Dolar/TL küresel büyüme endişeleri karşısında güçleniyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL küresel büyüme endişeleri karşısında güçleniyor
Hamit Alp Ünlü
25.04.2022 15:24

Dolar/TL haftaya yükselişle başladı, Emmanuel Macron’un seçim galibiyeti euro/TL için yeterli güveni sağlamadı.

Emmanuel Macron dün gerçekleşen kritik Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turunda aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'i yüzde 58’e yüzde 42 gibi net bir farkla mağlup etti. Macron, son 20 yıldır Fransa’da arka arkaya iki dönem seçim kazanan ilk cumhurbaşkanı oldu. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel "Fransa'ya 5 yıl daha güvenebiliriz" açıklamasını yaptı, diğer Avrupa liderleri de Macron'un zaferini "rahatlama" olarak tanımladı. Zira birçok Avrupa lideri ve Avrupa piyasaları, anketlerde öngörülemeyen olası bir aşırı sağcı Le Pen zaferinin Euro Bölgesi’nin ikinci en büyük ekonomisinin dinamiklerini değiştireceğinden ve bu durumun Euro Bölgesi’nde önemli bir ekonomik değişikliğe yol açacağından endişeliydi.

Ancak Euro ve Avrupa borsaları, Macron’un zaferine ve Avrupa Birliği genelindeki “rahatlama” hissine rağmen haftaya düşüşle başladı. Bunu, piyasalardaki büyüme endişesinin, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin ve para politikalarındaki sıkılaşma belirtilerinin, Fransa seçimlerinin Euro üzerindeki etkisini gölgelediği şeklinde okumak mümkün. Buna ek olarak Macron’un Rusya’nın Ukrayna işgaline yönelik yaptırımları artırarak devam ettirme yolundaki muhtemel tavrı da, özellikle Rus enerji kaynaklarına yönelik bağımlılığın azaltılmasına yönelik muhtemel çabalar göz önüne alındığında; siyasi sonuçları tamamen dışarıda bırakarak, Avrupa ekonomilerinin gelecek aylarda zorlu bir sınav vermesi riskini taşıyor. Yani Euro’daki düşüş trendinin sona ermesi için, Fransa’daki seçimlerin Euro Bölgesi lehine sonuçlanması tek başına yeterli olamadı. Euro şu anda yüzde 0,43 gerilemeyle 15,85 TL’den işlem görüyor.

Dolar güven alımları ile güçleniyor

Öte yandan Amerikan doları, yatırımcılardan gelen güven alımlarıyla küresel büyüme endişelerini ve piyasadaki belirsizliği lehine çevirerek haftaya yükselişle başladı. Dolar endeksi, yüzde 0,4 artışla 101,63 seviyelerinde seyrediyor. Bu 2016 yılından bu yana gördüğümüz en yüksek seviye. Endeks açılışta geçen hafta gördüğü son iki yılın zirvesi olan 101,33'ü yeniden test ederek yüzde 0,2 artarak 101,3'e yükselmişti ve daha sonra yükselişe devam ederek 101,63’ü görmeyi başardı.

Euro'daki düşüş ve dolardaki yükselişin doğal sonucu olarak EUR/USD, başlangıçta yüksek açılış yaptıktan sonra yüzde 0,29 düşüşle 1,0778 seviyesine düştü, bu seviye geçen haftaki iki yılın en düşük seviyesi olan 1,0758’e yaklaştı. Daha sonra düşüşe devam ederek son iki yılın en düşük seviyesini yineleyen EUR/USD şu anda yüzde 0,66 düşüşle 1,072 seviyesinde.

Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelen faiz artırımı sinyallerinin ardından Amerikan doları yükselmeye devam ediyor. Doların önümüzdeki haftalarda yükselişle seyredeceği beklentisi, birçok piyasa analistinin üzerinde hemfikir olduğu bir konu. Zira bilindiği üzere Fed’in faiz artırımının potansiyel sonuçlarından biri doların güçlenmesi. Fed’in aralıksız üç 50 baz puanlık faiz artışı ile 1982’den bu yana en agresif sıkılaştırmasını yapabileceği beklentisini fiyatlayan piyasalar için 3-4 Mayıs’ta gerçekleşecek Fed toplantısı önem taşıyacak. Uzmanlara göre Amerikan doları “iyi bir ay” geçiriyor ve diğer para birimleri karşısındaki değer kazancını sürdürmesi bekleniyor. Dolar bugün yüzde 0,20 değer kazandı ve şu anda 14,76 TL’den işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X