Euro/dolar yukarı yönlü seyrine devam ediyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Euro/dolar yukarı yönlü seyrine devam ediyor
Hamit Alp Ünlü
30.03.2023 14:30

İspanya’dan gelen düşük enflasyon verisine rağmen euro/dolar yukarı yönlü hareketine devam ederek 1,09 seviyesine göz kırpıyor.

Euro/dolar haftaya sınırlı bir yükseliş hareketiyle 1,08 seviyesinin altında başlamış, ancak pazartesi öğle saatlerinde Almanya Ifo İş İklimi Endeksi’nden gelen pozitif verinin verdiği güvenle 1,08 seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Hafta içerisinde doların zayıf bir görüntü sergilemesi ile birlikte yükselişine devam eden euro/dolar salı gününü 1,0840 seviyesinin üzerinde kapatmış olsa da, ortak para biriminin 1,08 üzerinde tutunabilmesi halinde yukarı yönlü hareketin daha istikrarlı olabileceğine dair söylemler analistlerce hafta içinde dile getirildi. Burada piyasaları tedirgin eden nokta ise euro/dolar’da geçtiğimiz dönemde de sıkça görülen dalgalanma hareketleri oldu. Dolayısıyla euro/dolar çaprazının deyim yerindeyse yatırımcıları yukarı yönlü hareketin istikrarı konusunda ikna etmesi gerekti.

Piyasaları tedirgin eden ikinci nokta ise ABD’de yaşanan bankacılık krizinin Avrupa’ya sıçrama ihtimali idi. Özellikle geçtiğimiz haftalarda İsviçre bankası Credit Suisse’nin satılması ile sonuçlanan süreç ve geçtiğimiz hafta Alman Deutsche Bank’ın hisselerinin düşmesiyle kafalarda oluşan felaket senaryoları ve soru işaretlerinin ardından bu endişeler daha da artmıştı. Fakat bankacılık krizinin Avrupa’ya yansımasının beklenmediğne dair paylaşılan görüşler piyasaları rahatlatan önemli bir gelişme oldu. Örneğin JPMorgan analistleri yayınladıkları araştırma notunda ABD’de halen yankıları süren bankacılık krizinin Avrupa’ya bulaşmasını beklenmediğini ve Avrupa’daki bankaların mevcut riskler konusunda ABD bankalarından daha iyi durumda olduğunu dile getirdi.

ECB’nin izlediği strateji işe yaramışa benziyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin bankacılık krizinin Avrupa’ya bulaşma ihtimalinin belirdiği dönemde izlediği strateji de piyasalara güven vermesi açısından önem teşkil etti. Credit Suisse’nin sıkıntı yaşadığı dönemde gerçekleşen ECB toplantısı öncesinde piyasalarda ECB’nin faiz artışına devam mı edeceği yoksa yaşanabilecek potansiyel bir bankacılık krizi ihtimalini dikkate alarak ihtiyatlı davranıp faizleri sabit mi bırakacağına yönelik soru işaretleri vardı. Hatırlanacağı gibi ECB 50 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirmişti. Bu artışın ardından yapılan açıklamalarda anlaşıldı ki ECB yetkilileri faizleri serbest bırakmanın piyasaları bankacılık krizinin Avrupa’ya bulaşma ihtimali konusunda paniğe sürükleyebileceğini öngörüp böyle bir strateji izlemişti.

Buna karşın ECB’nin verilen şahin mesajın dozunu da ayarlayarak temkinliliği elden bırakmamaktan yana olduğu da ortaya çıktı. Bloomberg’de yayımlanan bir habere göre ECB İcra Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, gerçekleşen toplantının ardından yayımlanacak karar metninde gelecek toplantılarda faiz artışlarına devam edileceğine dair işaretler verilmesini talep etti. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde karar metninde yer verilecek bu tarz bir işaretin krizi ihtimali olan bir ortamda gereğinden şahin algılanabileceğini söyleyerek buna karşı çıktı. Bunun yerine Lagarde, zamanı geldiğinde ECB tahminlerinin gerçekçi olması durumunda, politika yapıcıların faizleri artırmaya devam edebileceklerine dair sözlü bir güvence sunmakla yetindi.

İzlenen bu stratejinin ise ECB’nin geçmiş dönemde yaşadığı problemlerden biri olan piyasaların güvenini kazanabilme hususunda kıymetli olduğunu düşünüyorum.

ECB’den şahin mesajlar gelmeye devam ediyor

Gerçekleştirilen para politikası toplantısının ardından ECB üyelerinin şahin tonda açıklamalara devam etmesi de para birimine pozitif katkı sağladı. Şahin açıklamalar yapan ECB yetkililerine son olarak Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot da katıldı. Knot mayıs ayında gerçekleşecek bir sonraki ECB toplantısında faiz artışlarına devam edilmesinden yana olduğunu; fakat faiz artışının ne boyutta olacağını henüz bilmediğini ifade etti. ECB bünyesinde Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras gibi güvercin isimler ise temkinli açıklamaları tercih etse de, açıklamaların tonu konusunda belirleyici olacak hususlardan biri yarın açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon oranı olacak.

Piyasalar yarın açıklanacak enflasyon verisinde şubat ayında yüzde 8,5 olan manşet enflasyonun mart ayında yüzde 7,1’e gerilemesini bekliyor. Bugün açıklanan veriler İspanya’da yıllık manşet enflasyonun beklenen daha fazla azaldığını ve şubat ayındaki yüzde 6’lık seviyeden yüzde 3,3’e gerilediğini gösterdi. Bugün ayrıca Almanya’da da mart ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Beklenti yıllık enflasyonun yüzde 8’in altına düşmesi yönünde.

Goldman Sachs euro/dolar için tahminlerini revize etti

ABD yatırım bankası Goldman Sachs ise euro/dolar için 3 ve 6 aylık tahminlerini revize etti. Goldman analistleri ABD'deki büyüme görünümünün kötüleşmesi ve dolardaki sıkılaşma görüntüsünün daha az olumlu olması sebebiyle 3 ve 6 aylık tahminlerini 1,02'den 1,05'e revize ettiklerini açıklarlarken 12 aylık tahminlerini ise 1,0 olarak korudu.

Bu gelişmelerin ardından euro/dolar yüzde 0,34’lük bir artışla 1,0880 seviyesinde ve psikolojik sınır olan 1,0900 - 1,0910 seviyesini test edebilir. Bu sınırın aşılması halinde diğer önemli direnç noktaları 1,0929 (23 Mart’ta görülen aylık en yüksek seviye), 1,1032 (2 Şubat’ta görülen 2023 yılının en yüksek seviyesi) 1,1100.

Öte yandan çaprazda aşağı yönlü hareket görülmesi halinde ise önemli destek noktaları 1,0712; 1,0644 ve 1,0516 olarak göze çarpıyor.

Yurt içi piyasada ise euro/TL 20,9 seviyesine çıkarak 21 eşiğine göz kırpmış bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X