Enflasyon verilerinin etkisi ile Bitcoin’in düşüşü hızlanabilir

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyon verilerinin etkisi ile Bitcoin’in düşüşü hızlanabilir
Emre Buruk
14.09.2022 17:05

20.000 ABD Doları seviyesini kırmayı başararak yükseliş hareketini hızlandıran Bitcoin, dün Türkiye saati ile 15.30’da açıklanan enflasyon verileri ile sert düşüş hareketi yaşadı.

Enflasyon oranlarının beklenenin üzerinde açıklanması, FED’in yüksek faiz artışı gerçekleştirme ihtimalini arttırdığı için borsalarda düşüş yaşanmasına neden oldu. Hisse senedi piyasalarından ve kripto para borsalarından yüksek miktarda sermaye çıkışı yaşanması ile yaşanan korku, belirsizlik ve endişe dalgasının etkisi ile küçük yatırımcılar, satış işlemlerini arttırarak piyasalarda yüksek miktarda satış baskısı oluşmasına neden oldu. Bitcoin’in 20.000 ABD Doları seviyesinin üzerinden tutunamamasi durumunda mevcut düşüş hareketinin hızlanabilir ve 18.500 ABD Dolaei seviyesinin yeniden test edilebilir.

Bitcoin

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından ülkelerin kripto para birimlerine olan ilgisi hızla artmıştı. Kripto para birimlerinin öneminin daha net anlaşıldığı bu süreçte ABD ve AB’nin yaptırımları ile SWIFT sisteminden çıkartılan Rusya, kripto para birimleri ile ödemelere başlamak için hazırlık yaptığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığının ortak kararı ile uluslararası ödemelerde Bitcoin ve stablecoin‘lerin kullanımına yeşil ışık yakılmıştı. Bu kararın ardından Rusya’nın farklı ülkelerin de bu sistemi desteklemesi yönünde teşvik ederek kripto para ekosistemini canlandırabileceği tahmin ediliyor. Bu gelişme ile kripto para piyasalarına sermaye girişi yaşanması fiyatlanmalarda olumlu hareketler görmemizi sağlayabilir.

Bitcoin, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 20.284 ABD Doları seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Aşağı yönlü 18.846 ve 17.679 ABD Doları seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 21.452 ve 22.366 ABD Doları seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Bitcoin'in yükseliş trendine devam edebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 21.902 ABD Doları seviyesinin üzerine çıkmayı başararak bu seviye üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmeye devam etmesi gerekmektedir.

Ethereum

Uzun süredir beklenen ve 15 Eylül'de gerçekleşmesi planlanan The Merge güncellemesinin 24 saat sonrasında piyasaya sürüleceği açıklandı. Herhangi bir geçmiş veri olmaması nedeniyle Ethereum’un güncelleme sonrasındaki trend yönünü tahmin etmek oldukça zor, ancak güncelleme ardından kısa vadedw satış baskısı yaşanabileceği ihtimali daha yüksek görünüyor. Uzun süredir güncellemeyi bekleyen ve guncelleme ardından Ethereum varlıklarını farklı varlıklara çevirme potansiyeli taşıyan yatırımcıların yaratacağı satış baskısı kısa vadede fiyatın geri çekilmesine neden olabilir. Eğer bu durum FED’in yüksek faiz artışı gerçekleştirme senaryosu ile birleşirse Ethereum’da yeniden yeni dip seviyelerin ile karşı karşıya kalınabilir.

Ethereum, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 1.602 ABD Doları seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Aşağı yönlü 1.563 ve 1.517 ABD Doları seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 1.683 ve 1.733 ABD Doları seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Ethereum’un 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.680 ABD Doları seviyesinin üzerine çıkmayı başararak bu seviyenin üzerinde günlük kapatmalar gerçekleştirmesi ile Ethereum’un yeniden yükseliş trendine devam edebileceği öngörülüyor.

REKLAMI KAPAT X