Dolar kuru ralli başlatarak 22,70 seviyesini aştı: Yabancı kurumların beklentisi ne yöndeydi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar kuru ralli başlatarak 22,70 seviyesini aştı: Yabancı kurumların beklentisi ne yöndeydi?
Hamit Alp Ünlü
07.06.2023 08:57

28 Mayıs seçimlerinin ardından dolar endeksinin de güç kazanması ile yükselişini hızlandıran dolar/TL çaprazı 22,70 seviyesini aştı.

28 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen ikinci tur seçimlerinin ardından yukarı yönlü ivmesine hız veren dolar/TL çaprazı, 29 Mayıs 2023 tarihinden bu yana 19,96 seviyesinden yüzde 10’dan fazla bir artış gerçekleştirerek, 22,70 seviyesinin üzerine çıktı.

Mehmet Şimşek’in yeni kabinede hazine ve maliye bakanı olması piyasalarda olumlu karşılanırken, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün 5400 bandında karşılaştığı direncin ardından geriledi sonrasında dengelenerek günü 5388,80 seviyesinde kapattı.

Haftanın önemli gelişmelerinden biri de TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verisi oldu. Önceki ay yüzde 43,69 olan yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) mayıs ayında beklenti olan yıllık yüzde 39,20’nin üzerinde kalarak yüzde 39,59 olarak açıklandı. Mayıs ayı enflasyon verisinde görülen bu düşüşe ise mayıs ayında meskenlere bedelsiz sunulan ve dolayısıyla enflasyon hesaplamalarına katılmayan doğal gazın belirgin etki yaptığı görüldü.

Piyasaların normalleşmesi ve doların güçlenmesi ile hızlanan TL’deki değer kaybı sonucu dolar/TL çaprazındaki yukarı yönlü hareket ise dün ve bugün de devam etti. Dün 21,54 seviyesinde kapanan dolar/TL, kapanışın ardından 22 seviyesine yaklaşırken bugün Asya piyasalarının açılışıyla birlikte 22 seviyesinin üzerine yükseldi ve çaprazdaki artış trendi de en azından kısa vadede hız kesecek gibi görünmedi.

Goldman Sachs dolar/TL tahminin güncelledi, ortodoks politikalara dönüş vurgusu yaptı

Buna ek olarak ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs da bu hafta içerisinde dolar/TL’ye ilişkin tahminlerini güncelledi. Güncelleme, yeni kabinenin açıklanmasının ardından gerçekleşti.

Banka, seçimler öncesinde sırası ile 19, 21 ve 22 seviyelerinde olan 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık dolar/TL tahminlerini yine sırası ile 23, 25 ve 28 olarak güncelledi. Yani 12 ay sonra dolar/TL çaprazının 28 seviyesinde olacağı tahmininde bulundu. Banka analistleri yayımladıkları notta ayrıca Mehmet Şimşek’in yeni hazine ve maliye bakanı olarak seçilmesinin para politikasının daha ortodoks bir yöne kayma olasılığını artırdığına inandıklarını da vurguladı.

Mehmet Şimşek’in yeniden hazine ve maliye bakanı olmasıyla birlikte ortodoks ekonomi politikalarına dönüş beklentisi yalnızca Goldman Sachs tarafından değil, başka birçok kuruluşça da dile getirildi. Sözü edilen ortodoks ekonomi politikalarına dönüş ifadesiyle kastedilen beklentilerin en önemlileri önceki dönemde sıkça gerçekleştirilen kura müdahalenin sona erdirilmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyona müdahale etmek amacıyla faiz artışlarına başlaması oldu.

Nitekim Fransız finans kuruluşu Societe Generale (SocGen) ve ABD’li bir başka dev yatırım bankası olan JPMorgan da benzer yönde görüş açıklayan kuruluşlardan oldu.

Buna göre SocGen analistleri, yatırımcılara üç aylık periyotta carry pozisyonlarında yüzde 10 kâr hedefi ile dolar/TL’de kısa pozisyon açılmasını önerdiği 2 Haziran 2023 tarihli notunda ayrıca TCMB’nin yüzde 8,5 seviyesinde olan mevcut politika faizini 22 Haziran 2023 tarihindeki toplantıda 650 baz puanlık artış ile yüzde 15 seviyesine yükseltmesini, sonrasında ise temmuz ve ağustos ayı toplantılarında gerçekleştirilecek 500’er baz puanlık artışlarla faizin yüzde 25 seviyesine çekilmesini beklediğini ifade etti.

Kurum ayrıca dolar/TL konusunda Goldman Sachs’tan daha iyimser bir tahminde bulunarak dolar/TL’nin gelecek aylarda yalnızca kademeli olarak gerileyeceğini ve bu yılın üçüncü çeyreğinin sonunda 21,50 civarına ineceğini öngördü. JPMorgan ise haziran toplantısında TCMB’nin faizleri direkt yüzde 25’e yükseltebileceği tahmininde bulunurken yıl sonu faiz tahminini de yüzde 30 olarak açıkladı.

REKLAMI KAPAT X