Euro/dolar kritik haftada dünkü agresif düşüşü durdurabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar kritik haftada dünkü agresif düşüşü durdurabilecek mi?
Hamit Alp Ünlü
29.11.2022 09:52

Bugün açıklanacak Almanya ve yarın açıklanacak Euro Bölgesi kasım ayı enflasyon rakamları ve cuma günü ABD’den gelecek istihdam verisiyle kritik bir hafta yaşayacak euro/dolar, dünkü düşüş trendini kırarak pozitif yönlü gidişatı sürdürmek istiyor.

Geçtiğimiz hafta, doların düşük performans göstermesiyle birlikte euro/dolar çaprazında kazançlar artmıştı. Özellikle Almanya’dan gelen pozitif üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve Euro Bölgesi’nden gelen ve sınırlı da olsa bir büyümeye işaret eden satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri bu pozitif görüntüyü desteklemişti.

Geçtiğimiz hafta Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan ekim ayı ÜFE verisi, eylül ayındaki yüzde 2,3’lük artışın aksine aylık bazda yüzde 4,2; yıllık bazda ise yüzde 11,3’lük düşüş göstermişti.

Bunlara ek olarak yine geçtiğimiz hafta yayımlanan Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleşen son toplantısına ilişkin tutanakları da, Fed üyelerinin faiz artışını yavaşlatma konusunu değerlendirdiklerini gösterdi. Tutanaklara göre Fed yetkililerinin çoğunluğu faiz artışlarının hızının yakında yavaşlatılmaya başlanması konusunda görüş bildirirken Fed ekonomistlerinin politika yapıcıları resesyon ihtimalinin yaklaşık yüzde 50’ye yükseldiği konusunda uyarması da tutanaklarda dikkat çeken bir başka nokta oldu.

Geçtiğimiz haftada böyle bir ekonomik görüntü içinde piyasaların Fed tutanaklarını da değerlendirmesiyle dolar düşük bir performans sergilemiş, Euro Bölgesi ortak para biriminin açıklanan verilerle de desteklenmesiyle euro/dolar çaprazı toparlanma şansı bulmuştu. Haftanın ilk gününü düşüşle noktalayan euro/dolar çaprazı ise düşüşü tersine çevirmek istiyor.

Avrupa Merkez Bankası kanadından şahin mesajlar gelmeye devam ediyor

Dün Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin Parasal Diyalog oturumunda bir konuşma gerçekleştiren Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB’nin orta vadeli enflasyon hedefi olan yüzde 2 seviyesine yine vurgu yaparak enflasyonu bu seviyeye düşürme konusundaki kararlılıklarını yineledi.

Süregelen Rusya-Ukrayna savaşının ekonomiler üzerindeki olumsuz etkisini yineleyen Lagarde, Euro Bölgesi’nde büyümenin hızla yavaşladığına da dikkat çekti. Bölge ülkeleri arasındaki enflasyon oranlarındaki farklılıkların reel ekonomik aktivite üzerindeki etkisini de vurgulayan Lagarde, ECB’nin faiz artışlarının ekonomilerde hissedilmesinin biraz zaman alacağını ve bu süreçte Euro Bölgesi’nde enflasyonun daha da artmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot da dün Paris’te yaptığı konuşmada ECB Başkanı Lagarde gibi Euro Bölgesi’nde enflasyonel risklerin halen yukarı yönlü olduğunu ifade etti. Enflasyona karşı hızlı şekilde zafer ilan ederek parasal sıkılaşmayı sonlandırmanın şu andaki en büyük tehlike olduğunu belirten Knot faiz artışlarında henüz sona yaklaşılmadığının da sinyalini vererek enflasyonu hedefe döndürmek için de büyümenin yavaşlaması gerekliliğini vurgulayarak resesyonun beklenen bir sonuç olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta ECB’nin ekim ayı toplantısına dair tutanaklar da yayımlandı ve bu tutanaklar bize ECB politika yapıcılarının enflasyonla mücadele edebilmek adına faizlerin daha da artırılması gerektiği konusunda kararlı olmalarına rağmen bu konudaki nihai hedef ya da faiz artışlarının hızı konularında fikir birliğine varamadıklarını gösterdi.

Piyasalar ECB’nin sonraki toplantısında 50 ya da 75 baz puanlık bir artışa gitmesini bekliyor.

Almanya’da ÜFE’nin ardından gözler TÜFE’de

Almanya’da geçtiğimiz hafta açıklanan ve piyasa beklentilerinden hayli olumlu gelen ekim ayı ÜFE verilerinin ardından bugün de kasım ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nin lokomotif ekonomisi Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden biri olmasına karşın son dönemdeki verilerin sınırlı da olsa olumlu bir çizgi izlemesiyle toparlanma sinyalleri vermişti.

Piyasalar, geçtiğimiz ay yüzde 10,4 olan yıllık TÜFE oranının bu ay da yüzde 10,4’te sabit kalmasını beklerken, geçtiğimiz ay yüzde 0,9 olan aylık TÜFE’nin kasım ayında yüzde eksi 0,2’ye düşmesini bekliyor. TÜFE rakamlarının da ÜFE gibi bir sürprize imza atıp atmayacağını görmek için ise gelecek veriyi beklememiz gerekiyor.

REKLAMI KAPAT X