Euro/dolar 50 baz puanlık faiz artışı haberlerinin ardından yükselişini hızlandırdı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar 50 baz puanlık faiz artışı haberlerinin ardından yükselişini hızlandırdı
Hamit Alp Ünlü
19.07.2022 13:41

Dün dolar endeksinin yumuşamasıyla ivme kazanan euro/dolar paritesi, Avrupa Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz artışı yapabileceği haberlerinin ardından yükselişini hızlandırdı.

Küresel piyasaların bu hafta beklediği en önemli gelişmelerden biri Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı, zira ECB enflasyonla mücadele kapsamında bu toplantıda ilk kez politika faizi artırmaya hazırlanıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde ve kimi ECB üyeleri bir süreden beridir temmuz toplantısı için 25 baz puanlık bir faiz artışını ve sonrasında kademeli bir artış senaryosunu dile getiriyorlardı; fakat toplantının birkaç gün öncesinde, bugün açıklanan Euro Bölgesi haziran ayı yıllık enflasyon verilerinin ardından ECB’ye yakın kaynakların paylaştığı bilgilere göre 50 baz puanlık artış sesleri duyulmaya başlandı.

Bunun yanında, dün Euro Bölgesi adına haftanın önemli konularından birinin Nordstream 1 boru hattının açılıp açılmayacağı olduğunu paylaşmıştık. Geçtiğimiz hafta bakım yapılacağı gerekçesiyle kapatılan boru hattının tekrar açılıp açılmayacağına dair spekülasyonlar devam etmekte olduğunu ve Rusya’nın Batı yaptırımlarına karşı misilleme olması adına Almanya’ya gaz akışı sağlayan en önemli boru hattı olan Nordstream 1 boru hattını hizmete açmayabileceğini, boru hattının tekrar açılması halinde Almanya’ya tekrar gaz akışı sağlanmasıyla Avrupa enerji marketi biraz olsun rahatlayabileceğini paylaşmıştık. Bugün Avrupa Komisyonu’ndan gelen açıklamaya göre 21 Temmuz’da açılması planlanan boru hattı planlanan tarihte açılamayacak. Ancak bu durumun, gerçekten mücbir sebeplere dayanan bir aksama mı olduğu, yoksa Rusya’nın misilleme yapma niyetinde mi olduğu ise halen bir muamma.

Euro Bölgesi haziran ayı yıllık enflasyon oranı yüzde 8,6 olarak açıklandı

Euro Bölgesi haziran ayı enflasyon verileri bugün Eurostat tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre mayıs ayında yüzde 8,1 seviyesinde olan yıllık tüketici fiyat endeksi haziran ayında beklentiler doğrultusunda rekor tazeleyerek yüzde 8,6’ya yükseldi. Mayıs ayında yüzde 0,8 olan aylık tüketici fiyat endeksi ise yine beklentiler doğrultusunda 0,8’da kaldı.

Her ne kadar enflasyon oranı beklentiler doğrultusunda geldiyse de rekor tazeleyen bir enflayon oranının en istenen senaryo olmadığı aşikâr.  Ayrıca, uzun süredir bizim de ifade ettiğimiz gibi piyasaların euroya karşı olan güveni ECB’nin rekor düzeydeki enflasyon oranına müdahalede geç kaldığı endişesiyle kırılgan bir görüntü sergilemekte. Hatırlanacağı üzere, ECB'nin enflasyonla mücadelede küresel yaklaşımın gerisinde kaldığına dair korkular sürerken euro geçen hafta 20 yıldır ilk kez dolar paritesinin altına düşmüştü.

ECB’nin 50 baz puanlık artış yapabileceği haberleri euroya ivme kazandırdı

Reuters'ın konuya yakın isimsiz kaynaklara dayanan haberine göre ECB, perşembe günü 50 baz puanlık bir faiz artışına gidebilir. Bunun sebebi, tahmin edileceği üzere kötüleşen enflasyon görünümü ve ECB’nin Fed’in kararlı politikasıyla başa çıkabilmek adına daha şahin bir politika izlemek zorunda olması. Habere göre kaynaklar ayrıca, haziran ayından bu yana gündemde olan muhtemel bir borçlanma krizine karşı ECB yönetim konseyinin İtalya, İspanya, Yunanistan gibi borçlu ülkelere Avrupa Komisyonu'nun reformlar ve bütçe disiplini konusundaki kurallarına uymaları koşuluyla tahvil piyasasında yardım sağlamak için bir anlaşmaya yakın olduğunu belirtti.

Aslına bakıldığında bu haber, yukarıda da belirttiğimiz gibi bankanın önceki açıklamalarıyla çelişiyor. Gerçekleştirilen son toplantıda ECB, temmuz ayında 25 baz puanlık, eylül ayında ise ekonominin görünümüne göre 25 veya 50 baz puanlık bir artışa işaret eden bir yol haritası çizmişti. Tabi ki bu süreçte 50 baz puanlık artış talebini dile getiren kimi şahin ECB üyelerinin yanında Başkan Christine Lagarde da, her ne kadar 25 baz puanlık bir artıştan yana olsa da, rekor enflasyonla mücadele etmek için hazır olduklarını ve enflasyon tehdidin artması durumunda daha hızlı hareket edeceklerini belirtmişti.

Açıklanan enflasyon oranıyla birlikte Reuters’ın bu haberinin ardından euro/dolar ivme kazandı ve yüzde 1,25 artışla 1,0270 seviyesine dek yükseldi. Euronun dolar karşısındaki rallisine devam etmesi adına önemli bir eşik olarak belirtilen 1,0270 seviyesi böylece test edilmiş oldu. Euro/dolar şu dakikalarda 1,0253 seviyelerinde.

REKLAMI KAPAT X