Dolar yükselişine devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar yükselişine devam ediyor
Hamit Alp Ünlü
28.09.2022 16:31

Uzun zamandır diğer para birimleri karşısında yükselişini sürdüren dolar, çarşamba günü açılışta son 20 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Küresel piyasalarda düşen risk iştahıyla birlikte yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak değerlendirilmeye devam eden Amerikan doları, ABD Merkez Bankası (Fed) kanadından gelen şahin açıklamalar ve artan hazine tahvili gelirlerinin körüklediği yeni resesyon korkularıyla bugün erken saatlerde son 20 yılın zirvesine çıktı. Dolar endeksi, yüzde 0,5’lik bir yükselişle 114,70 seviyesine kadar yükselerek saat 16:30 itibarıyla 114,34 seviyesinden işlem görüyor.

ABD’de tüketici güveni artış gösterdi

ABD’de dün açıklanan tüketici güven endeksine göre ülkede tüketici güveni son iki aydır arka arkaya artış gösterdi. Ağustos ayında 103,6 olan endeks eylül ayında 104,6 olan beklentileri aşarak 108’e çıktı. Açıklanan bu rakam ABD’de tüketici güveninin nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktığına işaret ediyor. Bu iyileşmede istihdam ve ücretlerdeki pozitif görüntüyle gaz fiyatlarındaki düşüş etkili olurken beklenenin üzerinde gelen bu endeks sonucu yılın son çeyreğindeki harcama eğilimi için olumlu olarak değerlendirildi.

Genel tabloya baktığımızda ABD ekonomisindeki mevcut durumun diğer küresel ekonomilere göre görece daha iyi olduğu söylenebilir; zira dolardaki yükseliş sebeplerinden birinin de bu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Fed kanadından şahin açıklamalar gelmeye devam ediyor

Fed yetkilileri, enflasyonla mücadelenin şu anda en önemli konu başlığı olduğunu ve ekonomiyi resesyona sokmak anlamına gelse dahi enflasyon hedeflenen seviyeye düşene dek faiz artışlarına devam edileceğini daha önce birçok kez dile getirmişlerdi. Bu hafta Fed yetkililerinden gelen mesajlarda bunun bir kez daha vurgulandığını görüyoruz.

Fed’in şahin isimlerinden St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD’nin ciddi bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve Fed'in enflasyon hedeflemesindeki kredibilitesinin tehdit altında olduğunu ifade etti. Fed’in politika faizini bu yıl önemli oranda artırdığını belirten Bullard Fed’in projeksiyonunda daha da fazla faiz artışı olduğunu da sözlerine ekledi.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard da Fed’in enflasyon kontrol altına alınana dek mücadeleye devam edeceğini ve sıkı para politikasını sürdüreceğini söyledi. Enflasyonun hedefe indiğine dair güven sağlayabilmek adına para politikasının bir süre kısıtlayıcı olması gerektiğini ifade eden  Brainard ekonomik ortamın bir süre daha oldukça belirsiz olacağını ve para politikasının seyrinin verilere bağlı olarak kararlaştırılacağını ekledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de Fed'in yüksek enflasyonu aşağı getirmek konusunda karalı olduğuna vurgu yaptı, ancak ekonomiyi herhangi bir daralmaya ya da sıkıntıya sokmak istemediklerini de ekledi. Ülkedeki yüksek enflasyonun yarısını aşırı talepten kaynaklandığı yönünde bir görüş birliği olduğunu da ifade eden Daly, amaçlarının talebi aşağı çekmek ve arz sorunlarını çözmek olduğunu da belirtti.

Fed’in güvercin isimlerinden Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de verdiği bir röportajda kararlılık vurgusu yaparak Fed’in uygun bir şekilde agresif hızda ilerlediğini dile getirdi. Enflasyon için yüzde 2’lik Fed hedefinde hemfikir olduklarını dile getiren Kashkari, bu hedefe ulaşabilmek adına yakın vade para politikasının daha fazla sıkılaştırılması gerekeceğini söyledi.

Fed kanadından gelen açıklamalarda, özellikle Chicago Fed Başkanı Charles Evans’dan gelen son açıklamada da olduğu üzere faizlerin zirve noktasına ulaşacağı zaman dilimi olarak 2023 yılının mart ayının işaret edildiğini görüyoruz.

Şahin mesajlar sonrası dolar yükselmeye devam ediyor

Fed’in güvercin üyelerinden bile agresif mesajlar gelmesiyle dolar endeksi son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı, ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2010 yılından bu yana ilk kez yüzde 4 psikolojik seviyesini aştı, daha sonra yüzde 0,5 gerileyerek 3,943 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi ise yüzde 0,17 artışla 114,34 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL çaprazı ise dün akşam saatlerinde 18,73 ile rekor tazeledi. Bunun ardından gelen Türk kamu bankalarının Rus ödeme sistemi olan Mir sistemini askıya aldığına ilişkin haberin ardından 18,73’ten 18,42’ye gerileyen çapraz bugün yine artışa geçti. Dolar/TL çaprazı yüzde 0,53 artışla 18,5360’dan işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X