Euro/dolar son 7 haftanın en düşük seviyesini gördü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar son 7 haftanın en düşük seviyesini gördü
Hamit Alp Ünlü
19.05.2023 09:45

Fed’den gelen şahin mesajlar, olumlu veriler ve ılımlı geçen borç limiti görüşmelerinin etkisiyle ABD dolarının yukarı yönlü hareketine devam etmesi, euro/dolar üzerindeki baskıyı artırdı.

ABD doları hafta başından başlattığı yukarı yönlü ivmelenme hareketini hafta boyunca sürdürdü. Buna göre, perşembe günü 102,90 seviyesinden açılan ABD dolar endeksi, gün içinde 103,62 seviyesine dek yükseldi. Doların bu pozitif ivmesi ise euro/dolar çaprazı üzerinde baskı yaratarak, çaprazın son 7 haftanın en düşük seviyesini görmesine ve 1,0770 seviyesinin altına kadar inilmesine sebep oldu.

Fed’den şahin mesajlar gelmeye devam ediyor

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 13 ve 14 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında nasıl bir karar alacağına ilişkin tahminler ve fiyatlamalar sürerken bu hafta başından beri Fed kanadından gelen şahin açıklamalar dün de devam etti.

Fed üyeleri 3 Haziran 2023 tarihinde toplantı öncesi gerçekleştirdikleri geleneksel sessizlik (blackout) periyoduna girecekleri ve toplantı tarihine dek herhangi bir açıklama yapamayacakları için piyasalar önümüzdeki 2 haftalık süre boyunca Fed kanadından gelecek açıklamaları, toplantıdan çıkabilecek sonucu tahmin edebilmek ve olasılıkları fiyatlayabilmek adına büyük bir dikkatle takip edecek.

Hatırlanacağı üzere bu hafta içinde Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin gibi isimler açıklamalarında Fed’in sonraki toplantıda faiz artışına ara vereceğine ve 2023 yılında faiz indirimi gerçekleştireceğine ilişkin beklentilere karşıt ifadelere yer vermişlerdi.

Bostic faiz indirimi için en erken tarih olarak 2024 yılını işaret ederken, diğer isimler de faizlerin yukarı çekilmeye devam edilmesi ve daha sıkı bir para politikası izlenmesi gerektiğine dair görüşlerini ifade etmişlerdi.

Aynı gün Dallas Fed Başkanı Lorie Logan’dan daha yavaş sıkılaşma, daha geniş aralıklı ve düşük porsiyonlu faiz artırımına dayalı bir yol izlenmesinin finansal koşulları daha az zorlayarak enflasyonla mücadeleye yardımcı olabileceğine dair güvercin tonda bir mesaj gelmişti. Aynı Logan dün şahin açıklamalar yapan diğer üyelere katılarak haziran ayı Fed toplantısında faiz artışını durdurmak için henüz yeterince yol katedilmediğine vurgu yaparak, haziran ayında faiz artışında devam edilmesinden yana olduğuna dair ipucu verdi.

Gelişmeler dolar endeksi üzerinde pozitif etki yaptı, euro/dolar çaprazı baskılandı

Fed kanadından gelen bu şahin mesajların doların üzerinde pozitif bir etkisi olurken buna ek olarak yine dün ABD’den gelen veriler de dolar üzerinde olumlu bir etki yaptı. Her ne kadar ikinci el konut satışları beklentinin biraz altında kalmış olsa da, Philadelphia Fed İmalat Endeksi’nin ve işsizlik haklarından yararlanma başvurularının beklentilerden daha olumlu gelmesi dolar endeksini yukarı taşıyan faktörler oldu.

Tüm bunlara ek olarak, ABD’deki mevcut borç limiti krizine dair görüşmelerin olumlu geçmesi ve krizin yakın zamanda çözülebileceğine dair verilen mesajlarla dolardaki pozitif ivme daha da hızlandı. Dolar endeksi 103,5 seviyesini aşarak 103,62’ye dek yükselirken, doların güç kazanmasından negatif etkilenen euro/dolar da 1,0770 seviyesinin altında düşerek son 7 haftadaki en düşük seviyesine indi.

Fakat euro/dolar çaprazı, Asya borsalarının açılışında sınırlı bir yükselişle yeniden 1,0776 seviyesine yükseldi. Çapraz için izlenecek destek seviyeleri 1,0745 - 1,0700 - 1,0660 olarak göze çarparken, direnç seviyeleri ise 1,0815 - 1,0850 ve 1,0895 olarak takip edilecek.

Bugün ülkemizde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle piyasalar ise kapalı olacak.

REKLAMI KAPAT X