Enflasyon verisi öncesinde dolar ve altında son durum

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyon verisi öncesinde dolar ve altında son durum
Hamit Alp Ünlü
14.03.2023 09:47

Dolar endeksi haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladıktan sonra bugün açıklanacak ABD şubat ayı enflasyon verisini beklemeye başladı.

ABD’de cuma günü Silikon Vadisi Bankası’nın (Silicon Valley Bank - SVB) iflasıyla başlayan süreçte pazar günü New York merkezli Signature Bank’ın iflas ettiği duyuruldu. Bu iflaslar ABD tarihinin en büyük ikinci ve üçüncü banka iflası olarak kayıtlara geçti.

Ne olmuştu, neden olmuştu?

Özellikle teknoloji ve kripto varlıklar alanında faaliyet gösteren start-uplara odaklanan SVB, elindeki mevcut parayı yatırdığı tahvillerin değerinin Fed’in izlediği faiz artış politikasının ardından düştüğünü fark etmesiyle, sermayesini artırmaya yönelik bir yol haritası izlemek istedi; fakat yapılan bu plan geri tepti. Bunun ardından banka, hisse satmaya başladı ve bunu izleyen süreçte oluşan panik havasıyla bankada varlıkları olan mudiler bankaya hücum etti. Bu gelişmenin ardından banka hisseleri gün içinde yüzde 80 oranında kayıp yaşarken, işlemler de askıya alındı. Bunun ardından ise yetkililer bankanın iflasını ve kayyum atanacağını açıklayarak, mevduat sahiplerine ödeme yapılacağını ifade etti.

Piyasalarda SVB’nin çöküşünün ardından Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) izlediği mevcut enflasyonla mücadele politikası sebebiyle bankacılık sektöründe bulaşıcılık görülmesi ihtimali ise hafta başında endişe yaratmıştı. Zira Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği sunumda faiz artışlarına devam edileceğine yönelik sinyal vermesiyle birlikte piyasalar önümüzdeki hafta gerçekleşecek ve faiz oranının belirleneceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında Fed’den 50 baz puanlık faiz artışı gelmesi ihtimalini fiyatlıyordu. Ancak, cuma günü SVB’nin ardından pazar günü de New York merkezli Signature Bank’ın iflas haberi paylaşıldı. Bu iflaslar ise küresel piyasalarda tedirginlik yaratırken bankacılık hisselerini de olumsuz etkiledi.

Yaşananların Fed’in politikasına etkisi ne olacak?

ABD’de beklentilerin üzerinde gelen veriler ve geçtiğimiz hafta Powell’ın şahin tondaki açıklamalarının ardından piyasalarda önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed FOMC toplantısından 50 baz puanlık faiz artışı gelmesi bekleniyordu. Cuma günü açıklanan verilerin karışık gelmesi 50 baz puanlık artış beklentisini azaltsa da ağır basan beklenti halen bu yöndeydi.

Böyle bir ortamda bankacılık sektörü kırılgan bir haldeyken, olası bir faiz artışının büyüme ve fiyatlar üzerindeki etkisinin nasıl olacağı, bu artışın mevcut krizi daha da derinleştirme ihtimali olup olmadığı ise piyasaların endişelendiği konular arasında yer alıyordu. SVB ve Signature Bank’ın iflasının ardından piyasalarda ise Fed’in vites küçülteceğine yönelik bir beklenti oluştu. Buna göre, 50 baz puanlık faiz artışı fiyatlamadan çıkarken 25 baz puanlık faiz artışı beklentisi yüzde 85 seviyelerine çıktı. Buna ek olarak ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ekonomistleri, SVB'nin iflasının ardından haftaya gerçekleşecek FOMC toplantısında politika faizinde herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemediklerini açıkladı.

Ancak, bugün açıklanacak enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde Fed’in tutumununun değişebileceği unutulmamalıdır. Fakat ne olursa olsun Fed’in önceliğinin finans sektöründe yaşanan bu krizin genel olarak piyasalara yayılmasının önüne geçmek olması beklenebilir. Piyasa beklentisine bakıldığında bugün açıklanacak verilerde aylık tüketici enflasyonunun yüzde 0,5’ten yüzde 0,4’e; yıllık oranının ise yüzde 6,4’ten yüzde 6’ya düşmesi bekleniyor.

Güvenli liman: Altın

İflasın ardından yaşanan panik ortamında yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken ABD 2 yıllık tahvil faizi 60 baz puan düşüşle yüzde 3,99 seviyesine inerek yılın en düşük seviyesini gördü. Dolar endeksi ise haftanın ilk işlem gününü düşüşle kapatsa da, Asya piyasalarında salı gününe yükselişle başladı. Her panik ortamında yatırımcıların güvenli liman olarak sığındığı altında ise iflasların ardından yükseliş hareketi yaşandı. Buna göre, altının ons fiyatı 1914 dolar seviyesine dek çıktı. Bugün açıklanacak enflasyon verisi ise altın rallisinin devam edip etmeyeceği konusunda belirleyici olacaktır. Şayet piyasalar yaşanan krizin bulaşıcılık riskinin devam ettiğine ikna olursa dolardaki kayıpların artmasıyla altındaki ilerleme devam edebilir. Bu sebeple, 1980 dolar seviyesi kritik seviye olarak takip edilebilir.

REKLAMI KAPAT X