Dün açıklanan ECB tutanakları sonraki toplantılar için bir ipucu veriyor mu?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dün açıklanan ECB tutanakları sonraki toplantılar için bir ipucu veriyor mu?
Hamit Alp Ünlü
03.03.2023 10:25

Dün yayımlanan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2 Şubat’ta gerçekleşen toplantısına ait tutanaklar piyasalara toplantının içyüzüne dair bazı bilgiler veriyor.

Dün öğleden sonra ECB’nin 2 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği ve 50 baz puanlık faiz artışı kararı çıkan para politikası toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. ECB’nin vurgu yaptığı noktaları ve düşünce şeklini piyasalara göstermesi bakımından önem taşıyan bu tutanaklar, ECB’nin gelecek hamleleriyle ilgili de aydınlatıcı ipuçları içerdi. Özellikle dün Euro Bölgesi’nde enflasyonun beklentilerin üzerinde geldiği bir günde açıklanan tutanaklar artan enflasyonun ardından ECB’nin atacağı sonraki adımların daha da önem kazanmasıyla birlikte piyasalarca daha da ilgiyle karşılandı.

Euro Bölgesi’nde enflasyon beklentilerin üzerinde kaldı, çekirdek enflasyon rekor kırdı

Dün Euro Bölgesi’nde şubat ayına dair enflasyon verisinin ilk okumasına dair rakamlar açıklandı. Açıklanan verilere göre Euro Bölgesi’nde aylık ve yıllık bazda enflasyonun beklentilerin üzerinde kaldı. Ocak ayında yüzde 8,6 olarak açıklanan ve şubat ayında yüzde 8,2’ye düşmesi beklenen yıllık enflasyon yüzde 8,5 olarak beklentilerin üzerinde geldi. Ocak ayında yüzde 0,2 azalan aylık enflasyon ise şubat ayında yüzde 0,8’e yükselerek yüzde 1’lik artış göstermiş oldu. Gıda ve enerji gibi kalemlerin ihmal edilerek hesaplandığı çekirdek enflasyon da beklentilerin üzerinde kaldı. Ocak ayında yüzde 0,8 azalan aylık tüketici enflasyonu şubat ayında yüzde 0,8 arttı. Yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 5,6 ile rekor kırdı. Şubat ayı enflasyonunda gıda ürünleri yüzde 15 ile en etkili pay sahibi olurken enerji fiyatları yüzde 13,7 ile ikinci sırayı aldı. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre gıda fiyatları gerilese de fiyatların artacağı endişesiyle tüketicilerin beklentilerinin bozulması ve buna bağlı olarak artan taleple ve daha çok tüketime yönelinmesiyle küresel gıda fiyatlarındaki enflasyon devam ediyor.

ECB tutanakları neye işaret etti?

Dün yayımlanan ECB şubat ayı tutanaklarında gerileyen enerji fiyatlarına ve bu durumun düşen enflasyon üzerindeki etkisine vurgu yapıldığı görüldü. Ancak daha önce ECB Başkanı ve guvernörlerinin de birçok kere dikkat çektiği inatçı çekirdek enflasyona toplantıda da vurgu yapıldığı gözden kaçmadı. ECB üyeleri, enerji ve gıda dışındaki kalemlerdeki fiyat baskılarının inatçı olduğuna ve bu durumun ECB’nin hedefi olan yüzde 2’lik enflasyon seviyesine inmeyi zorlaştıracağına dikkat çektiği görüldü.

Buna ek olarak ilginç bir husus da tutanaklarda yer aldı. Dünkü yazımızda 2023 yılıyla birlikte piyasalarda oluşan iyimser hava ve enflasyonel baskılarda azalma görüleceğine dair inançla, merkez bankalarının faiz artışlarında sona gelmiş olabileceğine yönelik bir beklenti de oluştuğunu paylaşmıştık. Ayrıca her ne kadar gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları başkanları çoğunlukla enflasyonun halen kontrol altına alınamamış olabileceğine dair açıklamalarla faiz artışının ve sıkı para politikasının devam edeceğini işaret etmiş olsalar da özellikle ocak ayında yeni yılla birlikte piyasalarda oluşan iyimser havanın da etkisiyle merkez bankalarının bu mesajlarının piyasalar tarafından ısrarla daha güvercin mesajlar olarak anlaşıldığını da paylaşmıştık. ECB toplantı tutanaklarında da, çekirdek enflasyonun rekor seviyelerde seyretmesine karşın piyasaların ECB’nin ve diğer büyük merkez bankalarının faiz indirimi gerçekleştireceğine dair bir beklentinin fiyatlanmasına dikkat çekildiğini görüyoruz.

Açıklanan enflasyon rakamları piyasa beklentilerini bozdu

Her ne kadar yayımlanan tutanaklarda inatçı enflasyona, özellikle de yapışkan çekirdek enflasyona, dikkat çekilse de ocak ayında geçerli olan piyasaların iyimser tavrının şu dönemde yerini daha karamsar bir tavra bıraktığını görüyoruz. Mevcut durumdan önce bile faiz artışlarına devam edileceği sinyalini veren ECB’nin, beklentilerin üzerinde gelen şubat ayı enflasyon verisini de göz önüne alındığında 16 Mart tarihinde gerçekleştireceği bir sonraki para politikası toplantısında 50 baz puanlık bir artış daha gerçekleştirme ihtimali hayli olası görünüyor.

REKLAMI KAPAT X