Faiz kararı ardından Borsa İstanbul’da yatırımcıları neler bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararı ardından Borsa İstanbul’da yatırımcıları neler bekliyor?
Utku Akman
20.08.2022 14:40

TCMB'nin politika faizini %13’e indirilmesiyle döviz kurları rekor tazeledi ve özellikle banka hisselerinin düşmesinin yanı sıra BIST 100 endeksinin durulmasını da beraberinde getirdi.

15 Ağustos haftasına düşüşle başlayan BIST 100 endeksi ardından üç gün soluksuz bir yükselişe girdi. Çarşamba günü öğle sonrası seansında başlayan satış dalgası, yatırımcıları panik satışlarına sürüklese de kapanış seansında hava değişti ve yeni bir rekoru yarattı.

Ardından TCMB tarafından duyurulan yeni faiz kararıyla birlikte yükselişin öncüleri olan XBANK hisseleri Perşembe ve Cuma günlerini düşüşle kapattı. Bu durumda banka hisseleri genelinde faiz kararının yatırımcıyı negatif etkilediğini söyleyebiliriz. 

Olumsuz havanın bir süre daha etkisini koruması ve yatırımcıların başka sektördeki hisselere yönelmesi beklentiler arasında yer alıyor. 

Tüm bu bilgilerin ışığında önceki yazımda bahsettiğim hisse senetlerinin durumuna göz atalım:

AKBNK: Küresel piyasalardaki olumlu hava ile birlikte yükseliş hareketini sürdüren Akbank, perşembe günü seans içerisinde 11.60’a kadar ulaşmış olsa da faiz kararının etkisiyle haftayı 10.60 noktasında kapattı. Düşüşün derinleşmesi durumunda önceki tarihi zirvesi olan 9.61 seviyesi, kritik bir destek noktası olacaktır. Diğer destek seviyeleri ise 9.22 ve 8.93 olarak güncelliğini korumaktadır. 

YKBNK: Fiyat hareketini 6 seviyelerine dek sürdüren Yapı ve Kredi Bankası’nda Fibonacci 1.618 noktası bir direnç görevi gördü. Faiz kararının banka hisseleri üzerindeki etkisiyle hafta kapanışını 5.67 noktasında gerçekleştirdi. Eski zirvesi olan 5.35 noktasına kadar düzeltme yaşanabilir.

GARAN: Haftanın en iyi performans gösteren hisselerinden bir tanesi olan Garanti BBVA, hafta başından Perşembe gününe dek yaklaşık %20 getiriyle 21.22 seviyesine ulaştı. Peşinden iki günü düşüşlerle tamamlayarak haftayı 20.42 noktasında kapattı. 14 günlük Göreceli Güç Endeksi indikatöründe aşırı alım bölgesi olan 70 seviyelerinin üstünde seyreden hissenin düzeltmeyi sürdürmesi beklenebilir.

EREGL: Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nda bu hafta yeni trendin oluşabileceğine dair belirtilerin olduğundan bahsetmiştim. 50 ve 200 günlük üstel hareketli ortalama değerlerinin arasında bir süredir hareketine devam eden hissede 16 Ağustos günü içerisinde hacimsiz ama derin bir düşüş yaşandı. Ardından satışların tamamı alımla karşılanarak false-breakout pattern (yanlış kırılım yapısı) adı verilen formasyonu oluşturdu. Peşinden hacimli bir şekilde gelen %5.5’luk artış ile formasyon onayı alınmış oldu. Haftayı 29.72 ile kapatan Ereğli’de yükseliş trendinin sürmesi beklenebilir.

ZOREN: Zorlu Enerji’de haftanın kapanışı 2.79 ile gerçekleşti. Üç gün boyunca 2.80 ve üstü seviyeler test edilse de şimdilik satış baskısı ile karşılaşıldı. 14 günlük Göreceli Güç Endeksi indikatörünün aşırı alım bölgesinde olduğunu belirtmekte fayda var. Satış baskısı sürdükçe yükseliş trendinin momentumu azalacaktır. 2.72, 2.54, 2.36 noktalarına dikkat edilmeli. 

SISE: Şişecam derin düzeltme beklentilerini boşa çıkararak 4 günlük harika bir ralliye imza attı. 16 Ağustos Salı günü seans içerisinde 22.72 seviyelerine kadar düşen hisse, haftayı 25.72 noktasında kapattı. Hafif düzeltmelerle yükseliş trendini sürdürmesi beklenebilir. 

REKLAMI KAPAT X