Euro/dolar tekrar 1,10 seviyesini aştı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar tekrar 1,10 seviyesini aştı
Hamit Alp Ünlü
03.05.2023 12:31

Doların yukarı yönlü hareketiyle 1,0942 seviyesine dek inen euro/dolar doların gevşemesiyle birlikte tekrar yükselişe geçerek 1,10 seviyesini aştı

Merkez bankaları toplantılarının beklendiği haftada ABD’de hisse senetlerinin düşmesinin ardından güvenli liman arayışına giren piyasaların dolara yönelmesi ile yükselişe geçen dolar endeksi, euro/dolar çaprazının 1,0942 seviyesine dek inmesine sebep oldu. Fakat daha sonra ABD hazine tahvil getirilerindeki düşüşün dolar üzerinde baskı oluşturmasıyla dolar endeksi tekrardan 102 seviyesinin altına düşerken euro/dolar da 1,10 seviyesini aştı. Amerikan Merkez Bankası (Fed) dün başlayan ve bugün bitecek olan mayıs ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından bugün akşam saatlerinde faiz kararını açıklayacak. Avrupa Merkez Bankası ise yarın gerçekleştireceği mayıs ayı toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak.

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon yavaşladı

Euro Bölgesi nisan ayı enflasyon verisi dün açıklandı. Eurostat tarafından açıklanan veriye göre nisan ayı yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) beklenildiği gibi sınırlı bir artışla mart ayındaki yüzde 6,9’luk seviyeden yüzde 7’ye yükseldi. Buna karşın yüzde 0,9’da sabit kalması beklenen aylık TÜFE beklentilerden daha olumlu şekilde yüzde 0,7’ye geriledi. Yüzde 5,7’de sabit kalması beklenen yıllık çekirdek TÜFE yüzde 5,6’ya; yüzde 1,3’ten yüzde 1,1’e inmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 1’e düşerek enflasyonun beklentilerden fazla yavaşladığını gösterdi. Böylece çekirdek enflasyon son 10 aydır ilk kez gerilemiş oldu. Öte yandan yine dün Euro Bölgesi’nde açıklanan nisan ayı imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisi 45,8 ile piyasa beklentisi olan 45,5’in üzerinde kalsa da mart ayındaki 47,3’lük seviyeden geriledi. Endeks arka arkaya onuncu ayda da daralma göstergesi olan 50’nin altında kaldı.

Euro Bölgesi banka kredi verileri koşullarda sıkılaşmaya işaret etti

ECB’nin kararını etkileyebilecek verilerden birisi olan Euro Bölgesi banka kredi verileri de dün açıklandı. ECB’nin yaptığı ankete göre ilk çeyrekte kredi koşulları Euro Bölgesi’nde belirgin biçimde sıkılaştı. Anket, mart ayında ABD’de Silicon Valley Bank’in iflas etmesiyle başlayan, İsviçre’de Credit Suisse’in UBS tarafından devralınması ile devam eden ve son olarak ABD’de JPMorgan’ın First Republic Bank’i “yutmasıyla” devam eden bankacılık krizinin Euro Bölgesi’ndeki somut etkilerini gösteren ilk anket olması açısından da dikkat çekti.

ECB’nin kararı ne yönde olacak?

Hafta başında ECB’nin perşembe günkü toplantısından bir faiz artışı çıkması kesin olarak beklenmekle birlikte faiz artışının 25 baz puan mı 50 baz puan mı olacağı konusunda farklı

beklentiler bulunmaktaydı. Ancak geçen cuma gününden bu yana açıklanan verilerin ele alınması ECB’nin kararı hakkında daha aydınlatıcı olacaktır. Cuma günü açıklanan Euro Bölgesi birinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verileri beklentilerin altında kaldı, yani Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin altında büyüdü. Çeyreklik yüzde 0,2 beklenen GSYİH yüzde 0,1 olarak açıklanırken yüzde 1,8’den yüzde 1,4’e düşmesi beklenen yıllık GSYİH de yüzde 1,3 ile beklentilerin altında kaldı. Dün açıklanan imalat PMI verisi de imalat sektöründe bir küçülmeyi işaret etti. Bunlara ek olarak 2023 yılının ilk çeyreğinde kredi koşulları Euro Bölgesi’nde belirgin biçimde sıkılaştı. Öte yandan, yıllık TÜFE artsa da diğer kalemlerde enflasyonun hızının yavaşlama belirtisi gösterdiğini görüyoruz. Tüm bunlar bir arada değerlendirildiğinde ECB’nin enflasyonun yavaşladığı varsayımıyla hem bankacılık sektörünü daha kırılgan hale getirmemek adına hem de beklentilerin altında kalan büyüme verilerini dikkate alarak perşembe günü takdirini 25 baz puanlık bir faiz artışından yana kullanması daha mantıklı görünüyor.

Etiketler: döviz dolar euro
REKLAMI KAPAT X