Dolar/TL şahin Fed açıklamaları sonrası 15,96’ya dayandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL şahin Fed açıklamaları sonrası 15,96’ya dayandı
Hamit Alp Ünlü
18.05.2022 16:09

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, dünkü açıklamalarında enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif bir politikanın gerekebileceğine işaret etti. Dolar fiyatları Powell’ın açıklamaları sonrası yeniden yukarı yönlü ivme kazandı.

Dolar/TL bugün 15,96’dan işlem görürken euro/dolar paritesi de yüzde 0,34 gerilemeyle 1,0516 oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell dün Türkiye saati ile akşam saatlerinde The Wall Street Journal tarafından düzenlenen bir etkinlikte, para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şahin mesajlar veren Powell enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini belirtti. Powell, enflasyonu düşürmek için gerekli araçlara ve kararlılığa sahip olduklarını vurgulayarak enflasyonun net ve inandırıcı bir şekilde düştüğünü görmeleri gerektiğini ve bunu görene kadar da zorlamaya devam edeceklerini ifade etti. Fed Başkanı, enflasyon baskılarının azaldığına ve enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmeleri gerektiğini belirterek, "Bunu göremezsek, o zaman daha agresif hareket etmeyi düşünmemiz gerekecek." diye konuştu.

Bankanın, Mayıs toplantısında 50 baz puanlık faiz artışına gittiğini ve faiz artışına devam etmenin daha uygun olacağını düşündüklerini aktaran Powell, gelecek iki toplantıda da 50 baz puanlık faiz artırımına gitme fikrinin Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) destek bulduğunu belirtti. Powell, ayrıca Fed'in enflasyon düşene dek faiz oranlarını daha sıkı seviyelere yükseltmekten imtina etmeyeceğini belirtti ve "'Finansal koşullar uygun, enflasyonun düştüğünü görüyoruz' diyebileceğimiz bir noktada olduğumuzu hissedene kadar gideceğiz." ifadesini kullandı.

Bullard’dan iyimser tahmin

Fed’in şahin isimlerinden St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise Enerji Sektörü Konfersansı’nda yaptığı konuşmada ABD ekonomisi için iyimser tahminlerde bulundu. Bullard ABD’de 2022 ve 2023’te oldukça iyi bir performans beklediğini dile getirdi, Fed’in karşısındaki en acil sorunun enflasyon olduğunu; fakat bankanın fiyatlar üzerindeki baskıyı soğutmak adına iyi bir planı olduğunu dile getirdi. Avrupa ve Çin kaynaklı risklere rağmen, "süper güçlü" ABD işgücü piyasasının, tüketici harcamalarının desteklenmesine ve ekonominin yolunda gitmesine yardımcı olacağını söyledi.

Bullard, Fed‘in Mayıs ayındaki faiz artırımı sonrasında piyasalardaki beklentilere yönelik olarak da Powell’ınkine benzer bir açıklamayla önümüzdeki dönemde yapılacak toplantılar için 50 baz puanlık bir yol haritası belirlenmiş gibi gözüktüğünü ifade etti. Bullard söz konusu artışları şeffaf ve şekilde ve ekonomide en az bozulmaya neden olacak biçimde uygulamak istediklerini dile getirerek, “Ancak bunu yaparken varlıkların izlenen politikalar baz alınarak yeniden fiyatlanacağının ve finansal piyasalarda bir miktar dalgalanma yaşanacağının farkında olacağız” ifadelerini kullandı.

Bullard ayrıca ABD’deki yüksek aşılanma oranına da dikkat çekerek birçok ABD’linin artık pandemiyi geride bırakmak istediğini ve buna paralel şekilde harcama planı yaptığını vurguladı. Avrupa ve Çin ekonomilerini de içeren mevcut birçok soruna rağmen Avrupa’nın resesyona (durgunluğa) girmesini beklemediğini belirten Bullard, Ukrayna’nın işgalinin devam etmesinin bu görünümü değiştirebileceğini değerlendirdi.

Bu açıklamalar bize ne ifade ediyor?

Daha önceki analizlerimizde de tekrarladığımız gibi; ABD’de yüksek bir enflasyon, dolar fiyatlarının yükselmesi demek. Çünkü yüksek enflasyon, Fed’in faiz artırımına devam etmesi anlamına geliyor. Gelecek iki Fed toplantısında yine 50 baz puan faiz artışı sinyalleri verildiğini görüyoruz; bu toplantılar Haziran ortasında ve Temmuz sonunda gerçekleşecek. Yani dolar yaz sonuna dek yükselmeye devam edebilir; fakat Türkiye enflasyonla mücadelede izlediği yolu daha verimli ve başarılı hale getiremezse dolardaki yükseliş ekonomimiz için çok tehlikeli bir hal alabilir.

 

REKLAMI KAPAT X