Dolar/TL ABD enflasyon verisi öncesi haftayı yükselişle açtı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL ABD enflasyon verisi öncesi haftayı yükselişle açtı
Hamit Alp Ünlü
08.08.2022 13:34

Geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan dolar/TL çaprazı, ABD enflasyon verisinin açıklanacağı bu haftayı da yükselişle açtı.

Geçtiğimiz haftayı 17,91 seviyesiyle kapatan dolar/TL çaprazı güne ve haftaya 17,95 seviyesinde başladı. Geçtiğimiz günlerdeki rekor seviyenin ardından kurdaki dalgalanmanın azalmasıyla 17,90 seviyelerinde dar bir bantta işlem gören dolar/TL şu sıralar yüzde 0,25 artışla 17,9646 seviyesinde. Dolar/TL’nin gün içinde önemli bir seviye olan 18’i test edip etmeyeceği merak konusu.

Yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı, yurt dışında ABD enflasyon verisi izlenecek

Bu hafta piyasalar yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı, yurt dışında ise ABD enflasyon verisi izleyecek. Yurt içi işsizlik oranı çarşamba günü açıklanacak. Önceki rakamlara göre ülkemizde işsizlik oranı yüzde 10,9 olarak açıklanmıştı. Cuma günü ise temmuz ayı yıllık sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Bir önceki ay yüzde 9,1 olarak açıklanan verinin bu ay yüzde 6,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Haftanın izlenecek en önemli olayı ise şüphesiz çarşamba öğleden sonra açıklanacak ABD enflasyon verisi olacak. Haziran ayında yıllık yüzde 9,1 olarak açıklanan ve son 41 yılın en yüksek seviyesine çıkarak rekor kıran yıllık enflasyon oranının temmuz ayında bir miktar gerileyerek yüzde 8,7 seviyesinde açıklanması piyasaların beklentisi. Gerileyen enerji fiyatlarının etkisiyle önceki ay yüzde 11,3 olarak açıklanan üretici fiyat endeksinin de bu ay yıllık yüzde 10,4 olarak açıklanması bekleniyor. Uzmanların görüşü bu değişimin dolara pozitif fiyatlama sağlayabileceği yönünde. Dolar endeksine baktığımızda ise endeksin yüzde 0,07 gerilemeyle 106,55 seviyesinde seyrettiğini görüyoruz. Rekor enflasyon verisi, Amerikan Merkez Bankası Fed’in agresif politikaları ve arka arkaya iki çeyrek açıklanan düşük büyüme verisiyle teknik anlamda resesyona giren ABD ekonomisinde ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklenenden güçlü gelmesi doların geçen haftayı pozitif kapatmasını sağlamıştı. Cuma günü açıklanan temmuz ayı verileri piyasaların beklentilerinin iki katında bir gerçekleşmeye işaret etmişti.

ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed’den daha şahin bir politika beklentisi arttı

ABD tarım dışı istihdam verileri, bize piyasalarda resesyonla ilgili artan endişelere karşın konaklama ve yemek hizmetleri, sağlık hizmetleri ile profesyonel ve ticari hizmetler gibi kimi sektörlerde işgücüne yönelik istikrarlı bir iştah olduğunu gösterdi. İstihdam verisinin güçlü gelmesinin ardından piyasalarda Fed’den enflasyonla mücadele kapsamında daha şahin adımlar adım geleceğine ilişkin beklentiler de yükseldi. Swap piyasalarında Fed'in eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında bir kez daha 75 baz puanlık artış yapması beklentisi 50 baz puanlık artış beklentisini geride bıraktı.

Daha şahin bir politika beklentisi elbette ki güvenli liman olarak dolara yönelişi artırabilir ve hem endeksi hem de dolar/TL çaprazını pozitif yönde destekleyebilir. Bu hafta Fed yetkililerinden gelecek bir açıklamalar piyasaların bu konu hakkında daha net bir fikir edinmesi konusunda belirleyici olabilir. Fed Guvernörü Michelle Bowman, cumartesi günü yaptığı açıklamada Fed’in enflasyonu yüzde 2 hedefine uygun hale getirebilmek adına 75 baz puanlık bir faiz artışını daha göz önünde tutması gerektiğine vurgu yapan açıklamalarda bulunmuştu. Bu hafta da Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşmaları ve açıklamaları yakından izlenecek.

REKLAMI KAPAT X