Euro/dolar 1,0600 seviyesini zorladı fakat aşamadı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar 1,0600 seviyesini zorladı fakat aşamadı
Hamit Alp Ünlü
10.12.2022 11:02

Merkez bankası kararlarının açıklanacağı kritik hafta öncesinde bu haftanın son iş gününde euro/dolar 1,0600 seviyesini zorlasa da aşamadı ve 1,0531 seviyesinde dengelendi.

Önümüzdeki hafta merkez bankası kararları haftası olacak. Önce 13-14 Aralık tarihlerinde Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı gerçekleştirilecek ve Fed bu yılın son faiz kararını açıklayacak. Sonraki gün, yani 15 Aralık tarihinde ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştireceği para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Piyasalar şu an için her iki banka içinde 50’şer baz puanlık artış beklentisini fiyatlıyor, fakat toplantılar gelen verilere bağlı olarak sürprize açık olabilir. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki 13 Aralık salı günü ABD’de kasım ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi de açıklanacak. Böyle yoğun gündemli bir haftanın öncesinde beklendiği üzere piyasalar, gerek doların gerekse euronun güncel durumunu yakından takip ederek merkez bankalarının olası tutumu hakkında bir öngörüye varmaya çalışmaktadır.

Euro/dolar 1,0500 seviyesinin üzerinde tutundu

Euro Bölgesi ortak para birimine baktığımızda, haftanın ufak çaplı bir düşüşle kapanmasına rağmen, euro/dolar çaprazının 1,0500 seviyesinin üzerinde çok rahat şekilde kaldığını görüyoruz. Ortak para birimi, enerji fiyatlarının önemli ölçüde gerilemesinden ve petrol ve doğal gazın son dönemde önemli ölçüde düşmesinden güçlü bir destek buldu.

Euro/dolar çaprazı perşembe günü kapanışta 1,0556 ile haziran ayından bu yana en yüksek değerini görmüş ve sonrasında cuma günü 1,0588 seviyesine dek yükselerek gözünü 1,0600 seviyesine dikmişti. Scotiabank ekonomistleri de 1,0580 seviyesinde gelecek bir hafta kapanışının teknik anlamda yükseliş olacağını değerlendirmişti. Fakat Fed ve ECB’nin haftaya nasıl bir karar vereceği konusundaki belirsizlik ve karamsar hava euro/doların daha da yükselmesinin önüne geçti. Enflasyonist baskıların devam ettiğine işaret eden ABD verisiyle birlikte doların da bir nebze yükselmesiyle euro/dolar çaprazı gevşedi; fakat haftayı 1,0500 seviyesinin üzerinde kapatmayı başardı. Euro/dolar böylelikle cuma günü yüzde 0,23’lük bir düşüşle haftayı 1,0531 seviyesinde kapattı.

ABD’de üretici fiyat endeksi beklentinin üzerinde kaldı

ABD’de dün kasım ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi açıklandı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan veri ÜFE’nin arzu edilen oranda düşmediğine işaret etti. Revize edilmiş verilere göre ekim ayında yüzde 8,1 olan yıllık ÜFE, kasım ayında yüzde 7,2 olan beklentilerin üzerinde kalarak yüzde 7,4 olarak açıklandı. Yüzde 0,2’ye düşmesi beklenen aylık ÜFE ise yüzde 0,3’te sabit kaldı. Enerji ve gıda gibi kalemlerin ihmal edildiği çekirdek ÜFE de beklentilerin üzerinde kaldı. Ekim ayında yüzde 6,8 olan yıllık çekirdek ÜFE kasım ayında yüzde 5,9 olan beklentilerin üzerinde kalarak yüzde 6,2 olarak açıklandı. Aylık bazda ise ekim ayında yüzde 0,1 olan ve kasım ayında yüzde 0,2’ye yükselmesi beklenen çekirdek ÜFE yüzde 0,4 olarak açıklandı.

Bu artış elbette ki Fed’in arzu ettiği bir durum değil ve açıklanan rakamlar enflasyonist baskıların devam ettiğine işaret ederek Fed’in faiz artışlarına önümüzdeki yıl da devam edebileceğine dair bir işaret olarak algılandı. Her ne kadar haftaya açıklanacak TÜFE rakamlarının yıllık yüzde 7,7’den yüzde 7,4’e; aylık bazda ise yüzde 0,4’ten yüzde 0,3’e gerilemesi bekleniyorsa da, açıklanacak bu veri de bir sürprize gebe olabilir.

Geçtiğimiz gün yatırımcıların düşen risk iştahı sonucunda güvenli liman arayışıyla dolara yöneldiğini belirtmiştik. Yatırımcıların hareketinin faiz oranlarıyla değil risk iştahıyla orantılı olarak belirlendiği HSBC ekonomistleri tarafından yayınlanan analizde de vurgulandı. Dolayısıyla haftaya açıklanacak TÜFE verisi önem teşkil edecek. Buna ek olarak, tatil periyodundan önce dönemsel piyasa zorluklarıyla da karşı karşıya olan dolar endeksi; ABD’de beklenenden pozitif gelen bazı veriler, hayal kırıklığı yaratan ÜFE verisi, tedirginlik yaratan politik görünüm ve geçtiğimiz hafta Bej Kitap raporunda da desteklenen karamsar tutumla birleştirildiğinde zorlanan bir görüntü çiziyor. Nitekim endeks dün yüzde 0,15 yükselse de haftayı 105 seviyesinin altında kalarak 104,95 seviyesinde kapattı.

REKLAMI KAPAT X