Euro/dolar rallisini sürdürüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar rallisini sürdürüyor
Hamit Alp Ünlü
10.01.2023 13:42

Euro/dolar cuma günü ABD’de açıklanan verilerle birlikte başladığı rallisine dün de devam ederek son aylardaki en yüksek seviyesini gördü.

Cuma günü ABD’de açıklanan aralık ayı tarım dışı istihdam verisi, ücret artışları yavaşlarken işsizlik oranının gerilediğini gösterdi. İstihdam piyasasının aralık ayında da güçlü kalması ise küresel piyasaları destekleyen bir unsur oldu. Açıklanan bu verilerle birlikte piyasalarda ücret enflasyonunun yavaşladığına ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) ocak ayı sonundaki toplantısında daha güvercin davranabileceğine ilişkin beklentiler de artış gösterdi. Bu beklentiler ayrıca dolar endeksinin üzerinde baskı yaratarak, cuma öğleden sonradan bu yana dolar endeksinin gerilemesine yol açtı. Bu tabloya Avrupa’da mevsim normallerinin üzerinde devam eden hava koşullarıyla düşen enerji fiyatları ve son dönemde açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi de eklenince euro/dolar çaprazı ise cuma gününden bu yana yükselişini sürdürdü.

Euro/dolar çaprazı dün de bu rallisini sürdürerek 1,0761 seviyesini test etti. Çapraz bu denemesinden sonra direnç noktalarından biri olarak göze çarpan 1,0740 seviyesi üzerinde bu sabah stabilize oldu. Bu yazının yazıldığı dakikalarda ise euro/dolar çaprazı yüzde 0,14’lük bir artışla 1,0742 seviyesinde bulunuyor.

Dolar endeksi 7 ayın en düşük seviyesine geriledi: 2023 yılında düşüş beklentisi arttı

Dolar endeksi bu gelişmelerle dün 102,93 ile 103 seviyesinin altına gerilerken, bu rakam 2022 yılının haziran ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak dikkat çekti.

2023 yılının hemen başında doların üzerindeki baskının artmasıyla stratejistler de 2023 yılının dolar için daha zor geçecek bir yıl olacağını öngörmeye başladı.

Bank of Armerıca (BofA) ve BNP Paribas stratejistleri doların 2023 yılının ilk çeyreğinde euro karşısında biraz toparlanacağını; fakat senenin geri kalan döneminde daha zayıf seyredeceğini öngördü.

BofA stratejisti Athanasios Vamvakidis ise yayımladığı bir notta, dolarda son dönemde görülen satış baskısının aşırıya kaçtığını değerlendirirken; euro/dolar çaprazının ilk çeyrekte önce pariteye gerilemesini daha sonra ise yeniden yükselmesini beklediklerini dile getirdi. Vamvakidis ayrıca inatçı enflasyon sonucunda merkez bankalarının sıkı para politikalarına devam etmesinin piyasaların risk iştahını azaltarak ilk aşamada doları destekleyebileceğini; fakat yılın geri kalanında euro/dolar çaprazının 1,10 seviyesine yeniden çıkabileceğini öngördüğünü söyledi.

Buna benzer şekilde BNP Paribas stratejistleri de yayımladıkları 2023 görünüm raporunda doların kısa vadede değer kazanacağını; fakat daha sonra dolarda birkaç yıllık düşüş trendi yaşanabileceğini öngördü.

Fed yetkililerinden gelen açıklamalar doları bir nebze destekledi

Dolar endeksinin zayıflamasıyla birlikte yalnız euro/dolar değil küresel hisse senetlerinde de ralli yaşanmaya başlamıştı. Ancak, yatırımcıların artan risk iştahıyla birlikte cuma gününden bu yana yükselen borsalar, Fed yetkililerinden gelen şahin tondaki açıklamalarla düşüşe geçti.

Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) bu sene oy hakkı bulunmayan iki isimden San Francisco Fed Başkanı Mary Dely ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic şahin açıklamalarda bulunan Fed yetkililerinden bazıları oldu.

Bostic ve Dely cuma ve pazartesi günleri gerçekleştirdikleri açıklamalarda cuma günü gelen aralık ayı verilerinin görüşlerini değiştirmediğini ve sonraki FOMC toplantısında 50 baz puanlık bir artıştan yana olduklarını dile getirdi. İki isim de faizlerin bir süre yüksek seviyelerde kalması gerektiğini; zira enflasyona karşı zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu ifade etti.

Bir sonraki FOMC toplantısında 50 baz puanlık bir artış gelmesi Fed’in faizleri yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkarması anlamına gelirken, şu anda yüzde 84,4 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlayan piyasalarda Fed’den gelen şahin açıklamalar risk iştahının baskılanmasına yol açıyor. Açıklamaların etkisiyle borsalar düşerken, dolar bir nebze olsun destekleniyor. Dün son 7 ayın en düşük seviyesine gerileyen dolar endeksi, şu dakikalarda yüzde 0,18’lik artışla 103,18 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün gözler Powell’ın açıklamalarında olacak

Bugün piyasaların takip edeceği en önemli gelişme ise kuşkusuz ki Fed Başkanı Jerome Powell’ın gerçekleştireceği açıklamalar olacak. Piyasalar Powell’ın TSİ ile 17:00’da gerçekleştireceği açıklamalarda 30 Ocak-1 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek bir sonraki Fed FOMC toplantısında yapılacak hamlelere dair ipuçları arayacak.

REKLAMI KAPAT X