Euro/dolar Almanya’dan gelen veriyle haftaya pozitif başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar Almanya’dan gelen veriyle haftaya pozitif başladı
Hamit Alp Ünlü
20.12.2022 09:37

ABD ve Avrupa merkez bankalarının geçen hafta gerçekleştirdiği toplantılarda aldıkları kararların ve verilen mesajların yankıları piyasalarda halen sürerken, euro/dolar çaprazı dün Almanya’dan gelen veriyle haftaya pozitif başladı.

Euro Bölgesi’nin ve Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi Almanya’da dün, bu haftanın piyasalarca beklenen gelişmelerinden biri olan aralık ayı Ifo İş İklimi Endeksi açıklandı. İş dünyasının ekonomiye olan güvenini gösteren endeks, enflasyonda zirvenin görülmüş olduğuna dair iyimserlikle birlikte aralık ayında tahminlerin üzerinde açıklandı. Önceki ay 86,4 olarak açıklanan ve bu ay 87,4 olarak açıklanması beklenen endeks, beklentileri aşarak 88,6’ya yükseldi. Bunlara ek olarak Beklentiler Endeksi kasım ayında açıklanan ve son iki yılın en düşük rakamı olan 80,2’den 83,2’ye, son altı aydır gerileyen Cari Koşullar Endeksi ise 93,2’den 94,4’e çıktı.

Verileri açıklayan IFO Enstitüsü Başkanı Clemens Fuest Alman şirketlerinin tatil sezonuna umutla girdiğini değerlendirirken, Almanya ekonomisinin görünümünün de kayda değer şekilde iyileştiğini açıklamalarına ekledi. Bu iyileşmenin sebepleri arasında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklarla birlikte aralık ayına dek olan doğal gaz harcamalarının azalması ve tedarik zincirindeki sıkıntıların sona ermese de hafiflemesi gösteriliyor. Bilindiği üzere Almanya'da Bakanlar Kurulu artan enerji harcamalarına karşı önlem olması açısından kasım ayı başında, tüketicilerin gaz harcamalarının aralık ayında bir kereye mahsus olmak üzere federal hükümet tarafından ödenmesini öngören tasarıyı kabul etmişti. Buna ek olarak, kasım ayında her ne kadar tek hanelere düşüp psikolojik sınırı aşmayı başaramayarak yüzde 10’da kalsa da, enflasyonda zirvenin görüldüğü ve artık kademeli düşüşün görülmeye başlayacağına dair olan iyimser inanç ve ülkede beklenildiği gibi derin bir resesyondan yaşanmayacağına ilişkin artan beklenti de ülkedeki iş dünyası güveninin iyileşmesine yardımcı oldu.

Ayrıca bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ECB politika yapıcısı Peter Kazimir ve Litvanya Merkez Bankası Başkanı Gediminas Simkus şahin açıklamalar gerçekleştirdi. De Guidos yüzde 2'lik hedefe ulaşılana dek faiz artışlarının devam edeceğini yinelerken Kazimir ise sıkı politika duruşunun sürdürülmesini gerekliliğini ifade ederek kısıtlayıcı faiz oranlarına bir süre daha ihtiyaç duyulacağını belirtti. Simkus ise ECB’nin şubat ayı toplantısında yine 50 baz puanlık bir faiz artışı beklediğini dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ECB toplantısının ardından ECB Başkanı Christine Lagarde’dan gelen şahin tonlu açıklamalarla euro/dolar 1,0700 seviyesinin üzerine çıkmış; fakat daha sonraki günlerde Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararının etkilerinin piyasalarca hissedilmesi ve dolar endeksinin yukarı yönlü hareketiyle birlikte tekrar gerilemişti.

Dün hafta açılışında Çin’deki Covid-19 önlemlerinin gevşetilmesinin ardından görülen ilk ölüm iddiaları ve geçtiğimiz hafta Fed toplantısının ardından verilen uzun süreli ve daha küçük oranlı faiz artışlarıyla nihai faiz beklentisinin üzerine çıkılabileceğine ilişkin oluşan beklentiler ve resesyon korkularıyla ise küresel borsalar düşerken, dolar endeksi kırılgan bir görüntü sergileyerek tekrar 105 seviyesinin altına indi. Euro tarafında ise Almanya’dan gelen pozitif verilerle ve yatırımcıların euroya yönelmesiyle euro/dolar çaprazı doların zayıfladığı haftanın ilk iş gününü 1,0600 seviyesi üzerinde kapadı. Dolar endeksi 104,67, euro/dolar ise 1,0607 seviyesinden işlem gördü. Çapraz gün içinde en yüksek seviyesini 1,0657 ile Londra borsası işlem saatlerinde görürken en düşük seviyesini ise 1,0575 ile ABD açılışında gördü.

Euro/dolar için 1,0580, 1,0535 ve 1,0480 önemli destek noktaları olarak dikkat çekerken; 1,0650, 1,0695 ve 1,0740 seviyeleri de önemli direnç noktaları olarak öne çıkıyor.

REKLAMI KAPAT X