Euro, ECB’nin faiz artış kararına karşın gerileme eğiliminde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro, ECB’nin faiz artış kararına karşın gerileme eğiliminde
Hamit Alp Ünlü
22.07.2022 15:10

Dün öğleden sonra Avrupa Merkez Bankası 11 yıldır ilk kez faiz artırdığını açıkladı ve bu faiz artışı beklenenden yüksek bir oranda gerçekleşti. Fakat buna rağmen euro, haftanın son gününde güç kaybediyor.

Yükselen enflasyonla mücadele etmek adına, Avrupa Merkez Bankası (ECB) dünkü para politikası toplantısından 2011 yılından bu yana ilk kez faiz artışı kararı aldı. Daha önceleri birçok kez faiz artışının 25 baz puan olacağına dair sinyaller verilmesine karşın ECB faizi beklentilerin aksine 50 baz puan artırmak suretiyle negatif faiz dönemine de son verdi. ECB ana refinansman oranını yüzde 0,50’ye marjinal borç verme imkanını yüzde 0,75’ye ve mevduat faizini de yüzde 0 seviyesine çıkardı. Karar metninde ilerleyen dönemdeki faiz artışlarının büyüklüğüne toplantıdan toplantıya karar verileceği de belirtilerek ECB'nin enflasyonun hedef rakam olan yüzde 2’ye dönmesini destekleyeceği belirtildi. Kararın ardından piyasaların eylül ayı toplantısı için 60 baz puanlık faiz artışı fiyatladığı görüldü.

Kararın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, ekonomik aktivitenin yavaşladığına dikkat çekerek devam eden Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik büyüme üzerinde etkisini sürdüren bir engel niteliğinde olduğunu belirtti. Lagarde süregelen savaşın büyüme için olumsuz yönlü bir risk oluşturduğunu belirterek yılın ikinci yarısı için ekonomik görünümün sıkıntılı olduğunu da dile getirdi. Enerji fiyatlarına da değinen Lagarde, fiyatların kısa vadede yüksek kalacağını, ancak enerji fiyatlarındaki artışa karşın fiyat baskılarının daha çeşitli sektörlere yayıldığını ifade ederek birçok çekirdek enflasyon göstergesinin daha da yükseldiğini ve enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağını dile getirdi. Eylül ayı için önceki sözlü yönlendirmenin artık geçerli olmadığını belirten Başkan, ECB'nin artık ay ay karar vereceğini belirtti.

ECB krize karşı yeni tahvil aracı olan Aktarım Güvence Mekanizmasını (TPI) da duyurdu

ECB ayrıca, krize karşı tahvil aracı olan yeni Aktarım Güvence Mekanizmasını (TPI) da onayladı ve duyurdu. Her ne kadar konuşması esnasında Lagarde Aktarım Güvence Mekanizmasının “o kadar da komplike olmadığını” birkaç kez dile getirse de uzmanların büyük bir bölümünün fikri yeni aracın komplike bir yapısı olduğu yönünde.

Lagarde TPI hakkındaki kararın oybirliği ile alındığına vurgu yaptı. Euro Bölgesi'nin tüm üyelerinin Aktarım Güvence Mekanizması için uygun olduğunu dile getiren Lagarde bu yeni aracın ECB’nin fiyat istikrarı taahhüdünü gerçekleştirmesine yardımcı olacağını belirtti. Lagarde’ın açıklamalarına göre ECB bu yeni mekanizma için çoklu göstergeleri dikkate alacak ve mekanizmanın nerede uygulanacağının takdiri yalnızca ECB’de olacak. Mekanizma politika bir tavırla müdahaleden kaçınacak. Belirli riskler için tasarlanan ve araç setinde ilave bir araç olan bu yeni mekanizma için planlanan bir limit yok. Lagarde’ın açıklamaları doğrultusunda yeni mekanizmadan faydalanacak ülkeler AB mali kurallarına uymak zorunda. Üye ülkede ağır makro dengesizlik olmamalı ve mali sürdürülebilirlik kriteri sağlanmalı. TPI mekanizmasına erişebilmek adına ülkenin sağlam bir makro politika uygulaması da gereklilikler arasında.

Euro, düşük gelen ekonomik aktivite verisinin ardından gerileme eğiliminde

ECB bu toplantıda beklenenden yüksek bir faiz artırımına gitmesine karşın, açıkladığı komplike yeni mekanizmanın da etkisiyle piyasaların güvenini yeterince kazanamamışa benziyor; zira dünkü açıklamaların ardından 1,0280 seviyesini test eden euro/dolar bu sabah yeniden 1,02’nin altına düştü.

Bu düşüşün ardından Euro Bölgesi ekonomilerine bir enflasyon darbesi de bugün açıklanan imalat ve hizmetler sektörüne ilişkin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ile geldi. PMI rakamları enflasyonun etkisiyle beklenenden daha fazla gerileme kaydetti. Euro Bölgesi bileşik PMI rakamları temmuz ayında analistlerin beklentileri olan 51 seviyesinden daha düşük gelerek 49,4 seviyesine geriledi. Bu rakam bileşik endeksin 17 ay içinde gördüğü en düşük seviye. İmalat PMI da 51 olan beklentinin altında kalarak 49,6 seviyesine geriledi. Hizmetler sektörü PMI de yine 50,6 ile beklentilerin altında kaldı.

Açıklanan verilerin ardından euro/dolar yüzde 0,5 gerileme ile 1,0183 seviyesinde.

REKLAMI KAPAT X