Fed faiz artış döngüsüne ara verecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed faiz artış döngüsüne ara verecek mi?
Hamit Alp Ünlü
17.05.2023 12:07

Son Fed toplantısının ardından piyasalar Fed’in haziranda faiz artış döngüsüne ara vereceğini düşünürken, Fed yetkililerinden beklentilerin aksine işaretler de geldi.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) bu ayın başında bankacılık krizi, yapışkan enflasyon ve resesyon korkuları gibi endişelerin gölgesinde gerçekleştirdiği mayıs ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz artışına devam etme ve faizleri piyasa beklentisi doğrultusunda 25 baz puan daha artırma kararı aldığını ilan etmiş, bu artışla birlikte faizler yüzde 5 - 5,25 bandına çıkarmıştı. Oy birliği ile alın bu karar sonucunda faiz oranı son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Toplantının hemen ardından gelen açıklamalarda piyasalar ise Fed’in haziran toplantısına dair ipuçları aramış ve değişik senaryoları değerlendirmeye almıştı.

Bu senaryolardan en rağbet göreni Fed’in bu uzun soluklu faiz artırım döngüsüne ara verebileceğine ilişkin değerlendirme idi. Piyasalar önceki karar metinlerinde bulunan ve bu karar metninden çıkarılan “gelecekteki faiz artışlarına” işaret eden ifadeyi, ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın kararın ardından gerçekleştirdiği basın toplantısındaki ifadeleri Fed’in haziran ayındaki toplantıda faiz artış döngüsüne ara verebileceği, ya da bu döngüyü artık nihayete erdirebileceği şeklinde yorumlamıştı.

Bu yorumlarda piyasaların uzun süren faiz artışı döngüsünden sonra Fed’in politikalarında bir gevşeme görme beklentisi ve sene başından bu yana piyasalarca ısrarlı bir şekilde dile getirilen fakat Fed’in her fırsatta yalanladığı 2023 yılında faiz indirimi gerçekleştirileceğine dair senaryoların etkili olduğu kanısındayım. Tabii ki burada Fed’in de piyasaları yeterince ikna edememesinin etkileri de yadsınamaz.

Fed yetkililerinden faiz artışlarının devam edebileceğine ilişkin mesajlar geldi

Ancak hafta başında ve dün Fed üyelerince arka arkaya yapılan açıklamalara bakıldığında, Fed içinde henüz faiz artış döngüsünü sonlandırmak ile ilgili bir görüş birliğine varılamadığı anlaşıldı.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, haziran ayı faiz kararı hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu dile getirirken, New York Fed Başkanı John Williams ise bekle-gör yaklaşımının tercih edilmesi gerektiğine dair düşüncelerini belirterek halihazırda atılan faiz adımlarının etkisinin değerlendirilmesi gerektiğini, bu adımların etkilerinin görülmesi için ise belli bir süre geçmesi gerektiğinin farkında olduklarını söyledi.

Güvercin açıklamalardan biri de Dallas Fed Başkanı Lorie Logan’dan geldi. Logan, daha yavaş sıkılaşmaya ihtiyaç duyulabileceğini ifade ederek, daha geniş aralıklı ve düşük porsiyonlu faiz artırımının finansal koşulları zorlamadan enflasyonla mücadele edilmesinin faydalı olabileceğini belirtti.

Fed’in şahin isimlerinden Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise inatçı enflasyona dikkat çekerek, faiz oranlarının yeteri derecede sınırlayıcı olmadığını ve para politikasının daha da sıkılaştırılmasından yana olduğunu dile getirdi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de enflasyon arttığı ya da inatçı şekilde devam ettiği sürece faizlerin daha yukarı çekilebileceğini ve bu konuda rahat olduğunu ifade etti.

Hafta başında Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de piyasalarda oluşan beklentilerin aksine 2024 yılından önce bir faiz indirimi olmayacağını, inatçı yüksek enflasyon sebebiyle faiz artışlarına devam etme ihtimalinin de halen masada olduğunu dile getirmişti.

Fed açıklamaları ve borç limitine ilişkin olumlu gelişmeler dolar endeksini destekledi

ABD’de yaşanan borç limiti krizine ilişkin olumlu haberler geldi. Buna göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptıkları görüşmenin ardından hafta sonuna dek anlaşmaya varılmasının mümkün olduğunu ifade ederken, Beyaz Saray’dan görüşme sonrasında yapılan açıklamada Başkan Biden’ın anlaşma konusunda iyimser olduğu belirtildi.

Söz konusu anlaşma, gerçekleşmesi halinde, ABD ekonomisinin temerrüde düşme ihtimalinin ortadan kalkması anlamına geleceğinden piyasalar tarafından olumlu karşılanırken; bu gelişmeler, Fed’den gelen açıklamalarla dolar endeksini destekledi.

Günü 102,61 seviyesinden açan ABD dolar endeksi şu dakikalar yüzde 0,26’lık bir artışla 102,71 seviyesinde seyrediyor. Bu hafta kırılgan bir görüntü çizen euro/dolar çaprazı ise gün içinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelecek açıklamalar öncesinde yüzde 0,14’lük bir gerilemeyle 1,0848 seviyesinde seyrediyor.

REKLAMI KAPAT X