Fed’in faiz kararının etkisiyle Altcoin’lerin yükselişi yavaşlayabilir: Ripple ve Dogecoin Analizi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed’in faiz kararının etkisiyle Altcoin’lerin yükselişi yavaşlayabilir: Ripple ve Dogecoin Analizi
Emre Buruk
28.10.2022 11:26

2 Kasım’da açıklanması beklenen Fed’in faiz oranı için 75 baz puan tahminleri güçlenirken, bu seviyenin üzerinde faiz artışı gerçekleşmesi veya gelecek dönemlerde agresif faiz artışlarına devam edilebileceğinin belirtilmesi, Altcoin’lerin son günlerde yaşadığı yükselişleri yavaşlatabilir ve sert düşüşler yaşanabilir.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 75 baz puan faiz artırması, agresif faiz artışlarının devam edebileceği yönündeki görüşleri güçlendirdi.

ECB Başkanı Christine Lagarde ise, enflasyonun %2 olan orta vadeli hedeflerine zamanında geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarını daha da artırmayı umduklarını belirterek, para birimlerinin güçlenmesine yönelik sıkılaşma politikasına devam edeceklerini vurguladı.

Her ne kadar kripto para piyasalarında olumlu gelişmeler görülse de, Fed’in etkisi ile kripto para piyasaları gibi riskli görülen piyasalardan sermaye çıkışları gerçekleşmesiyle, olumsuz fiyat hareketlerinin görülebileceği unutulmamalıdır.

Ripple

SEC davası sebebiyle yaklaşık iki yıllık süreçte yoğun satış baskısı altından bulunan Ripple (XRP), davadaki lehine gelişmelerle olumlu fiyat hareketleri sergilemeye devam ediyor.

Buna ek olarak Ripple şirketi, piyasadaki toplam arzın yüksek miktarına sahip olması nedeniyle, yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Merkezileşmeyle ilgili eleştirilen Ripple (XRP), ilk kez toplam arzın yarısından daha azına sahip olduğunu belirterek, merkeziyetsizleşme yönünde çok önemli bir adım atmış oldu. Bu durumun etkisi ile manipülatif ve yüksek volatiliteli fiyat hareketlerinin azalması,  kurumsal yatırımcının ilgisini artırarak olumlu fiyat hareketleri görülmesini sağlayabilir.

Balina hareketlerinin takipçisi Whale Alert’ın paylaşımı ile görülen 150 milyonun üzerinde Ripple (XRP), 3 büyük işlem ile yer değiştirdi. Lüksemburg merkezli Bitstamp borsasından anonim cüzdanlara ve anonim bir cüzdandan Meksika merkezli kripto para borsası Bitso’ya gerçekleşen bu işlemler, kripto para piyasalarının ne derece etkili ve hızlı olduğunun görülmesini sağladı.

Her ne kadar güvenlik sorunları, kara para aklama, dolandırıcılık gibi konularda kullanımı ile ilgili regülasyonlar tamamlanmamış olsa da, bu tarz transferlerin gerçekleştirilebilmesi kripto para teknolojisinin başarısını yeniden görmemizi sağladı. Bu güçlü özellikler sayesinde orta ve uzun vadede etki alanını arttırmayı başaran Ripple (XRP), yeni sermaye girişleri ile olumlu fiyat hareketleri gösterebilir.

XRP, bu yazının hazırlandığı an itibarıyla 0,462 dolar seviyelerinden alıcılarıyla buluşuyor. Aşağı yönlü 0,452 ve 0,442 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 0,476 ve 0,491 dolar seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir.

XRP’nin yükseliş trendine yeniden dönebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 0,447 dolar seviyesini aşarak bu seviyelerin üzerinde günlük kapatmalar gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Dogecoin

200 günlük hareketli ortalamasını kırmayı başaran Dogecoin yatırımcılarını heyecanlandırmayı başardı. Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldığını açıklaması Dogecoin ile ilgili yenilikçi girişimlerde bulunabileceğini düşündürerek Dogecoin’de sert yükseliş yaşanmasını sağladı. Son dönemde Twitter’ın kripto para cüzdanı üzerinde çalıştığına yönelik iddialar ile birlikte Elon Musk’ın satın alma işlemini tamamlamış olması, Twitter’ın aktif olarak Dogecoin’i kullanabileceği yönündeki görüşleri güçlendirdi.

Eğlence parası olarak ortaya çıkan Dogecoin’in Twitter tarafından yüksek miktarda satın alınması veya benzer gelişmeler sayesinde etki alanını arttırarak yüksek sermaye girişi yaşaması, sert yükselişler ile yatırımcılarını daha da mutlu edebilir.

0,0746 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşan Dogecoin, aşağı yönlü 0,0706 ve 0,0643 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 0,0842 ve 0,0916 dolar seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir.

Dogecoin’in yükseliş trendine yeniden dönebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 0,0616 dolar seviyesinin üzerinde günlük kapatmalar gerçekleştirmeye devam etmesi gerekmektedir.

REKLAMI KAPAT X