FED’in hamleleri Bitcoin fiyatlanmasında sert düşüşlere neden olabilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
FED’in hamleleri Bitcoin fiyatlanmasında sert düşüşlere neden olabilir
Emre Buruk
26.07.2022 14:44

FED’in faiz kararını 27 Temmuz’da Türkiye saati ile 21.00’da açıklaması beklenirken bu kararın küresel ve kripto para piyasalarında sert düşüşler neden olabileceği düşüncesi güç kazanıyor.

Temmuz ayı içerisinde ABD’nin enflasyon rakamlarını açıklaması ile volatilitesi yükselen kripto para piyasaları faiz kararı ile yeniden volatil hareketler gerçekleştirebilir. Piyasa beklentisi olan 75 baz puanlık faiz artışına ek olarak yapılacak açıklamalar piyasanın yönünü belirleyen etken olacaktır. Bunun yanında  FED’in 50 baz puanlık faiz artışı kripto para piyasaları gibi riskli varlıklara sermaye girişine neden olabilecek iken aynı zamandan 100 baz puanlık faiz artışı ise bu piyasalardan sermaye çıkışlarını tetikleyerek fiyatlarda düşüş görülmesine neden olabilir.

Bitcoin

Bitcoin 21.000 ABD Doları seviyesinde tutunmaya çalışırken düşüş yaşanabilme belirsizliği yeni yatırımcının piyasaya girişini kısıtlıyor. ABD içerisinde açıklanan enflasyon ve Fed’in uygulamayı hedeflediği sıkı para politikası kararı kripto paralarına sermaye akışını kısıtlamaya devam ediyor. Bunlara ek olarak SEC’in kripto endüstrisindeki şirketlerin zor durumda olmasından dolayı soruşturmalarını artırması ve birçok şirketin iflasın eşiğinde olduğunun vurgulanması piyasadaki tedirginlik seviyesinin artmasına neden oluyor. Bu nedenlerden ötürü kripto para piyasalarında kısa vadede düşüş hareketlerinin devam edebileceği ve volatilitenin yükselebileceği öngörülmektedir.

Bitcoin, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 21.088 ABD Doları seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Aşağı yönlü 20.360 ve 19.378 ABD Doları seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 22.016 ve 22.686 ABD Doları seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Bitcoin'in yükseliş trendine devam edebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 22.002 ABD Doları seviyesinin üzerinde günlük kapatmalar gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Ethereum

Ethereum 2.0 güncellemesine doğru ilerlerken 1.500 ABD Doları üzerinde tutunamayarak 1.400 ABD Doları seviyelerine geriledi. Ancak Brezilya’nın en büyük aracı kuruluşlarından biri olan XP Inc.’ın kripto para piyasasına girdiği belirtildi. Kripto para piyasalarının kurumsal yatırım sayesinde sermaye girişi yaşayarak yükselişe geçebileceği senaryosu güç kazanıyor. Eylül ayında gerçekleşmesi beklenen “The Merge” güncellemesinin küresel piyasalardan gelebilecek olumlu haberler ile Ethereum başta olmak üzere birçok Altcoin’in yeni yükselişler sergilemesine ortam sağlayabilir.

Kripto para piyasalarında pozitif ayrışmayı başaran Ethereum, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 1.412 ABD Doları seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Aşağı yönlü 1.382 ve 1.314 ABD Doları seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 1.551 ve 1.664 ABD Doları seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Ethereum’un 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.284 ABD Doları seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmesi yükseliş trendine devam edeceğinin göstergesi olarak değerlendirilebilir.

 

REKLAMI KAPAT X