Euro/TL emin adımlarla yükseliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/TL emin adımlarla yükseliyor
Hamit Alp Ünlü
17.05.2022 16:57

Euro yükselişini sürdürüyor. Euro/TL bugün yüzde 2,35 artışla 16,63 TL civarında seyrediyor.

ABD enflasyon verilerinin beklenenden yüksek gelmesinin ardından doların güç kazanmasıyla geçtiğimiz hafta euro/dolar 1,0336 seviyelerine kadar gerilemişti. Ancak dolar rallisinin duraklamasının ardından Euro’daki yükselişin devam etmesiyle bugün euro/dolar yüzde 1’lik bir artışla 1,054 seviyelerinde. Yatırımcıların doları geçtiğimiz hafta son yirmi yılın en yüksek seviyesine gönderen iştahı yavaş yavaş azaldıkça, dolar endeksi de bugün art arda üçüncü gününde gevşemeye devam etti. Euro ise yükselişe devam etti. Ayrıca bugün açıklanan Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2022 yılı birinci çeyrek büyüme oranlarına ilişkin verilere göre de Euro Bölgesi ekonomisi, Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerinin gevşetildiği ve Rusya-Ukrayna savaşının başladığı bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüme kaydetti.

Yetkililerden gelen açıklamalar Euro’yu yukarı yönlendirdi

Yetkililerden gelen açıklamalar ve Euro Bölgesi’ndeki siyasi ve ekonomik gelişmeler Euro’ya ivme kazandırdı. ECB politika yapıcılarından Francois Villeroy de Galhau'nun zayıf bir Euro’nun bölgedeki fiyat istikrarını tehdit ettiğini açıklaması bunlardan biri. Buna ek olarak Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, son haftalarda finansal piyasalarda görülen hisse senedi fiyatlarındaki hızlı düşüşün ve kripto para birimlerindeki olağanüstü değer kaybının yeni bir mali krizi tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Borrell, Ukrayna’da devam eden savaş ve bunun küresel ekonomiye etkileri hakkında blog yazısı yayımladı. AB'nin Rusya ve Ukrayna ile yakın ekonomik bağları olduğunu anımsatan Borrell, savaşın olumsuz etkilerinin AB ekonomisinde de hissedildiğini belirtti; gıda, enerji ve başlıca emtia fiyatlarının baskısıyla enflasyonda sert bir artış yaşandığını hatırlattı. Son haftalarda finansal piyasalarda hisse fiyatlarında hızlı bir düşüş ve kripto para birimlerinde olağanüstü bir değer kaybı gözlemlendiğini dile getiren Borrell, bu durumun yeni bir mali krizi tetikleyebileceğine dikkati çekti. Borrell, bu durumda uluslararası sermayenin finans alanında yüksek riskli yatırımlardan çıkarak ABD gibi daha güvenli yerlere yöneleceğini savundu. Bu açıklama, bir önceki cümledeki ABD vurgusuna rağmen, riskli yatırımlardan kaçınılması gerekebileceğine ilişkin bir açıklama olarak okunabilir ve yatırımcıların dikkatini yalnızca dolara değil, nispeten Euro’ya da çekebilir.

AB Rusya’ya yapılacak gaz ödemeleriyle ilişkin bir yöntem belirledi

Buna ek olarak AB, Avrupalı şirketlerin, ruble ile ödeme talep eden Rusya'dan, bu ülkeye karşı uygulanan yaptırımları ihlal etmeden gaz alımını sürdürebilmelerine olanak sağlayacak bir yöntem belirledi. Avrupa Komisyonu, üye ülkelere AB yaptırımlarına uyumlu biçimde Rusya'ya doğal gaz ödemesi yapılmasına imkân sağlayacak yöntemleri içeren bir kılavuz gönderdi.

Kılavuzda, Avrupa firmalarının belirli koşulları yerine getirmeleri halinde Rusya'ya gaz ödemelerini yapabileceği ifade edildi. Kılavuzda firmaların, Rusya'nın belirlediği bir bankada hesap açabilecekleri ve Rusya'dan gaz alımı için bu bankanın hesabına ödememe yapabilecekleri kaydedilirken, söz konusu ödemenin firmaların mevcut sözleşmelerinde belirlenmiş olan para biriminde yapılabileceği ve ödemenin bu bankaya gönderildiği anda sözleşmedeki yükümlülüğün yerine getirilmiş kabul edileceği ifade edildi. Yine kılavuzda, şirketlerin gazın karşılığını Euro veya dolar olarak ödediklerinde mevcut sözleşmelerdeki yükümlülüklerinin tamamlandığı yönünde açıklama yapmaları gerektiğine de işaret edildi. Kılavuza göre böylelikle şirketler Euro’nun Rus rublesine dönüştürülmesinde Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmamış olacaklar ve söz konusu işlemler yaptırım kapsamına girmemiş olacak.

Siyasi olarak tartışmalı bir karar olmakla birlikte, ekonomik anlamda bu karar bölgedeki tansiyonu finansal tansiyonu ve Euro Bölgesi’ndeki kırılgan bekleyişi bir nebze olsun rahatlatabilir. Zira özellikle Rusya’dan enerji ithalatıyla ilgili bilinmezlik bölgedeki güvensizliğin başlıca sebeplerinden. Nitekim bu kılavuzun yayınlanmasıyla birlikte de Avrupa’da doğal gaz fiyatları düşüşe geçti.

Bugün akşam saatlerinde EBC Başkanı Christine Lagarde ve Fed Başkanı Jerome Powell birer saat arayla konuşmalar yapacaklar. Powell’ın konuşmasında Fed’in arka arkaya iki toplantıda da 50’şer baz puan faiz artırımı yapacağına ilişkin düşüncesini tekrarlaması bekleniyor. Bakalım bu iki ismin açıklamalarının ardından Euro/Dolar’da nasıl yarın bir resim göreceğiz?

 

 

 

REKLAMI KAPAT X