Euro/dolar 0,97 seviyesini test etmeye hazırlanıyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Euro/dolar 0,97 seviyesini test etmeye hazırlanıyor
Hamit Alp Ünlü
27.09.2022 14:45

Euro Bölgesi ortak para birimi (euro), dolar karşısında yatırımcıların dip alımlarıyla 0,96 üzerinde hız kazanıp 0,97 eşiğini test edebilmek için çabalıyor.

Dün haftanın ilk iş gününde dolar rallisi devam etti. Dolardaki yükselişe karşı euro ve sterlinde tarihi kayıplar yaşandı. Böylelikle küresel para piyasalarındaki görüntü son derece oynak bir hale gelmişti.

Dolar endeksinin dün 114,50’ye seviyesine kadar yükselmesiyle, bu oynaklıktan huzursuz olan yatırımcılar güvenli liman arayışıyla dolara geçiş yaptı. Bu geçiş doların geçtiğimiz hafta başladığı ralliyi bu haftaya da taşımasına yardımcı oldu ve son 20 yılın yeni en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu. Endeks bugün açılışta 114 seviyesini tekrar test etse de şu anda yüzde 0,38’lik bir gerilemeyle 113,67 seviyesinde.

Euro/dolar ise doların güçlü rallisinden negatif yönde etkilenerek dün son 20 yılın en düşük seviyesi olan 0,9570’i test etti. Özellikle Almanya’dan gelen iş dünyası güveni anketinde görülen gerileme dünkü ortak para birimini kötü etkileyen başka bir gelişme olarak göze çarptı. Euro/dolar daha sonra kapanışta 0,9606 seviyesine dek gerilese de bugün toparlanma çabaları göstermekte.

Christine Lagarde: Faiz artışlarına devam etmeyi bekliyoruz

Dün Belçika’nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği Parlamento'sunda konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonla kararlı mücadele konusundaki mesajlarını yineledi. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu belirten Lagarde, söz konusu yukarı yönlü risklerle mücadele edebilmek ve talebi azaltmak için gelecek birkaç ECB toplantısında daha faiz artırımına devam etmeyi beklediklerini ifade etti.

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane de verdiği gazete röportajında Başkan Lagarde ile benzer konulara vurgu yaptı. Lane faiz oranlarını yüksek tutarak 2023 ve 2024 yıllarında enflasyonda ciddi bir düşüş yaşayacaklarını dile getirdi. Lane haziran ayına dek bazı ön hazırlıklar yaparak yürüttükleri iki fazlı enflasyonla mücadele yol haritasının ilk fazını tamamladıklarını ifade ederek üç ay önce ise ikinci aşamaya geçtiklerini ve artık faiz artışlarıyla ekonomiye müdahale ettiklerini belirtti. Lane her ne kadar enerji krizin işlerini oldukça zorlaştırsa da faiz oranlarını yüksek tutmak suretiyle iki yıl içinde Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nde yaşam standardını eski sağlığına kavuşturacaklarını iddia etti.

Fitch Euro Bölgesi’nde resesyon bekliyor

ECB’nin 27 Ekim’de gerçekleşecek bir sonraki toplantısında, ve kuvvetle muhtemel sonraki birkaç toplantısında daha, faiz artırımına devam edeceğinin açıklanması Euro Bölgesi’nde resesyon yaşanacağına dair korkuları artırıyor. Başkan Lagarde her ne kadar bundan sonraki faiz artırımlarının gelecek veriye bağlı olduğunu ifade etse de piyasalar ECB’den bir önceki toplantıda gelen tarihi 75 baz puanlık artışın yeterli olmadığının görülmesinin ardından bu toplantıda da 75 baz puanlık bir artış olma ihtimalini fiyatlıyor. Bu hafta cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verileri bu açından önem teşkil etmekte.

ABD’li kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Euro Bölgesi ve İngiltere'nin son çeyrekte resesyona girmesinin beklendiğini duyurdu. Söz konusu görüntüde şirketler için daha yüksek faiz giderinin ve kötüleşen iş koşullarının 2023 ve sonrasında temerrüt oranlarını artıracağı konusunda uyardı.

Bilindiği üzere resesyon, yani ekonomik durgunluk, reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek boyunca arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumu olarak tanımlanabilir. ECB Baş Ekonomisti Lane, yine yukarıda belirtilen röportajda firmaların bu dönemde yüksek karlılık beklememesi gerektiği, maaşların enflasyonu tam olarak yakalayamayabileceği ve riskli görünümün devam edebileceği gibi mesajlar verdi. Gelen verilerin ve anket sonuçlarının da karamsar sonuçlar göstermesi, ECB’nin önünde riskli ve zor bir dönem olduğunu bize gösteriyor. Ancak anlaşılıyor ki ECB yetkilileri enflasyonla mücadele edebilmek adına resesyon yaşanma ihtimalini kabul etmiş durumda.

Euro/dolar yukarı yönlü hareketi korumaya çalışıyor

Dünkü tarihi kayıpların ardından dip alımlarla yukarı yönde kıpırdanan ortak para birimi, yetkililerden gelen şahin mesajlarla konumunu daha güçlendirmek istiyor. Bugün ilerleyen saatlerde ECB Başkanı Lagarde yine açıklamalarda bulunacak, piyasalar ayrıca Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın da açıklamalarını takip edecek. Euro/dolar çaprazı şu anda yüzde 0,29 artışla 0,9634 seviyesinden işlem görüyor. Çaprazın ivmesine devam edebilmesi adına 0,967 ve 0,970 önemli eşikler olarak göze çarpıyor.

REKLAMI KAPAT X