Euro/dolar aşağı yönlü harekete mi başladı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar aşağı yönlü harekete mi başladı?
Hamit Alp Ünlü
19.10.2022 15:37

Bugün Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon oranının eylül ayında tek haneye inmesinin ardından, euro yatırımcısının temkinli olduğu görülüyor.

Euro Bölgesi’nde eylül ayına ilişkin öncül enflasyon rakamları 30 Eylül tarihinde açıklanmıştı. Öncü veriye göre bölgedeki yıllık enflasyon yüzde 10 ile çift hanelere çıkmış, aylık enflasyon yüzde 1,2, çekirdek enflasyon ise yüzde 4,8 olarak açıklanmıştı.

Bugün söz konusu öncü veriler Eurostat tarafından revize edildi. Açıklanan verilere göre Euro Bölgesi yıllık enflasyonu yüzde 9,9 ile yeniden tek hanelere çekilirken aylık enflasyon yüzde 1,2 ve çekirdek enflasyon yüzde 4,8 olarak bırakıldı. Öte yandan, Avrupa Birliği yıllık enflasyon oranı yukarı çekildi. Avrupa Birliği yıllık enflasyonu yüzde 10,1’den yüzde 10,9’a çıkarıldı.

Euro Bölgesi enflasyonunda ana neden tahmin edileceği gibi enerji fiyatları oldu. Enerji fiyatları bölge enflasyonunda yüzde 40,8 ile en büyük pay sahibi olurken gıda fiyatları ise yüzde 11,8 ile ikinci sırada yer aldı.

Eylül ayında bölgede en çok fiyat artışı gösteren kalemler yüzde 4,19 ile enerji, yüzde 2,47 ile gıda ve yüzde 1,8 ile hizmetler oldu.

Bölgede en yüksek enflasyon oranına sahip ülke yüzde 24,1 ile Estonya ve en düşük enflasyona sahip ülke yüzde 6,2 ile Fransa olurken, ortak para birimi kullanan ülkeler arasındaki bu makas artışı endişe verici olarak yorumlandı.

Yıllık enflasyon rakamının tek haneye düşürülmesi şu sıralar enerji tedariki, yeniden artan Covid-19 vakaları ve kritik gelişmelere sahne olan Rusya-Ukrayna savaşıyla boğuşan bölge için psikolojik anlamda bir nebze olsun rahatlama sağlayabilir fakat bu sınırlı revizyona rağmen yatırımcıların Avrupa Merkez Bankasının (ECB) önümüzdeki hafta gerçekleşecek bir sonraki toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı kararı çıkacağına dair beklentisinde ise herhangi bir değişiklik olmadı. Bu beklenti ise, özellikle İngiltere örneği göz önüne alındığında, bölgede resesyon korkularını tetikliyor ve yatırımcıları daha temkinli ve karamsar düşünmeye itiyor.

Euro/dolar çaprazı için karışık öngörüler

Revize edilen verilerin karışık bir görüntü çizmesi ve yaratığı iyimser havadaki temkinlilik ortak para birimini desteklemeye çok da yeterli olmadı. Öte yandan, özellikle risk iştahındaki iyimserlikle 112 seviyelerine gevşeyen dolar endeksinin, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin Amerikan Merkez Bankasının (Fed) enflasyon hız kesmezse faiz artışlarını yüzde 4,5 seviyesine çıkarabileceğine ilişkin açıklamasıyla yeniden 113 seviyesine yaklaştı.

Dolar endeksi bu yazının hazırlandığı dakikar itibarıyla yüzde 0,68 artışla 112,89 seviyesinde bulunuyor. Buna ek olarak ABD hazine getirileri de yükselmiş durumda. Bu tablo euro/dolar çaprazına olumsuz olarak yansırken ECB’nin dile getirdiği şahin beklentiler de yatırımcılara cazip gelmiyor. Dolayısıyla ABD’den gelecek veriler ve Fed konuşmacıları beklense de ortak para birimini yine zorlu bir dönem bekliyor gibi görünmekte.

Ortak para biriminin orta vadeli hareketi için kimi kuruluşlardan karışık öngörüler geldi. Alman bankası Commerzbank dün 0,98’in üzerine tırmanan euro/doların bu hareketini olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken ilginç bir yorumda da bulundu.

Banka, termometrelerin mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve kış mevsiminin 21 Aralık tarihinden önce başlamayacağını ifade ederek doğal gaz kısıtlaması ve güçlü resesyon riskinin şu anlık durakladığını, bunun euro için olumlu bir indikatör olabileceğini değerlendirdi.

Bunun yanında Danimarkalı Nordea ve İsviçreli Credit Suisse ise daha karamsar öngörülerde bulundular.

Nordea ekonomistleri euro/dolar çaprazının 2023 yılının başlangıcında 0,95 seviyesinin biraz altına dek düşeceğini değerlendirirken Credit Suisse ekonomistleri ise euro/dolarda şu anda konsolidasyon görüldüğünü ancak bu konsolidasyon aşamasından sonra, çaprazdan 0,9592'nin altında nihai bir sürekli hareket beklediklerini ve desteğin daha sonra 0,9331/03'te görüldüğünü değerlendirdiler.

Dün küresel gelişmelerle ve boğa yatırımcıların desteğiyle 0,9870 seviyesine kadar yükselen ve kısa da olsa umut verici bir görüntü çizen euro/dolar çaprazı açıklanan enflasyon verisinin ardından yeniden 0,98 seviyesinin altına geriledi. Şu dakikalar yüzde 0,73’lük bir gerilemeyle 0,9780 seviyesinden işlem görüyor. Kısa vadede düşüş trendinin devam edeceği, çizilen olumsuz tablo göz önünde tutulduğunda öngörülebilir ve 0,9650 önemli bir destek noktası olarak dikkat çekiyor.

REKLAMI KAPAT X