Euro haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro haftaya nasıl başladı?
Hamit Alp Ünlü
27.12.2022 09:33

Euro Bölgesi'nin ortak para birimi euro, Avrupa piyasalarının Noel tatilinde olduğu 2022 yılının son haftasına yükselişle başladı.

Bu yıl dünya çapında yaşanan ekonomik ve politik gelişmelerden en çok etkilenen para birimlerinden biri de Euro Bölgesi ortak para birimi olan euro idi. Euro/dolar çaprazı 2022 yılı içerisinde son 20 yılın en düşük seviyesi olan 0,95 seviyesine dek gerilemiş; bu dönemde euro/doların yıllık bazdaki kaybı ise çift haneli rakamlara yükselmişti. Fakat sonraki dönemde Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) izlediği politikalar ve piyasaların bu politikalara gösterdiği reaksiyon sonucu eylül ayı sonunda 114 seviyelerine dek yükselen dolar endeksinin 103-104 seviyelerine gevşemesinin desteği ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) politikalarını ve söylemlerini şahinleştirmesinin etkisiyle birlikte euro/dolar da yıllık bazdaki kayıplarını yüzde 6 seviyesine dek indirmeyi başardı.

Küresel borsaların birçoğunun Noel nedeniyle kapalı olduğu ve geçtiğimiz haftalardaki yoğun gündeme oranla nispeten daha sakin bir başlangıç yapılan yılın son haftasında ise euro/dolar haftaya dar bir bantta ve sınırlı da olsa bir yükselişle başladı. Dün dolar endeksinin 104,1 - 104,5 bandında hareket ettiği haftanın ilk iş gününde euro/dolar ise günü sınırlı bir yükselişle 1,0635 seviyesinde kapattı.

ECB'nin önünde iki seçenek var: Ya resesyon, ya yüksek enflasyon!

ECB kanadından özellikle son dönemde gelen açıklamarın tonunun daha şahinleştiği ve ECB yöneticilerinin enflasyonla mücadele kapsamında kararlılık vurgusu yaptığı piyasalarca yakından takip edilen bir gelişme oldu.

Ekim ayında yüzde 10,6 ile tarihi yüksek seviyesini gören yıllık tüketici enflasyonu, kasım ayı öncü verisine göre piyasaların beklentisinden daha fazla gerileyerek bu seviyeden yüzde 10’a gerilemişti. Fakat aralık ayının ortasında yapılan yeni okumada kasım ayı verisi Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yüzde 10,1 seviyesine revize edilmişti. Enflasyonun gerilemiş olması, enflasyonda zirvenin görülmüş olabileceğine dair umutları yeşertirken; şu anda enflasyonun bulunduğu seviye hala ECB’nin hedeflediği seviye olan yüzde 2'nin çok üzerinde bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bir önceki hafta gerçekleştirilen bu yılın son para politikası toplantısında 50 baz puan faiz artışına karar vermişti. Bu, her ne kadar önceki iki toplantıda arka arkaya 75’er baz puanlık faiz artışı gerçekleştirildiği göz önüne alındığında faiz artış hızında bir yavaşlama anlamına gelse de, ECB’nin tarihi göz önüne alındığında bu artış oranı hala çok yüksek bir faiz oranına işaret ederek, para politikasında da sıkılaşmanın devam ettiğini gösteriyor.

Son toplantının ardından ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları da faiz artışlarını bir süre daha görmeye devam edeceğimize işaret etmişti. Lagarde, tekrar enflasyonu yüzde 2 hedefine çekme vurgusu yaparak nihai faiz noktasının muhtemelen piyasa beklentisinden daha yüksek olacağını da dile getirmişti.

Bölgede ECB’nin şahin politikalarıyla birlikte resesyon ihtimali ve piyasalardaki resesyon korkusu da artarak devam ediyor. Önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu birçok kez dile getiren ECB’nin bu kapsamda büyümeden feragat etmesi olası görünen bir senaryo. Zira piyasaların beklentisi ECB’nin faiz artışına 2023 yılının mayıs ayına dek devam etmesi ve şu anda yüzde 2,5 seviyesinde olan politika faizinin mayıs sonuna dek gerçekleşecek üç para politikası toplantısında 50’şer baz puanlık artışlarla yüzde 3,5 seviyesine çıkarılması yönünde. Enflasyonun 2023 yılında yüzde 5,3’e, çekirdek enflasyonun ise yüzde 3,5’e inmesi öngörülüyor.

Euro/dolar 2023 yılının ilk çeyreğinde yükselişine devam edebilir

2023 yılında, yukarıda açıklanan sebeplerle hem yüksek enflasyon oranlarının hem de büyümeye ilişkin endişelerin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Buna ek olarak, 2022 yılında Avrupa’yı derinden etkileyen enerji tedarik sıkıntısının bir sonraki kış mevsiminde küresel boyuta evrilmesi de piyasaların göz önünde tuttuğu olasılıklardan biri. Bu senaryoda hem euronun hem de doların bu durumdan etkileneceği aşikar. Fakat tüm bu orta/uzun vade gelişmelere karşı bazı piyasa katılımcıları euro/dolar çaprazının 2023 yılının ilk çeyreğinde uzun vadeli yükselişine devam edeceğini öngörüyor.

REKLAMI KAPAT X