Euro/dolar ABD enflasyon verisi öncesindeki karışık atmosferde atağa geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/dolar ABD enflasyon verisi öncesindeki karışık atmosferde atağa geçti
Hamit Alp Ünlü
09.08.2022 15:18

Yarın açıklanacak ABD temmuz ayı yıllık enflasyon verisi öncesi karışık bir atmosfere sahip olan piyasalarda dolara karşı temkinli bir duruş hâkim. Euro/dolar bu belirsiz ortamda atağa geçerek 1,0200’ın üzerini gördü.

Euro/dolar cuma gününden bu yana sürdürdüğü yükseliş trendine bugün de devam ediyor. Piyasaların merakla beklediği ve yarın öğleden sonra açıklanacak olan ABD temmuz ayı yıllık enflasyon verisi öncesinde euro/dolar çaprazı karışık bir seyir izleyen ve dolara karşı temkinli bir duruş sergileyen piyasa ortamında ivme kazanarak 1,0200’ın üzerini gördü. Çapraz, şu dakikalarda yüzde 0,29 artışla 1,0226 seviyelerinde. Resesyon riskini yeniden değerlendiren piyasalar ise taze bir yönlendirme elde edebilmek adına dört gözle ABD’den gelecek enflasyon verisine odaklanmış durumdalar.

Avrupa borsalarında temkinlilik hâkim

Geçtiğimiz cumadan bu yana devam eden mütevazi euro/dolar rallisinin nereye kadar ve ne oranda süreceği merak konusu olsa da Euro Bölgesi’nin ortak para biriminin bu hafta hem siyasi hem ekonomik gelişmelere odaklandığı aşikâr. Bunun yanında Avrupa borsaları da politik gelişmeler ışığında temkinli bir gün yaşıyor. Almanya’da DAX yüzde 1,15, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,51 geriledi, İngiltere’de ise FTSE 100 büyük ölçüde sabit kaldı.

Süregelen Rusya-Ukrayna savaşında Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin bombalanmasıyla tırmanan gerilim ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretini protesto etmek için başlattığı eşi görülmemiş askeri tatbikatın Tayvan otoritelerince Çin’in adayı işgal etmeye hazırlanmak adına bir bahane olarak kullandığını açıklaması politik sahnede gerilimi tırmandıran gelişmeler. Avrupa borsalarındaki temkinliliğin sebeplerinden biri de siyasi arenadaki bu gelişmeler.

Euro/dolar için kritik eşik 1,0350

Euro/dolar çaprazı daha sağlam bir konum elde edebilmek ve 50 günlük hareketli ortalama olan 1,0350 seviyesine doğru bir girişimde bulunabilmek adına ABD enflasyon verisinden gelecek iyi haberlerle doların bir nebze yumuşamasına ihtiyaç duymakta. Avrupa Merkez Bankası’nın son toplantısında 75 baz puanlık faiz artışıyla büyük bir adım attığı ve elinde oynayacağı çok da fazla kozu kalmadığı düşünüldüğünde, ECB açısından yapacak çok da bir şey olmadığını ve euronun çarşamba günü açıklanacak ABD ve Almanya enflasyon verilerini izlemekten başka bir çaresi olmadığını söyleyebiliriz. Euro/dolar çaprazının rallisine devam edebilmesi adına doların yumuşaması ve doların bir miktar ilerleme kaydetmesi içinse enflasyonun yumuşaması gerekiyor.

Euro/TL haziran başından bu yana en yüksek seviyesini gördü

İç piyasalara baktığımızda ise bugün euro/TL çaprazının yükselişini sürdürdüğünü görüyoruz. Şu sıralarda yüzde 0,15 artışla 18,32 seviyesinde olan çapraz, gün içerisinde 8 Haziran 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviye olan 18,41 seviyesini de gördü. Bu seviye 2022 yılında görülen en yüksek ikinci rakam.

REKLAMI KAPAT X