye yükseldi.

Çarşamba günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi öncesi açıklanan söz konusu anket, tüketicilerin beklentileri hakkında piyasalara fikir vermesi açısından önem teşkil etti.

Fed’den faiz artışı beklentisi arttı: Dolar yükseldi, altın düştü

Yukarıdaki gelişmelerin etkisiyle piyasaların Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında bir kez daha faiz artışı gerçekleştireceğine dair beklentileri arttı. Bankacılık krizi, inatçı enflasyon ve resesyon korkusuyla karşı karşıya olunan bir ortamda gerçekleştirilecek FOMC toplantısında Fed’in enflasyonla mücadeleye öncelik vererek faiz artışı politikasına devam edeceği öngörülüyor. Çarşamba günü açıklanacak mart ayı TÜFE verisinin yıllık bazda yüzde 5,2’ye ve aylık bazda yüzde 0,3’e gerilemesi; çekirdek TÜFE’nin ise aylık bazda 0,5’ten 0,4’e gerilemesi fakat yıllık bazda ise yüzde 5,5’ten yüzde 5,6’ya yükselmesi öngörülüyor.

Piyasaların Fed’in faiz artışı gerçekleştireceği beklentisinin artmasıyla birlikte dolar endeksi ise dün yükselişine devam etti. Gün içinde 102,81 seviyesine dek çıkan endeks daha sonra 102,55 seviyesine dek gerilese de günü kazançla kapatmayı bildi. Dolar/TL ise haftanın ilk işlem gününde 19,28 seviyesine dek yükselse de daha sonra bir miktar gerileyerek 19,26 seviyesine yaklaştı.

Altın ise hem piyasalarca pozitif karşılanan istihdam verisinin etkisiyle hem de Fed'in faiz artışı gerçekleştireceğine dair fiyatlamaların yükselmesiyle değer kaybetti. Buna göre geçtiğimiz haftanın son gününde istihdam verisinin açıklanmasıyla birlikte düşüşe geçse de, hafta kapanışında 2000 doların üzerinde kalmayı başardı. Ancak ons altın, dün 2000 dolar seviyesinin altını tekrar gördü.

Bu hafta piyasaların takip edeceği diğer önemli gelişmeler ise çarşamba günü açıklanacak ABD mart ayı TÜFE verisi ve mart ayı FOMC toplantısı tutanakları olacak.

REKLAMI KAPAT X