Euro/dolar 0,9850 seviyesinde tutunmaya çalışıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar 0,9850 seviyesinde tutunmaya çalışıyor
Hamit Alp Ünlü
18.10.2022 15:35

Euro/dolar, salı günü sabah saatlerinde doların da yumuşamasıyla son bir haftadaki en yüksek seviyesini gördükten sonra 0,9850 dolar seviyesinde tutunmaya çalışıyor.

Bugün açıklanan ve Almanya’da yatırımcıların ekonomiye güvenini ölçen Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Endeksi öncesinde doların da zayıflamasıyla euro/dolar çaprazı sabah saatlerinde 0,9874’e yükselerek son bir haftaki en yüksek değerini gördü. Bunun ardından ZEW Endeksi verisinin karışık gelmesi ve doların toparlanmasıyla 0,9823 seviyesine kadar gerileyen çapraz 0,9850 seviyesine tutunmaya çalışıyor.

Almanya ve Euro Bölgesi ZEW Endeksi pozitif görüntüye rağmen düşük seviyede

Almanya ve Euro Bölgesi için bugün açıklanan ekim ayı ZEW Endeksi’nde yatırımcı güveninin ılımlı şekilde arttığı; fakat buna rağmen rekor düşük seviyeye yakın kaldığı görüldü.

Almanya’da geçtiğimiz ay eksi 61,9 ile rekor düşük seviyeye gerileyen endeksin bu ay da eksi 65’e gerilemesi bekleniyordu; fakat endeks beklentilerin aksine ılımlı şekilde artarak eksi 59,2 oldu. Her ne kadar artış görülse de ülkede yatırımcı güveni tarihi zayıf seviyelerde kalmaya devam etti.

Yatırımcıların Euro Bölgesi’nde ekonomiye güvenini ölçen Euro Bölgesi ZEW Ekonomik Hissiyatı Endeksi’nde de benzer bir tablo görüldü. Geçtiğimiz ay eksi 60,7 ile tarihi bir düşük seviye gören endeksin eksi 61,2 olarak açıklanması bekleniyordu; fakat Euro Bölgesi ZEW Endeksi de ılımlı bir artışla eksi 59,7 olarak açıklandı.

ZEW Başkanı Achim Wambach önümüzdeki altı aylık süre için dikkat çekici şekilde artan bir büyüme gerilemesi ihtimalinin olduğuna vurgu yaparak ekonomik görünümün genel anlamda kötüleştiğini ifade etti.

Çift haneli enflasyonla boğuşan Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinde, yatırımcı güveninin bu denli keskin düşüş yaşamasında elbette ki en büyük sebep devam eden enerji krizi oldu.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında Rus enerjisine bağımlılığı en yüksek olan, dolayısıyla devam eden enerji krizinden de en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Almanya’da yetkililerden her ne kadar rezervlerin doldurulduğuna dair açıklamalar gelse de tasarruf çağrıları, enerji tedariki sıkıntısı ve enerji fiyatlarının zirve yapması üreticileri zor bir dönemden geçirirken üretimin de azalmasına neden oldu.

Almanya yılın ikinci çeyreğinde yalnızca yüzde 0,1 büyüme gösterdi ve uzmanlar ülke ekonomisinin son çeyrekte daralma yaşamasını bekliyor. Buna ek olarak Almanya ekonomisinin, Avrupa Merkez Bankasının faiz artış kararlarının da ülke ekonomisi üzerinde baskı oluşturmasıyla, 2023 yılında yüzde 0,4 daralması bekleniyor.

Euro Bölgesi’ne bakacak olursak, bölgenin lokomotif ekonomisi olan Alman ekonomisinin yukarıda sayılan sorunlarla boğuştuğu bir dönemde diğer bölge ülkelerininde enerji krizi ve yüksek enflasyona bağlı üretim sorunlarının devam ediyor olması, yatırımcı güveninin halen rekor düşük seviyeye yakın seyretmesinin sebebi hakkında açıklayıcı olabilir.

Euro/dolar 0,9850 seviyesine yakın kalmaya çabalıyor

Tüm bunlara ve çizilen karamsar tabloya rağmen yatırımcı güveninde görülen sınırlı artışın yine de beklentilerin üzerinde bir artış anlamına geldiğine ve ufak da olsa pozitif bir sinyal anlamına gelebileceğine dikkat etmek gerekiyor.

Sabah saatlerinde, gerileyen dolar karşısında ivme kazanan; fakat açıklanan ZEW verisinin ardından 0,9827-0,9840 bandında hareket eden euro/dolar çaprazı, dolar endeksinin yukarı yönlü harekete başlamasına rağmen, 0,9830 seviyesini muhafaza etmeye ve 0,9850’ye seviyesine yakın kalmaya çabalıyor. Şu dakikalarda çapraz 0,9842 seviyesinde bulunuyor.

Yarın açıklanacak Euro Bölgesi eylül ayı enflasyon oranıyla birlikte hafta içinde Fed konuşmacılarının mesajları, haftanın sonunda ise ABD’den gelecek konut verileri euro/dolar çaprazı için belirleyici olacak.

Etiketler: euro/dolar ZEW Endeksi
REKLAMI KAPAT X