Dolar ivme kazanabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar ivme kazanabilecek mi?
Hamit Alp Ünlü
14.11.2022 14:48

Geçtiğimiz haftayı 106,28 ile son üç ayın en düşük seviyesinde kapatan dolar endeksi haftaya yükselişle başlarken, dolar da haftanın ilk gününde ivme kazanmaya çalışıyor.

Geçen hafta perşembe günü açıklanan ABD ekim ayı enflasyon verisi beklentilerin altında kalmıştı. Önceki ay yüzde 8,2 olan yıllık enflasyonun yüzde 8 seviyesine düşmesi beklenirken, açıklanan veri bize ekim ayı yıllık enflasyonunun yüzde 7,7’ye gerilediğine işaret etmişti.

Açıklanan veri piyasalarca Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımlarının enflasyonu bir nebze olsun baskı altına aldığına dair bir işaret olarak yorumlanmış, bu durum ise Fed’in 1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında verilen mesajlarla birlikte değerlendirilip dolarda ciddi bir düşüşe yol açmıştı.

Dolar geçtiğimiz hafta neden düşüş gösterdi?

Hatırlanacağı üzere Fed’in dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirip politika faizini 3,75-4,00 seviyesine çektiği toplantının ardından yayınladığı karar metninde enflasyonu zaman içinde yüzde 2 hedefine döndürmek adına yeterli düzeyde kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde edebilmek için hedef aralıkta devam edecek faiz artışlarının uygun olacağını değerlendirmişti. Buna ek olarak FOMC, gelecekte hedef aralıkta gerçekleştirilecek faiz artışlarının hızını belirlerken para politikasındaki kümülatif sıkılaşmayı, para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyonda yarattığı olumsuz etkiler sonucunda oluşan gecikmelerle ekonomik ve finansal gelişmeleri de dikkate alacağını belirtmişti.

Perşembe günü açıklanan ve beklentilerden daha düşük gelen ekim ayı TÜFE verisiyle birlikte, başka bir deyişle para politikasındaki agresif sıkılaşma hareketinin enflasyon üzerindeki etkisini gösterdiğine dair bir işaret görülmeye başlandı. Fed’in faiz artışlarında daha önce tahmin edilenden daha erken bir yumuşamaya gideceği ve aralık ayındaki toplantıdan 50 baz puanlık bir artış kararı çıkacağı yönündeki piyasa beklentilerin artmasıyla da geçtiğimiz hafta dolarda ciddi bir düşüş görüldü.

ABD dolar endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 4 düşerek son iki buçuk yıldaki en kötü haftalık performansını gösterirken, cuma günü son üç ayın en düşük seviyesi olan 106,28'i gördü.

Hafta sonu gelen Fed kanadından şahin açıklama geldi

Dolar geçtiğimiz haftayı bu gelişmelerle kapatırken hafta sonunda Fed Guvernörü Christopher Waller’ın verdiği şahin mesajlarla piyasalar Fed’in gelecek politikalarını yeniden değerlendirirken dolar da haftaya yükselişle başladı. Daha önce ekim ayının başında da benzer mesajlar veren Waller verdiği röportajda piyasaların tek bir veriye odaklanmasının yanlış olacağını ifade ederek, Fed’in bir sonraki toplantısında faiz artış hızın yavaşlatma yönünde karar alabileceğini; fakat bu kararın enflasyonla mücadelede yumuşama anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Fed FOMC toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell da benzer bir ifadeyle sıkı para politikasından bu dönemde vazgeçemeyeceklerini ve faiz artırmaya devam edeceklerini belirterek faiz artış porsiyonları düşse dahi Fed’in nihai faiz oranlarının (başka bir deyişle Fed’in faiz artırımını durduracağı noktanın) önceki tahminlerinden daha yüksek olabileceğini ifade etmişti.

Buna ek olarak Hollandalı ING Bank analistlerinden de bu konu hakkında bir yorum geldi. ING analistlerince yayımlanan notta yatırımcıların ABD’de açıklanan son enflasyon rakamlarının, hangi Fed üyelerini sıkılaştırma konusunda ikna ettiğini ölçmeye çalışacağından Fed kanadından gelecek açıklamalara karşı piyasa hissiyatının artacağı bir döneme girilebileceğine dikkat çekildi.

Ayrıca banka analistleri Fed'in politik anlamda değişiminin henüz kesin olmaması ve risk varlıklarının çeşitli engellerle karşılaşmaya devam etmesi sebebiyle dolarda kalıcı bir düşüş trendi görülmesi için de henüz erken olduğunu düşündüklerini belirttiler.

Bu gelişmeler ışığında başlayan haftada dolar endeksi şu saatlerde yüzde 0,87 artışla 107,085 seviyesinden işlem görürken euro/dolar çaprazı yüzde 0,65 gerilemeyle 1,0285, dolar/TL çaprazı ise yüzde 0,37 artışla 18,6061 seviyesinde.

ABD’de bu hafta ekim ayı perakende satış rakamları, ekim ayı üretici fiyat enflasyonu (ÜFE), sanayi̇ üretimi̇, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları verileri izlenecek.

REKLAMI KAPAT X