Euro/dolar Almanya'da artan enflasyon ve düşen ekonomik güvene rağmen pozitif yönde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar Almanya'da artan enflasyon ve düşen ekonomik güvene rağmen pozitif yönde
Hamit Alp Ünlü
13.09.2022 15:07

Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz kararıyla yükselişine başlayan euro/dolar bugün Almanya’dan gelen artan enflasyon ve zayıf ZEW datasına rağmen ilerleyişini sürdürüyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçen hafta gerçekleştirdiği eylül ayı toplantısında ağustos ayında 9,1 ile rekor kıran Euro Bölgesi yıllık enflasyon oranını kontrol altına alabilmek adına politika faizini 75 baz puan artırarak Banka tarihinde ilk kez 75 baz puan faiz artışına gidip mevcut politika faizini yüzde 0,75’ten yüzde 1,25’e yükseltmişti. Bunun yanında özellikle ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yaptığı kritik açıklamalarla piyasalarda ECB’den daha şahin bir duruş geleceği beklentisi artmış; ECB’nin bu tutumu yatırımcıların faiz artırımı beklentilerini yeniden fiyatlamaya başlamasıyla doların gerilemesine ve euro/doların ise yükselmesine neden olmuştu.

Euro Bölgesi ortak para birimi, bugün ABD’den gelecek enflasyon verisi öncesinde Almanya’dan gelen artan enflasyon ve zayıf ZEW datasına rağmen ilerleyişini sürdürüyor.

Almanya’da aylık enflasyon düşerken yıllık enflasyon arttı

Bugün sabah saatlerinde Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomi Almanya'nın ağustos ayı enflasyon verisi açıklandı. Buna göre geçtiğimiz ayı yüzde 0,9 olan aylık enflasyon ağustos ayında beklentiler doğrultusunda yüzde 0,3’e gerilerken yine geçtiğimiz ay yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon oranı ise ağustos ayında yüzde 7,9’a yükseldi. Uzmanlar hükümet yardımlarının 31 Ağustos 2022 itibariyle sona ermesiyle birlikte fiyat baskılarının artabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu. Almanya artan fiyat baskılarına ve özellikle son dönemde yükselişte olan enerji fiyatlarına karşı 65 milyar euroluk bir yardım paketi üzerinde anlaşmıştı.

Öte yandan bugün Almanya’da eylül ayına ait ZEW Mevcut Koşullar Endeksi ve ZEW Ekonomik Hissiyatı da açıklandı. Mevcut koşullar endeksi eksi 47,6’dan eksi 60,5’e, Ekonomik Hissiyat ise eksi 53,3’ten eksi 61,9’a geriledi. Bu veri bize yatırımcı güveninin Almanya ekonomisi üzerinde 2008 ekonomik krizinden bile daha karamsar olduğunu gösteriyor. Şu günlerde yaşanan enerji krizi ve kış aylarında enerji kaynaklarında yetersizlik yaşama ihtimaliyle de göz önüne alındığında bu karamsar tablo daha rahat anlaşılabilir. ZEW Başkanı Profesör Achim Wambach da mevcut durumun daha olumsuz değerlendirilmesiyle birlikte, önümüzdeki altı ay için görünüm daha da kötüleştiğini dile getirdi.

ABD’den gelecek enflasyon verisi öncesinde euro/dolar pozitif seyrini sürdürüyor

Öte yandan geçtiğimiz haftaki pozitif kapanışını hafta açılışına da taşıyan euro/dolar bugün de pozitif bölgede kalmaya devam ediyor. Yıllık bazda dolar karşısında geride olan ve geçtiğimiz haftalarda son 20 yılın en düşük seviyesini gören euro, geçen haftaki ECB kararıyla birlikte başladığı ralliyi bugün ABD’den gelecek tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri öncesinde koruyor.

Euro/dolar dün haftanın açılış gününde 1,01978 seviyesine yükselerek dolar kuru karşısında 17 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Sonrasında bir nebze gerileyen çapraz bugün ise Almanya’dan gelen karamsar tabloya rağmen yüzde 0,51 artışla 1,0171 seviyesinde seyrediyor.

Geçtiğimiz hafta euro/dolar için yükselişin devam edebilmesinin yolunun Avrupa ile Rusya arasındaki gaz krizine bir çözüm bulunabilmesiyle mümkün olduğunu; zira euro üzerindeki baskıyı azaltabilmek adına enflasyonun bir numaralı sebebi olan enerji fiyatlarını biraz baskılayabilmenin yolunun da bu krizi çözmekten geçtiğini belirtmiştik. Kremlin hükümeti enerji konusunda tehditlerine devam etse de özellikle Ukrayna ordusunun son dönemde gerçekleştirdiği karşı saldırılarında art arda başarı kazanması ve kış aylarında zorlaşacak koşullarla Rusya’da hükümetin Ukrayna’da izlediği stratejiye karşı eleştiri seslerinin artması da eurodaki pozitif yöndeki ilerlemeyi destekleyen bir gelişme oldu.

REKLAMI KAPAT X