ECB faiz artışlarına devam edeceğinin sinyalini verdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
ECB faiz artışlarına devam edeceğinin sinyalini verdi
Hamit Alp Ünlü
05.05.2023 08:56

Fed’in ardında ECB de dün faiz kararını açıklarken 25 baz puanlık faiz artışına ek olarak faiz artışlarına devam edeceğinin sinyalini verdi

Amerikan Merkez Bankası Fed’in ardından dün de Avrupa Merkez Bankası (ECB) mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Cuma günü açıklanan Euro Bölgesi birinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verilerinin Euro Bölgesi’ndeki büyümenin beklentilerin altında kaldığını işaret etmesinin ardından hafta başında, gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılan faiz artışının büyüklüğünün 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağının tartışıldığı bir ortamda; daha sonra açıklanan ve yavaşlama emareleri gösteren Euro Bölgesi enflasyon verisi, imalat sektöründe küçülmeyi işaret eden imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisi ve 2023 yılının ilk çeyreğinde Euro Bölgesi’nde belirgin biçimde sıkılaştığı görülen kredi koşullarıyla birlikte ECB’nin 25 baz puanlık artış gerçekleştirmesi beklenen bir hareketti. Banka, böylece gecelik mevduat faizini yüzde 3,25'e yükseltirken politika faizini yüzde 3,50'den yüzde 3,75'e, gecelik borç verme oranını ise yüzde 4 seviyesine yükseltti. Şimdiki soru bundan sonraki toplantılarda ECB’nin nasıl bir yol izleyeceği.

 

ECB Başkanı Christine Lagarde: faiz artışlarını durdurmuyoruz

 

Alınan karar sonrası yapılan yazılı değerlendirmede ECB’nin enflasyonu yüzde 2’lik hedefe düşürme konusundaki isteği ve kararlılığına vurgu yapıldı. Karar metninde ayrıca faiz seviyesi ve kısıtlayıcı seviyede kalma süresini belirlemede veriye bağlı yaklaşımın sürdürüleceği ifade edilirken gelecekteki kararların politika faizinin yeteri kadar kısıtlayıcı seviyelere yükselmesine yardımcı olacağı da vurgulandı. Bu ifade, her ne kadar mayıs ayı toplantısında faiz artış hızı düşürülse de ECB’nin faiz artışlarına devam edeceği şeklinde yorumlandı. Bunlara ek olarak ECB karar mentinde, haziran ayı sonuna dek bilançosunu aylık 15 milyar euro oranında küçültmeye devam edeceğini ve APP (varlık alımı programı) kapsamındaki yeniden alımların temmuz ayında sonlandırılmasının öngörüldüğü de açıkladı. Kararın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlamak için kameralar karşısına geçen ECB Başkanı Christine Lagarde önemli açıklamalarda bulundu. Lagarde enflasyonun çok uzun süredir yüksek olduğuna vurgu yaparken ücret artışlarının yüksek gelmesi veya kâr marjlarının artması durumunda enflasyonun daha yukarı çıkabileceğini ifade ederek enflasyon görünümü için risklerin halen yukarı yönlü olduğunu belirtti. Hanehalkı talebinin ve tüketimin zayıf olduğuna işaret eden Lagarde ekonomideki sektörler arasında da ayrışma olduğunu dile getirdi ve endüstri sektörünün görünümü kötüleşirken hizmetler sektörünün ise daha güçlü şekilde toparlandığını söyledi. Lagarde ayrıca sonraki toplantılarda gerçekleştirilecek muhtemel faiz artışları için de değerlendirmelerde bulundu. Mayıs ayı toplantısında tüm üyelerin faiz artırımının konusunda görüş birliğinde olduğunu ifade eden Lagarde bazı üyelerin 25 yerine 50 baz puan artırımından yana görüş bildirdiklerini ifade etti. Faiz seviyesinin hangi düzeyde yeterince sınırlayıcı olacağı konusunda bir tahminlerinin olmadığını da belirten Lagarde faiz artırımlarını durdurmadıklarının çok açık olduğunu dile getirirken ilerleyen süreçte gerçekleşebilecek bir faiz indirimi ile ilgili de herhangi bir taahhütte bulunmadıklarını sözlerine ekledi. ECB kararı sonrası ING Bank analistleri gibi kimi analistler ECB’nin gerçekleştirdiği faiz artışlarının ekonomi üzerinde belirgin izler bıraktığının anlaşılması sebebiyle ECB’nin faiz

artışlarını yakında sonlandıracağını düşünürken Deutsche Bank ise Fed’in faiz artışlarında duraklayacağına dair sinyal vermesi ve ECB’nin faiz artışlarına devam etmesiyle euro/dolar çaprazının 2021 yılından bu yana en yüksek seviyesini göreceğini ve yıl ortasına dek 1,15 seviyesine dek ilerleyeceği tahmininde bulundu.

ECB kararı sonrası euro/dolar önce geriledi, sonra ivmelendi

Geleceğe yönelik tahminler bir yana, ECB kararı sonrası euro/dolar paritesi önce 1,1050 seviyesinin altına geriledi; sonrasında ise günü 1,1011 seviyesinde kapattı. Parite Asya borsalarının açılışında tekrar yükselişe geçerek 1,1030 seviyesine dek yükseldi. Euro/dolar çaprazının gerilemesinde en büyük etken risk iştahı düşük olan piyasaların doları desteklemesi oldu. Fakat daha sonra günü 101,34 seviyesinde kapatan dolar haftanın son gününe de düşüşle başladı. Bugün takip edilecek en önemli gelişme ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisi olacak.

   

Etiketler: ecb AMB faiz artışı
REKLAMI KAPAT X